CIMG5863.jpg

Joskus aikoinaan ostin minimadeleinepellin ja sitä joitakin kertoja olen käyttänytkin, mutta blogiin on madeleinejen ohje jäänyt laittamatta. Viime talvena ostin 12 kpl madeleinepellin, joten nyt saan tehtyä sekä isoja että miniversioita. Olen tehnyt ainakin appelsiinin- ja sitruunan makuisia madeleineja. Juu, ja suklaisia kans.

Jos madeleineja haluaa kokeilla, eikä omista peltejä, voisi näitä kokeilla tehdä ihan pienissä muffinssi-/karkkivuoissa.

Käsittääkseni alkujaan Ranskasta lähtöisin olevien madeleinejen pinnalle tulee ainoastaan siivilöityä tomusokseria, mutta olen täytettyjä versioita netissä nähnyt ja ainakin suklaapursotuksin koristeltuja.

 

Madeleinet (appelsiinin makuiset)

(minulla tuli 24 isoa ja 39 minimadeleinea ja muutama enemmänkin olisi tullut, koska ensin laitoin turhan paljon syvennyksiin taikinaa)

2 isoa kananmunaa

150 g sokeria (1 dl = 85 g)

150 g vehnäjauhoja (1 dl = 65 g)

125 g voita

yhden appelsiinin oranssi kuori oikein hienona raasteena ja 3 rkl appelsiinin mehua

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan ihan pikkasen alle 200 asteeseen.

Voitele madeleinevuoka hyvin. Minulla on yksi vuoka millä tulee isompia madeleineja ja toisella vuoalla tulee minimadeleineja.

Pese appelsiini oikein hyvin. Raasta oranssi kuori oikein hienoksi raasteeksi ja purista appelsiinista mehu. Mittaa mehua 3 rkl, loput mehut voi leipuri vaikka juoda.

Valmista taikina:  Sulata voi.

Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.

Lisää muna-sokerivaahtoon rasvasula, siivilöidyt jauhot ja appelsiinikuori ja -mehu. Sekoita taikina heti tasaiseksi.

Jaa taikina voideltuun madeleinevuokaan. Muista jättää kohoamistilaa.

Paista madeleinet 10-15 minuuttia uunin keskitasossa. Pinnaltaan kullankeltaisia, niin heti pois uunista. varsinkin miniversiot, etteivät kuivu.

Kumoa madeleinet tarjottimelle. Paistunut kuviollinen alapinta kuuluu tarjollepantaessa ylöspäin.

Voitele vuoka uudelleen ja laita seuraavat paistumaan.

Siivilöi jäähtyneiden madeleinejen päälle tomusokeria.

CIMG5825.jpg

En taaskaan uskonut, kuinka vähän minimadeleinepellin syvennyksiin saa taikinaa laittaa. Jos näitä tekis paljon, varmaan pursottamalla olisi kaikista siisteintä ja nopeinta taikinan annostelu tehä. Minä laitoin taikinan pikkulusikalla.

CIMG5835.jpg

Kun nämä kumosi, näkyi kuvion reunasta, että taikinaa oli hieman liikaa. Samalle maistuivat, enkä ruvennut niitä leikkaamalla siistimään.

CIMG5837.jpg

Näissä oli sopivasti taikinaa.

CIMG5819.jpg

Näitä isompia madeleineja paistuu yhdellä pannulla 12 kpl. Näissäkin oli ihan himpun verran liikaa taikinaa.

CIMG5829.jpg

Samat madeleinet kypsinä. Nämä olivat lähes 15 min paistumassa vahän vajaa 200 asteisessa uunissa ritilän päällä uunin keskiosassa.

CIMG5851-001.jpg

CIMG5843.jpg

Tässä vielä samassa kuvassa kaikki tällä kertaa tekemäni madeleinet. Vaikka yhdellä pellillä ei paljoa tule, ovat nämä nopeatekoisia, varsinkin jos on 2 peltiä.