Tänä aamuna kävin ottamassa kesän ekan kesäkurpitsan ruokaa varten omalta maalta. Meillä kasvaa keltaisia ja vihreitä kesäkurpitsoja etupihalla isoissa kurkkupurkeissa/isoissa keramiikkapurkeissa. Osan ostin puutarhalta taimina ja osan sain ystävältä hänen kasvattaminaan alkuina. Satoa näyttää tulevan reilusti, joten kesäkurpitsaruokia on luvassa.
Tänään tein yllä olevista aineksista kesäkurpitsapaistoksen uuniin. Ainekset ovat helposti muunneltavissa kaappien sisällön mukaan, kunhan nyt kesäkurpitsaa laittaa, ei muuten ole kesäkurpitsapaistosta.
Meidän kesäkurpitsa oli vänkyrä, vaan eipä tuo haitannut. Jostain se varmaan johtuu, mutta minä en kasvattelupuuhien päälle ymmärrä enemmälti. Laitan vaan kaikenlaista kasvamaan ja sitten odotetaan ja katotaan kuinka käy, tuleeko satoa, vai ei. Tähän mennessä on aina jotain tullut.
Kesäkurpitsapaistos
1 vihreä keskikokoinen kesäkurpitsa
2 kpl uutta sipulia varsineen
1 pieni punasipuli
3 - 4 kpl pientä minisuippopaprikaa (minulla oli punaisia ja keltaisia)
12 kpl minitomaattia (tai 2 kpl isoja tomaatteja)
suolaa (noin 1 tl)
mustapippuria (tai sitruunapippuria)
________
1 prk (120 g) smetanaa (tai creme fraichea)
3-4 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa 4-5 isoa lehteä
suolaa
pippuria
(muita yrttejä?)
________
juustoraastetta (2-3 dl)
sinihomejuustoa
Valmistaminen:
Pese ja paloittele kaikki ainekset haarukkapaloiksi.
Laita kaikki ainekset sekaisin laakeaan uunivuokaan, lisää mausteet sekaan.
Sekoita smetana ja hienonnetut mausteet ja maistele seosta. Levitä seos kasvisten päälle.
Lisää juustot pinnalle.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Anna ruoan maun tasaantua peitettynä muutama minuutti.
Valkoisessa seoksessa on smetanaa 1 prk, valkosipulia paljon, basilikaa, suolaa ja pippuria. Saa olla aika ärtsyn makuista, että jaksaa maustaa paistoksen.
Minä en laittanut koko paistoksen päälle sinihomejuustoa, siksi sipulin varsia jakamassa vuoan. Tosin sitten syödessä aurajuustokammoinenkin söi sitä ihan kiltisti. Ens kerralla koko määrään sinihomejuusto. Tätä nimittäin tehdään meillä pian uudelleen. Yhtään ei jäänyt.
Pinta näyttää kuvassa tummalta, vaan ei se luonnossa ollu liian tumma. Paistolksen kannattaa antaa vetäytyä hetken aikaa kypsentämisen jälkeen peitettynä, niin maut ja kosteus tasaantuu.
Minä söin tätä tällaisenaan lounaaksi, muut söivät perunalaatikon lisäkeruokana. Niin tai näin, ihan yllätyin miten hyvin tämä meille kaikille maistui. Olin ajatellut tätä jäävän itelleni huomiseksi, vaan toisin kävi.
Tässä hää vielä aamulla köllötteli muiden seurassa.
Kommentit