... tai joidenkin mielestä varmaan tällaista ei saisi kutsua gratiiniksi, vaan kyllä tällaisista ruoista nykyisin sitä nimeä käytetään, sillä eihän gratinoiminen  tarkoita muuta kuin kuorruttamista.

Perinteisiä juustokastikkeella kuorrutettuja gratiineita löytyy blogistani kasvisruokakategoriasta esim. auraversio ja perinteinen juustoversio.... sorry vaan, linkitykset eivät taaskaan toimi, vaan kone jumittuu kokonaan...

Hyvin näppituntumalla tulee tehtyä tällaiset ruoat erilaisista juustonjämistä, kermapurkillisen lopuista ja lisäkekasvistähteistä.... nyt peräti keittelin luomuporkkanoita ja kukkakaalia ihan tätä varten. Himpun verran ruskeampi olisi pinnasta voinut tulla, vaan pelkäsin ruoan kuivuvan liikaa, siksi tuli ulos uunista tällaisena... vaan hyvää oli näinkin. Taas kerran piti todeta miten paljon paremman makuisia esim. tuoreet porkkanat ovat verrattuna pakasteviipaleisiin.

Tällaiseen pieneen kulholliseen käytin seuraavat määrät...  laitoin tarkoituksella kukkakaalit toiseen reunaan vuoassa, koska kanssasyöjä ei niin niistä välitä...

 

Nopea kasvisgratiini

3 isoa luomuporkkanaa

½ isosta kukkkaalista

vettä + suolaa keittämiseen

n. 1½ dl ruokakermaa ( mikä kerma vaan käy)

n. 2 dl juustoraastetta

suolaa

mustapippuria

paprikajauhetta

(1 pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna)

+ muita mieleisiä mausteita

 

Kypsennä kuorittuja porkkanaviipaleita suolalla maustetussa vedessän.15 minuuttia ja lisää sitten samaan kattilaan kypsymään kukkakaalin palaset isoina kukintoina. Kypsennä kasvikset napakan kypsiksi, ei siis pehmeän mössöksi. Kaada vesi pois ja siirrä kasvikset uunivuokaan. Lisää vuokaan kerma, mausteita ja suurin osa juustoraasteesta ja sekoita varovaisesti. Maistele makua. Lisää loput juustoraasteet päälle ja kypsennä/ruskista ruoka 200-225 asteisessa uunissa (riippuu mm. kasvisten keittokypsyydestä) 15-20 min. Katso ettei ruoka kuivu ja tummu liikaa.

Tällä periaatteella voi tehdä mistä vaan kasviksista lisäkettä liha-ja kalaruoille ja maistuu tällainen myös lihansyöjälle ihan sellaisenaan.

Me söimme kasvisgratiinia jo aikaisemmin postaamani pekoniin käärityn possun sisäfileen kanssa.