CIMG3185.jpg

Minulle rieska tarkoittaa ihan toisenlaista rieskaa, mitä tällainen rieska. Siksi halusinkin kokeilla tätä. Rieskaa? Kauraleipää? Tiedä sitten miksi tätä itse nimittäisin. Teen kylläkin toistkine, pienin muutoksin, mitkä lisäsin ohjeeseen. Savolaisena rieska on minulle pyöreä korkea ohraleipä, limppumainen. Ja rieska on nyrkkirieskaa, ohutta ja napakkaa. Perunarieska on taas ihan oma juttunsa, ryynirieskasta puhumattakaan.

Nimestä viis, alla ohje millä tein. Alkuperäinen ohje on jostain facebookin leivontaryhmästä. Lisäsin suolaa reilusti (ja ensi kerralla laitan vieläkin enemmän) ja jauhojakin käytin enemmän, siitäkin huolimatta taikinani oli hyvinkin löysää. Alkuperäinen ohje käskee tekemään 3 rieskaa, mutta ei ne olis mahtunu minun pelleille, niin tein 4 kpl. Johtuu varmaan siitä, että käytin jauhoja paljon enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa oli (noin 7 dl).

Kaurarieska

(HUOM! ohje on iso. Sillä tulee 4 isoa tavallisen uunin pellille just mahtuvaa rieskaa)

1 litra lämmintä vettä

3 dl kaurahiutaleita

(½ dl öljyä,  ei ole välttämätön)

2 pss kuivahiivaa (ens kerralla kyllä vähennän tätä määrää)

2½ tl suolaa (ens kerralla laitan vielä lisää, vaikka jo lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna missä oli vain 1½ tl)

noin 1,2 - 1,4 litraa vehnäjauhoja (taikinan pitää olla oikein pehmeää, jopa löysää. (Jauhoja käytin enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa ollut määrä noin 7 dl....en vaan osannut niin veteläksi taikinaa jättää)

Valmistaminen

Mittaa kulhoon hiutaleet, suola ja hiiva. Lisää lämmin vesi ja sekoita jauhot sekaan. Taikinan kuuluu olla löysää.

Kohota taikinaa tunti. (tämä tuntuu aika pitkältä, mutta kun ekan kerran ohjeella tein, niin tein ohjeen mukaan)

Ripsauta jauhoja neljälle leivinpaperille ja jaa taikina jauhojen päälle. Taputtele jauhojen avulla ohueksi pyöreäksi rieskaksi. Minulla on pellin koko 34x37 cm ja rieka mahtui siihen just ja just, kun tein ohjeella neljä kpl rieskoja. Jos sinulla on isompi uuni, niin tee kolme kpl.

Anna ekan rieskan kohota peitettynä noin 15 min. Toisethan saavatkin kohota automaattisesti, kun tekee kaikki pötkössä.

Pistele rieskat ja paista 225 ( jopa 250)  asteisessa uunissa kypsiksi. Aikaa menee noin 15 min/pelti.

CIMG3130.jpg

Tässä kuvassa on tunnin peitettynä kohonnut taikina. Ihan vaan huoneenlämmössä annoin kohota siinä sivussa, kun tein muita hommeleita.

CIMG3133.jpg

Minä jaoin taikinan 4 kasaan ja siitä vaan taputtelin jauhojen avulla ohueksi rieskaksi.

CIMG3137.jpg

Leivinpaperi kyllä kestää 225 asteisen lämmön, mutta leikkasin silti leivinpaperia pienemmäksi. Ihan ilman paperia en tällä ohjeella rupeais tekemään. Taikina on sen verran löysää.

CIMG3162.jpg

Ei oo kaikki just saman kokoisia, vaan haitanneeko tuo mittään.

CIMG3186.jpg

Näistäkin rieskoista laitoin osan pakastimeen. Olen suhtautunut vuosikymmenet hyvinkin skeptisesti kaikenlaisten rieskojen pakastamiseen, mutta nyt olen kokeillut useampaan kertaan ja todennut, että hieman lämmitettynä ovat kun just tehtyjä.