CIMG6932.jpg

Perinteisyys tarkoittaa meillä makaronilaatikon kohdalla sitä että siinä on kunnon tuhti munamaito, eikä sekaan saa laittaa mitään juustoja, ei edes Koskenlaskijaa... Ja makaronit on keitettävä ekaksi. Eikä mausteita saa laittaa muita kun suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Aika harvoin tätä nykysellään tulee tehtyä, vaan joskus syöjien toivelistalla on "tavallista ruokaa". Mitenhän tuon nyt sitten tulkkaisin??

CIMG6916.jpg

Yllä oleva iso vuoallinen lihaisaa laatikkoa syntyi  seuraavin ainesuhtein.

Jauheliha-makaronilaatikko

(huom ohjeella tulee iso 4 litran vuoallinen laatikkoa)

700 g makaronia ( käytän aina tummaa tavallista sarvimakaronia, missä on lisätty kuitua)

vettä makaronien keittämiseen + suolaa (+lihaliemikuutio)

800 g naudan jauhelihaa

2  isoa keltasipulia hienonnettuna

suolaa (aluksi voi huoletta laittaa 2 tl ja lisäilee sitten maisteluvaiheessa )

paprikajauhetta (aluksi voi laittaa huoletta 2 tl)

mustapippuria myllystä ihan hienona (tai ripsaus maustepippuriakin käy)

5 isoa munaa

noin 1 litra (laktoositonta) maitoa

 

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola/lihaliemikuutio tai fondi ja makaronit ja keitä ne  napakan kypsiksi.... eli n. 10 min. Valuta keitinvesi pois.

Ruskista jauheliha kahdessa erässä + hienonnettu sipuli paistinpannulla ja lisää kaikkia mausteita sen sekaan.

Yhdistä jauhelihaseos heti keitettyjen valutettujen makaronien sekaan ja sekoita seos tasaiseksi. Maistele seosta jo tässä vaiheessa ja lisää makuja tarpeen mukaan.

Vatkaa maito ja munat sekaisin ( ja vähän mausteita) ja kaada muiden uunivuoassa olevien aineiden sekaan. Jos haluat tarkistaa kypsän laatikon maun, kuumenna seosta esim kahvikupissa mikroaaltouunissa ja maistele.... lisää tarvittaessa makuja. Munamaitoa tulee olla niin että ainekset nippa nappa melkein peittyvät...jos ei näin ole, voit lisätä lorauksen maitoa vuokaan ja sekoittaa sekaan. tuo munamäärä kyllä jaksaa hyydyttää laatikon.

Kypsennä laatikko vähän alle 200 asteisessa uunissa 50-60 min ( riippuen mm. miten korkeaan vuokaan laitat laatikon paistumaan).... on kypsää kun munamaito on hyytynyt keskeltäkin ja pinta on kunnolla ruskistunut (jos tykkää rapsakasta kunnolla ruskistuneesta pinnasta, kuten me) Jos pienennät ohjeen esim puoleen, kypsyy se noin 30-40 min matalassa vuoassa.

CIMG6937-001.jpg

Tämä vuoallinen olikin sangen riittoisa.... tästä söi neljä aikuista ja lisäksi tätä sai ystäväperhe ja osa matkusti siskon mukana Kuopioonkin. Joitakin valmiita ruokia laitan pakastimeen, vaan makaroniruokien pakastamisesta en niin kauheasti tykkää.