IMG_20210927_110448.jpg

Kaikenlaiset kasvisgratiinit ovat aina kuuluneet omiin lempiruokiini. Entisaikaan gratiiniin tehtiin aina vehnäjauhosuurusteinen maitopohjainen juustokastike, vaan nykyisin kastike korvataan usein kermalla/ruokakermalla/makukermalla ja erilaisilla juustoilla. Tämä gratiiniohje sijoittuu välimaastoon. Minä suurustin kastiketta ihan vähän vaalealla maizenasuurusteella, mutta se ei ole välttämätön, koska koskenlaskija kyllä sakeuttaa kastiketta, vaan kun meillä tykätään ennen turhan jämäkästä mitä lirusta gratiinista.

Gratiini kannattaa laittaa laakeaan astiaan, jotta maukasta ruskistunutta paistopintaa tulee ruokaan reilusti.

Minä keittelin jo edellisenä päivänä sen päivän aterian lisukkeeksi porkkanalantteja ja samalla keitin niitä sen verran reilusti, että seuraavana päivänä sain aikaiseksi gratiinin.

Samalla periaatteella voi tehdä mistä tahansa napakan kypsistä kasviksista gratiinia.

Porkkanagratiini

4-5 dl napakan kypsiä porkkanalantteja/kuutioita (tai muita kypsiä kasviksia)

hienonnettua persiljaa, suolaa, mustapippuria myllystä

Kastike:

1 dl vettä

1 dl ruokakermaa (tai koko nestemäärä 2 dl täysmaitoa)

½ pkt koskenlaskija sulatejuusto, voimakas (=125 g)

mustapippuria myllystä

suolaa ripsaus?

(noin 1rkl vaaleaa Maizenasuurustetta, ei ole välttämätön)

Pinnalle: 1dl juustoraastetta (mulla oli mozzarellaa)

Valmistaminen

Laita kypsät maustetut porkkanat laakeaan uunivuokaan.

Valmista kastike: kuumenne nesteet kiehuvaksi kattilassa, lisää juusto paloina ja kuumenna sekoittaen , kunnes seos on tasaista. Jos haluat suurustaa kastiketta, niin lisää hieman vaaleaa suurusta tai tilkkaan kylmää maitoa sekoitettua vehnä- tai perunajauhoja ja kiehauta kastike uudelleen. Mausta kastike.

Kaada kastike vuokaan ja ripottele juustoraaste pinnalle.

Kypsennä gratiinia 200-225 asteisessa uunissa 10-15 min. Kun pinta on ruskeatäplikkäinen on gratiini valmis. Tarkkaile paistumista, ettei pinnasta tule liian tummaa.

IMG_20210927_103952.jpgRuokaisamman gratiinista saa lisäämällä jotain lihaa sekaan esim paistettua pekonia,. savukinkkua, kypsää broileria, vaan sittenhän se onkin jo ihan toinen ruokalaji.

original_8543a67e-8476-4240-ac20-8a26045

Tällä aterialla söimme porkkanagratiinia seimurekepihvien, perunamuusin ja salaatin kanssa.

Seuraavaksi meillä on tekolistalla kukkakaali-auragratiinia.