IMG_20221231_160154~2.jpg

Tämä possunsisäfileruoka tehtiin jo uuden vuoden aikaan siskon porukoiden kanssa. Minä sain päättää mitä ruokaan laitetaan ja minähän tämän ruoan kyllä teinkin. Kyllä minä aina muodon vuoksi kysyin siskonikin mielipidettä ruoanlaiton tiimellyksessä. Meillä kaikki tykkää tällaisista kermaisista sooseista, niin broilerista kuin possunlihastakin tehtynä. Jotta ei tullut uunipulaa, päätettiin kypsentää liha kokonaisuudessaan liedellä paistinpannulla ja kasvikset laitettiin uuniin. Jos oltas syöty tämä possuruoka esim. perunamuusin kanssa, olisin varmaan laittanut lihan kypsymään uuniin.

IMG_20221231_155802.jpg

Mikään pakkohan tätäkään ruokaa ei ole suurustaa, mutta kun tykätään paksumman sorttisista kastikkeista, suurustin tätäkin vaalealla Maizenasuurusteella. Valmiissa ruoassa ei ole mitenkään ylettömän paljon kastikeosuutta, kun syötiin sitä uunikasvisten kanssa.

Mausteisiin ei taaskaan ole määriä, kun laitettiin nitä ihan muttuntumalla välillä maistellen. Jos kastikkeeseen kaipaa lisämakuja, sopii esim rakuuna tähän oikein hyvin. Valkosipulifanit voivat laittaa sitäkin jo heti alussa mukaan muutaman kynnen, vaan me ei nyt laitettu kumpaakaan.

Me tykätään suolainen-makea yhdistelmästä, mutta jos se ei oikein natsaa, vois tästäkin jättää ananaksen kokonaan pois, hyvää tulee siltikin.

Vielä kun olis muistanut jättää pikkasen aurinkokuivattuja tomaatteja ja ananasta ruoan viimeistelyyn, niin olis ollu värikkäämpi ulkonäöllisesti. Noh, ens kerralla sitten...

Tälleen valmistui kuvissa oleva possun sisäfileruoka.

Possun sisäfilettä kermaisessa kastikkeessa (aurinkokuivattua tomaattia ja ananasta)

noin 900 g possun maustamatonta sisäfilettä (käytin 1½ kpl sisäfileitä)

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

noin 4 dl (ruoka)kermaa

noin 2 dl vettä

vaaleaa maizena suurustetta (tai vehnäjauho-kerma/vesiseosta)

kukkura 1 dl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina ilman "lientä" (oli Pirkka valmissuikaleita 1 pieni prk)

1 pieni prk säilykeananasta paloiteltuna (eli 4 kiekkoa, ilman lientä)

suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria myllystä

noin 1 rkl soijakastiketta

( lihafondia tai puolikas lihaliemikuutio -> ei ole välttämätön)

vajaa 1 rkl tavallista sinappia

Viimeistelyyn: kevätsipulin vihreitä osia hienonnettuna vähän vajaa  1 dl

(kuivattua rakuunaa, valkosipulia?)

Valmistaminen

Nosta liha lämpenemään huoneenlämpöön noin tuntia ennen.

Puhdista liha -> leikkaa paksummat kalvot pois (minä jätän ne ihan ohuet) ja viipaloi liha 2-3 cm paksuisiksi viipaleiksi. Voit painaa lihoja hieman ohuemmiksi ihan vaan käsin painamalla.

Ruskista lihat isolla kuumalla paistinpannulla 2-3 erässä molemmin puolin reilun ruskeiksi….siis ihan vaan pintaväriä, ei tartte tulla vielä kypsiksi. Nosta lihat lautaselle odottamaan.

Valmista kastike;

Tee kastike paistinpannulle (ei tartte pestä välillä). Freesaa hienonnettu sipuli rasvassa. Lisää sekaan hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, ananaspalat, nesteet ja mausteita ja kuumenna seos kiehuvaksi. Suurusta heti vaalealla suurusteella kastikkeeksi. Maistele kastiketta.

Lisää lihat kastikkeeseen kypsymään 10 -15 minuutiksi. (Periaatteessa pieni määrä ohuita possun sisäfileviipaleita kokonaan kastikkeessa kypsyy jo 5 minuutissa, mutta tämä oli isompi määrä.) Jos ihan kaikki lihat eivät peity kastikkeeseen, käännä lihat kesken kypsentämisen. Kypsymisen aikana voi maistella vielä makuja ja tarkistaa kastikkeen sakeutta.Ylikypsäksi ei lihaa kannata kypsentää, ettei siitä tule ”kovaa.” Kun lihapalaa pistää haarukalla, pitää sen tuntua pehmeältä. Jos kastikkeesta sattuisi tulemaan vähän turhan sakeaa, voi sitä löysyttää ihan vesitilkalla.

Lisää kypsentämisen lopulla kevätsipulit antamaan muuten valjun väriselle ruoalle väriä ja tarkista vielä maku. Me lisättiin vähän suolaa ja mustapippuria. Jos ruokaan kaipaisa vielä jotain lisämakuja, yrteistä rakuuna sopii tähän oikein hyvin. Me ei nyt sitä laitettu.

IMG_20221231_160154~4.jpg

IMG_20221231_160046.jpg

Uunijuurekset; hyvin pestyjä kuorimattomia perunalohkoja, bataattia, porkkanaa, öljyä, soijakastiketta, paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria, hunajaa. 200 asteisessa uunissa noin 40 min. Välillä kerran sekoitellen.

IMG_20221231_152232.jpg

Lisäkesalaatissa pohjalla on kahdenlaista vihreää salaattia ja pinnalle laitettuna muut ainekset.

IMG_20221231_160652.jpg

Punajuurissa on vain säilykepunajuurtia kuutioituna, aurajuustoa, suolaa, mustapippuria. Kaikki kattilaan ja kuumennus. Mitään nestettä ei nyt lisätty, kun lihassa oli jo kermaisuutta, mutta jos jotain haluaisi punajuuriin lisäkosteudeksi laittaa, voisi se olla kermaloraus tai vaikka creme fraichea.

Täältä löydät ohjeen vähän saman tapaiseen ruokaan tehtynä broilerista.

Linkistä löytyvällä ohjeella tehty broileriversio on edelleenkin yks oma lemppariruoka.