CIMG1842.jpg

Piimäkakkuohjeita on jos minkäkinlaisia eri lähteissä. Olen ottanut muutaman erilaisen ohjeen, mitä testailen aina välillä. Tämän piimäkakkuohjeen testasin alkukesästä, vaikka kakku ei niin kesäinen olekkaan. Kaappiin oli kertynyt fariinisokeria ja tähän kakkuun sai sitä menemään kokonaisen pussillisen. Aikaisemmin olen tehnyt piimäkakkuja vain siirappi-sokeri yhdistelmällä. Fariinisokeriversio oli minulle uusi tuttavuus.

En halunnut käyttää niin isoa vuokaa, että taikina olisi siihen mahtunut, joten paistoin kakun 2 litran vuoassa ja lisäksi tein 5 isoa muffinssia.

Tämä kahvikakkuohje on alkujaan täältä, mutta muuntelin sitä mausteiden puolesta niin, ettei sitä enää samaksi kakuksi maultaan tunnista ja lisäsin kakkuun rusinoita.

Vanhanajan piimäkakku

HUOM! ohjeella tulee kookas kahvikakku, vuoan pitää olla vähintään 2,4 litraa tai taikinasta pitää paistaa kahvikakun muutama muffinssi, kuten minä tein tai voihan tästä taikinasta paistaa 2 pientä kahvikakkua.

4 dl piimää

500 g fariinisokeria (tällä sokerimäärällä tulee todella makea kahvikakku, ensi kerralla vähennän sokerimäärää)

100 g sulatettua voita

7 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa (saisi olla hieman enemmän)

2 tl ruokasoodaa

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

vajaa 1 tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua pomeranssia

1 tl jauhettua inkivääriä

2 dl rusinoita

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan +160 asteeseen.

Voitele kakuvuoka ja jauhota se, jos sinulla on sellainen vuoka mikä pitää esikäsitellä.

Sekoita piimään fariinisokeri ja sulatettu voi.(käytän pallovatkainta)

Mittaa toiseen kulhoon kaikki kuivat ainekset ja rusinat ja sekoita hyvin.

Yhdistä kuivat ainekset kosteisiin aineksiin ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista.

Laita taikina esikäsiteltyyn vuokaan. Muista katsjättää vuokaan  kohoamisvaraa 1/3 vuoasta. Jos kaikki taikina ei mahu vuokaan, paista lopusta taikinasta muffinsseja. Minä paistoin kakun 2 litran vuoassa ja lisäksi tein 5 isoa fuffinssia (amerikan vuokiin)

Paista kakku (ja mahdolliset muffinssit) noin 160 asteisessa uunissa ainakin tunnin. Kokeile kypsyys tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Muffinssit kypsyvät samassa lämmössä noin 25 minuutissa.

Anna kypsän kakun jäähtyä hetkinen vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle/tarjottimelle.

Kakun maku vain paranee, jos se ehtisi tekeentyä muutaman päivän.

Pikamehevöittämisen saat tehtyä pakastamalla jäähtyneen kahvikakun ja sitten sulattamalla sen.

CIMG1807.jpg

Ihan täyteen ei kakkuvuokaa kannata koskaan laittaa, aina pitäisi jäädä kohoamisvara. Jotkut kohoavat hyvinkin paljon, aina sitä ei käytetyistä aineksistakaan voi päätellä. Perusjuttuhan on, että vuokasta täytetään vain 2/3.

CIMG1809.jpg

Onneksi en laittanut kaikkea taikinaa vuokaani, yli olis tullu ja reipaasti.

CIMG1862.jpg

Optimaalinen ei uunin lämpötila muffinsseille ole, mutta kyllä ne ihan ok kypsyvät samassa lämmössä mitä kahvikakkukin.

CIMG1868.jpg

Minä kaipaisin aina kahvikakkuohjeiden mukaan kakun leikkauskuvaa. Itselleni on tärkeää kakun rakenne, eikä se saa olla sellainen tinttana. Ihan hyvin ovat rusinat pysyneet kakussa tasaisesti, kun ne sekoitetaan jauhoihin.

Täältä löydät aikaisemmin postaamani ohjeen erilaiseen piimäkakkuun. Tässä kakussa makeus tulee perinteiseen tapaan tavallisella sokerilla ja siirapilla. Kakun olen paistanut pitkulaisessa (leipä)vuoassa. Tuokin ohje on sopiva 2 litran kahvikakkuvuokaan.