CIMG2750.jpg

Jo monta viikkoa oli tehnyt mieli vanhanajan voipullia, joten pitihän niitä viime keskiviikkona viimeinkin ruveta tekemään. Näitä tulee harvoin tehtyä. Siksiköhän ne maistuvatkin sitten aina niin hyvälle, kun näitä saa. Voi olla, ettei nuorempi lukijakunta näitä tunnista, mutta me varttuneemmat varmasti tunnistamme tämän kaksikerroksisen reippaasti suolalle ja voille maistuvan herkkupullan.

Vuoden 2013 vanhanajan voipullapostaus löytyy täältä. 

Nyt kuitenkin halusin kokeilla jotain toista ohjetta ja rupesin vertailemaan netistä löytyviä ohjeita ihan tarkempaan. Raision ja Marttojen ohje tuli monessa eri lähteessä vastaan. Kolmantena otin tarkkailun alle itseni vuonna 2013 käyttämäni ohjeen. Isona erona oli se, ettei marttojen ohjeessa käytetä kardemummaa ollenkaan. Minä olen tottunut, että voipulla maistuu myös kardemummalle. Muissa ohjeissa kardemumman makua vielä voimistetaan päälle tulevassa taikinassa. Rasva- ja suolamäärissä on ohjeissa isoja eroja.

Se mikä aikaansaa päällimmäisen pullakerroksen kuviopinnan, onkin mielipiteitä jakava asia. Joissakin ohjeissa laitetaan ripsaus soodaa päällimmäiseksi tulevaan taikinaan, jotkut vannovat kahteen kertaan voitelun nimeen (minä en allekirjoita tätä ollenkaan, kokeilin nytkin ja tuli rumin kuvio) ja jotkut vannovat keltuaisseoksella voitelun nimeen ja jotkut sanovat kuvion syntyvän tuosta noin vaan. Joku taika asiassa on, sillä ollenkaan aina kaikkiin pulliin ei synny tuota kuviopintaa.

Minä tein litran taikinan pullataikinaa ja ylimmässä kuvassa ovat kaikki 57 kpl mitkä siitä tein. Pullat ovat aika kookkaita, mutta niinhän voipullan kuuluukin olla. Laitan kuitenkin alle puolen litran taikinan ohjeen eli sillä tulee lähes 30 kookasta pullaa. Hitaampiahan näiden pullien teko on mitä monien muiden, mutta minusta lopputulos maksaa vaivan.

Tässäpä voipullien ohje millaiseksi se minulla tällä kertaa muokkaantui eli ohje ei ole ihan sellaisenaan mistään otettu.

Voipullat (vanhanajan voipullat)

(ohjeella tulee 28-30 kpl kookkaita pullia)

5 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g tuorehiivaa
21/4 dl sokeria
2½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 isoa kananmunaa
200 g voita
noin 1,8 litraa vehnäjauhoja ( niin paljon että taikina on pehmeä pullataikina)

Voipullan kuoritaikina
1/3 edellistä taikinaa
250 g voita (huoneenlämpöisenä, ei saa sulattaa)
noin 2 dl vehnäjauhoja
pieni ripaus soodaa (auttaa pintakuvion muodostumisessa)
½ rkl kardemummaa  ja  ½ tl suolaa

Valmistaminen

Tee ensin ihan tavallinen pehmeä pullataikina.

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Mittaa sokeri, suola, kardemumma sekä munat ja lisää maitoon. Lisää osa jauhoista ja alusta taikina. Lisää haalea rasva ja jauhoja kunnes taikina on sopivan pehmeää. Vaivaa taikinaa kunnes taikina ei enää tartu sormiin (n10min).

Ota taikinasta 1/3 eri kulhoon ja sekoita siihen kaikki kuoritaikinaan tulevat ainekset. Rasva lisätään pehmeänä, ei saa sulattaa. Alusta taikina tasaiseksi pehmoiseksi käsistä irtoavaksi taikinaksi

Jätä kumpikin taikina kohoamaan peitettynä. (Marttojen ohjeessa käsketään kuoritaikina säilyttämään jääkaapissa, mutta tätä tapaa en ole testannut.)

Pyöritä kohonneesta pullataikinasta pieniä pullia (huomioi, että pullan koko kasvaa kun kuori lisätään! kts kuva), jätä pullat jauhotetulle pöydälle/tai leivinliinan päälle. Pyörittele ensin kaikki pikkupullat ja rupea vasta sitten päällystämään niitä kuoritaikinalla.

