WP_20170217_009.jpg

Koskenlaskijan piirakan nimellä löytyy netistä monia eri ohjeita. On kasvisversiota ja perinteistä kinkku-paprikaversiota ja keikkea siltä väliltä. Meillä kun tykättään kinkkupiirakasta, niin sitä tulee usein miten tehtyä.

Kurkatkaapa tästä linkistä alkuperäinen ohje.... ken lieneekään keksinyt tämän ohjeen. Minä otin aikoinaan linkistä näkyvästä osoitteesta.

 Tässäpä ohje miten minä tämän piirakan nykyisin teen. Olen siis lisännyt täytemäärää/pelti.

Koskenlaskijan kinkkupiirakka

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

1 dl kauraleseitä

2 tl leivinjauhetta

2 dl rasvaa sulatettuna (voi tai margariini)

2 dl vettä

ripsaus suolaa (ainakin jos rasvana käyttää margariinia)

Täyte:

noin 300 g savukinkkua (kuutioita tai suikaleita)

puolikas punainen ja puolikas keltainen paprika (TAI  1 iso  kpl jompaa kumpaa väriä)

3 isoa munaa

3 dl ruokakermaa (tämänkin määrän voi halutessa laittaa maitoa)

1½ dl maitoa

250 g paketti Koskenlaskijajuustoa (voisi olla maustettuakin esim. paprikaversiota)

4-5 dl juustoraastetta
oman maun mukaan mausteita (suolaa, pippuria, paprikajauhetta)

Valmistaminen

Valmista ensin pohja:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää sitten vesi ja rasvasula. Sekoita sen verran, että tulee tasainen taikina.

Taputtele pellille leivinpaperin päälle....riittää hyvin tavalliselle kotiuunin pellille. Nosta myös reunat taikinasta.

Valmista täyte:

Kuumenna maito ja sulata koskenlaskijajuusto siihen....sekoittele ettei pala pohjaan. Kun seos on tasaista nosta se levyltä ja anna jäähtyä sen aikaa, kun valmistelet muut täyteainekset.

Leikkaa puhdistetut paprikat ihan pieniksi kuutioiksi.

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi/suikaleiksi, jos et käytä valmiiksi paloiteltua.

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja maistele seosta. Kinkun suolaisuudesta riippuen saa suolaakin hieman lisätä + minä tykkään laittaa paprikajauhetta ja pippurirouhetta.  Kaada täyte pellille paistamattoman pohjan päälle. Levitä täyte tasaisesti joka kohtaan. Tasoita pinta esim paistinlastalla hieman painaen.

TAI levitä paistamattomalle pohjalle ensin kinkkukuutiot, sitten paprikakuutiot ripottele päälle juustoraaste ja kaada mausettu juustoseos-muna-ruokakerma-mausteseos päälle tasaisesti. tasoita pinta lastalla ja samlla juustoraaste kostuu joka paikasta ja se paituu uunissa tasaisemmin.

Paista piirakkaa 175 - 200-asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa 30 - 40 minuuttia. On valmista kun päällä ja pohjassa on nätti ruskea paistopinta ja keskeltä täyte on hyytynyttä.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi paloiksi.

WP_20170217_006.jpg

Hyvää piirakkaa sekä ihan kylmänä, että hieman lämpimänä.

CIMG3778.jpg

Tässä kuva toisella kertaa tehdystä piirakasta. Tämän täyteseoksen maustoin voimakkaammin paprikajauheella ja kuivatulla chilillä