Minulla ja yön yli sämpylöillä ei ole koskaan ollut oikein hyvää suhdetta. Taas kerran eilen illalla pätkähti mieleen, että teenpäs taikinan jääkaappiin ja paistan nyt aamulla tuoreita sämpylöitä aamupalalle. Katselin muutamia itelleni uusia ohjeita ja päädyin ottamaan ohjenuorakseni Ruoka & koti sivuston ohjeen.
Lisäys 30.3.25
Leivoin nämä sämpylät lauantai aamuna ja juuri äsken maistellessani nyt sunnuntai iltana, oli sämpylä vieläkin hyvin pehmoinen ja mehevä rakenteeltaan, eikä hiivan jälkimakua edelleenkään tuntunut. Se mikä makuuni oli muuttunut, oli se ettei aikaisemmin mainitsemani pikkasen reilu suola tuntunut nyt suuhuni? Mistä sitten johtuukaan?
Joitain muutoksia tein ohjeeseen, joten alla ohje tekemälläni tavalla
Yön yli -sämpylät
(alkuperäinen ohje 14 kpl Ruoka&koti-sivustolta)
(minä tein tästä 17 kpl sämpylöitä ja jaoin ne kahdelle pellille paistumaan)
Taikina
6 dl vehnäjauhoja (taidan kokeilla ens kerralla ihan pienellä lisäjauholla?)
3 dl kaurahiutaleita
1 pss (11 g) kuivahiivaa
(pikkasen vajaa) 1,5 tl suolaa (Hieman yllättäen omaan suuhuni valmiissa sämpylöissä tuntui 1½ tl olevan pikkasen reilu suola. Käytän hienoa merisuolaa. Ens kerralla laitan ihan pikkasen vähmmän.)
5 dl kylmää maitoa (alkuperäisessä ohjeessa kylmää vettä)
0,5 dl rypsiöljyä
(+ lisäsin taikinaan ½ dl rouhittuja pellavansiemeniä)
Lisäksi tarvitaan jotain siemeniä/hiutaleita, jos haluaa laittaa niitä koristeeksi
Valmistaminen
- Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, kuivahiiva ja suola reilunkokoiseen kulhoon (taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi). Sekoita.
- Lisää maito/vesi ja öljy. Sekoita ainekset keskenään esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata. Jos lisäät jotain siemeniä ½ dl, lisää nekin sekoittaen taikinaan.
- Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna sämpylätaikinan seistä jääkaapissa noin 12-14 tuntia.
Muotoilu ja paistaminen
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. (minä laitoin ihan pikkasen vähemmän, koska maito nesteenä)
- Ota taikinasta kahden lusikan avulla kasoja pellille leivinpaperin päälle. Älä vaivaa tai sekoita taikinaa ylimääräistä, jotta kuohkeus säilyy. Taikinasta riittää sämpylöitä kahdelle pellille.
- Anna sämpylöiden kohota ilman leivinliinaa uunin kuumenemisen ajan (noin 15 min). (minä laitoin sämpyläpellit lämpimien vesiastioiden päälle jouduttaakseni kohoamista. Minä siivilöin toisen pellin sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ja toiselle pellilliselle ripottelin seesaminsiemeniä pinnalle.
- Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kauniisti ruskistuneita. Varo paistamasta liian tummiksi. Minulla kun oli maito nesteenä, ottavat sämpylät helpommin väriä. Toiselle pellilliselle laskin uunin lämpöä pikkasen.
Alkuperäisen ohjeen vinkit
- Yön yli -sämpylät mahtuvat juuri ja juuri myös yhdelle pellille (noin 35 x 30 cm), jos sämpylöiden yhteen tarttuminen ei haittaa. Ei mulla kyllä olis mahtuneet??
- Paista yksi pellillinen kerrallaan, ellet käytä kiertoilmauunia.
- Taikinaan voi hyvin lisätä 0,5 dl siemeniä (esimerkiksi auringonkukansiemeniä).
Ylemmässä kuvan osiossa taikina menossa jääkaappiin yöksi ja alemmassa kuvan osiossa taikina aamulla, kun hiutaleet ovat turvonneet ja taikina on kohonnut.
Ohjeella tehdyt sämpylät ovat niin pehmeitä tekovaiheessa, että leivinliinaa/muovia ei missään nimessä kannata laittaa kohoamisen ajaksi pellin päälle. Jauhotin sämpylöiden pinnan ja sitten ei liina tarttunut kiinni.
Sämpylöiden rakenne näyttää tältä. Ihan hyvä.
Hyvälle maistui.
Lopputulema:
Ehken tämän kokeilun myötä yön yli -sämpylöiden ja minun suhde hieman notkahti parempaan suuntaan. Hyvin kriittisestikkään maistellen en tuntenut hiivan makua, kuten joillakin ohjeilla tehdyissä on tuntunut. Tätä ennen ei yksikään kokeilemani yön yli sämpyläohje ole vuosikymmenien saatossa päässyt blogiini asti.
Ens kerralla laitan ihan pikkasen vähemmän suolaa ja siemeniä laitan ehottomasti taikinaan ja kokeilisko ihan pikkasen isommalla jauhomäärällä?
Lisäys.
Vuodatuksen blogeissa ei nuo sivulaatikot päivity, joten vaikka postaukseen laittaa eri kategorioita, ei ohjeita löydy kirjatuista kategorioista. Itekkin tajusin tämän asian vasta viime viikolla. Varmin tapa löytää joku vanha ohje, on googlata ohjeen nimellä (suurinpiirtein ees nimi) ja perään mimmin keittiö. Näin oon itekkin löytänyt viimeisen 1½ vuoden aikaiset ohjeet. Tuskimpa enää saavat /välittävät ees saaha Vuodatusta kuntoon.
Kommentit