Kaulitse kuoritaikinasta jauhoisella pöydällä  ohut levy ja ota siitä sopivan kokoisia pyöreitä lätkiä pullien kuorruttamiseen. Kokeile ensin yhen pullan kohdalla, että on sopiva kuori. Kts kuva.Minä käytin muottina jällkiruokakulhoa. Aseta kuoritaikina pikkupullan päälle ja käännä pulla kämmenta vasten, niin että liitoskohta on ylöspäin ja ummista pyöreäksi pullaksi.Tarvittaessa kuoritaikinaa voi hieman venyttää. Jos taas kuoritaikinaa on liikaa, voi sitä napsaista pois tässäkin vaiheessa. Kun olet ummistanut pullan, humpsauta pulla pöytää vasten sileämpi puoli ylöspäin ja pyörittele pullaa, niin että kuorrutustaikina tarttuu pullaan kiinni. 

Laita pullat leivinpaperin päälle pellille (minun pelkti kooltaan 34x37 cm ja siihen mahtuu vain 9 kpl pullia)ja paina niitä hieman litteämmäksi ja jätä pullat kohoamaan hyvin., 

(Jos ennen pullien voitelua huomaat, että jostain on kuoritaikina koholla ja haluat sitä korjata, niin pistä kuoreen kohokohtaan  pieni reikä tikulla ja paina sormella, niin ilma poistuu.)

Voitele pullat  kananmunaseoksella ihan alareunaa myöten (laita tilkka vettä sekaan)

Kuoreen tulee kaunis pintakuvio, kun annat voitelupinnan hieman kuivahtaa ennen paistoa!

Paista pullat noin 200 asteessa 15-20 min (kunnes pulla on kauniin ruskea) ja tuntuu keveältä kokoonsa nähden. Älä ole turhan hätäinen paistossa, ettei pullat jää keskeltä raakoiksi.

Alla kuvia tekovaiheista.

CIMG2696.jpg

Kohonneesta taikinasta hierastaan ensin kooltaan pienet pikkupullat (kannattaa ihan laskea, että tulee lähes 30 kpl) ja sen jälkeen ne päällystetään erillisellä kuoritaikinalla.

CIMG2699.jpg

Vasemmalla pelkkä pikkupulla ja oikealla kuorrutustaikinalla päällystetty pulla.

CIMG2703.jpg

Kun olin ekaksi testannut, että kuoriläpyskä on sopivan kokoinen, rupesin tekemään sarjatyönä. Monasti on kuoritaikina loppunut kesken ja olen paistanut lopuista pullista voiSILMÄpullia, mutta nyt sain kuoritaikinan just riittämään. Oli kyllä ihan vahinko, että piisasi.

CIMG2714.jpg

Minusta on helpointa ummistaa pulla, kun otan sen näin päin käteen. Tuosta päältä olen siis nipistellyt kuoritaikinan kiinni ja ottanut mahdollisesti ylimääräisen taikinan pois. Tämän jälkeen pulla hierastaan vielä normaaliin tapaan pöytää vasten, jolloin kuoritaikina kiinnittyy pohjalla olevan pullan pintaan. Välillä jää ilmakuplia, mutta ei ne ole vaarallisia. Kun pullat laitetaan pellille kohoamaan, on niitä hyvä painaltaa kädellä hieman littanammaksi. Pintataikina on sen verran rasvaista, että saap hyvät käsirasvaukset samalla.

CIMG2721.jpg

Hyvin kohonneet pullat voidellaan kananmunaseoksella. Pinnan annetaan kuivua ja vasta sitten pullat laitetaan tavalliseen uuniin 200 asteiseen lämpöön paistumaan uunin keskitasolle.

CIMG2726.jpg

15-20 min kuluttua pullat ovat valmiita. Älä kiirehdi/hötkyile paistamisessa, pullat jää helposti keskeltä taikinaiseksi (herraskaiseksi)

CIMG2746.jpg

Tämän näköistä pulla on sisältä. Varsinaisesti pullassa ei näy kahta eri kerrosta.

CIMG2733.jpg

Minulla meni kaiken kaikkiaan pullien (kaksinkertainen ohje) tekemisessä nelisen tuntia ja tein koko ajan ihan reippaasti. Paistoin vain yhden pellin (9 kpl pullia) kerrallaan. Siitäkin huolimatta, olisin aamupäivän voinut pöhkömmästikkin viettää