CIMG3745.jpg

Tiikerikakku on monen kahvikakkufanin lempparikakku. Meillä myös siitä tykätään ja monista eri tiikerikakkujen versioista. Just aamulla juolahti mieleen, ettei ole tullut aikoihin tehtyä hillotiikeriä. Sitä tuli tehtyä joskus vuosikymmmeniä sitten aika usein.

Tähän postaukseen olen koonnut eri tiikerikakkuohjeita. Eroina ohjeissa pikkasen eri ainesuhteet ja erilaiset taikinan tekotavat; rasva-sokerivaahtoinen murokakku, nesteinen murokakku, muna-sokerivahtoinen kakku ja sekoitettu kakku.

Yläkuvan ja toisena olevan kuvan tiikerikakut ovat valmistettuja tällä ohjeella. Nesteinen murokakku, näinhän tuon taikinan määritelmä on.

Tuo ohje on pikkuisen pienempi, mitä vähän alempana oleva ohje on. Näille kakuille riittäisi 1,8 litran vuoka. Minun nuo vuoat ovat 2 litran vuokia.

CIMG3748.jpg

 

Näiden kakkujen vuoan jauhottamisessa käytin tummia mannasuurimoita, siksi tuollainen pinta.

CIMG3529.jpg

Nämä kakut valmistuivat alla olevalla nesteisen murokakun ohjeella.

Tiikerikakku (nesteinen murotaikina)

(tarvitaan 2 litran vuoka ja ohjeella tulee siis 1 kpl kakkuja)

250 g voita (tai margariinia)

3 dl sokeria

4 isoa kananmunaa

4½ - 5 vehnäjauhoja (nykyisin laitan isomman määrän)

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa (toki voi laittaa myös kermaa, ruokakermaa tai kermamaitoa)

Raitakerros

2 rkl tummaa leivontakaakaota

2 rkl kermaa tai maitoa

Valmistaminen

  1. Vaahdota hyvin huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet kuivista aineista ja puolet maidosta. Sekoita koneella sekaisin.
  3. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Erota kakkutaikinasta 1/3 eri kulhoon raitakerrosta varten. Lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe ja maito/kerma ja vatkaa koneella sekaisin.
  5. Laita vähän vajaa puolet vaaleaa taikinaa voideltuun (jauhotettuun) vuokaan. Lisää sitten kaikki kaakaotaikina ja sen päälle loput valkoisesta taikinasta. Tasoita pinta ja halutessaan lusikalla voi tehdä uran keskelle kakkuosaa, niin sen pitäisi estää kakkua repeämästä pinnalta.... minä en tähän kauheasti usko.
  6. Paista  kakku + 150 – 170 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla lähes tunti. Minulla on pinnoitetut "teflonvuoat", siksi paistan aina vaan 150 asteisessa uunissa, koska nuo vuoat johtavat lämpöä hyvin. Kokeile tikulla kypsyys kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Älä usko siihen, että kakku on kypsä, kun se irtoaa reunoista. Ei se sieltä reunoilta raakaksi koskaan jää, vaan kakkuosan keskeltä.
  7. Anna kakun jäähtyä vuoassa  muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms.

 

CIMG3537.jpg

Jostain kumman syystä, näiden tiikerikakkujen raidat tulivat tällaiset, vaikka en siis mitenkään sekoittanut taikinoita kakkuvuoassa, kuten en sekoita koskaan, teenpä millä ohjeella tahansa. Tämä taikina olisi tarvinnut hieman enemmän jauhoja, niin raidat olisivat selkeämmät, mutta kyllä nämäkin syötyä tulivat.

1629595.jpg

Kolmas taikina mitä monasti käytän, on ihan perusmurokakkutaikina, kuten tässä tiikerikakussa. Tähän kakkuun ei siis tule mitään nestettä.

Ohjeen löydät täältä.

Kaikki 3 yllä esiteltyä taikinaa muuntuvat myös moneksi muuksi kakuksi kuin tiikerikakuksi. Jättää vaan raitaosan kaakaon pois ja maustaa kakun esim appelsiinilla (mehua + kuorta), sitruunalla (mehua ja kuorta), hedelmänpalasilla (jauhotetaan), rouhitulla suklaalla, erilaisilla mausteilla jne.

CIMG5958.jpg

Periaatteessa myös tämä on tiikerikakku, vaikka vaalea kakkuosa maistuukin appelsiinille, nam. Näitäkään raitoja en ole mitenkään nostellut, ne vaan tuli tuollaiset. Monet sekoittavat tiikerikakun eri värisiä taikinoita vuoassa haarukalla nostelemalla keskeltä, tökkimällä tai kiertämällä tai nostelemalla kahdella haarukalla, tapoja on monia.

Papan tiikerikakun raita tehdään maitoJUOMAjauheesta, joten raita on selkeästi vaaleampi.

Myös tällä muna-sokerivaahtoisella ohjeella monet tekevät tiikerikakkuja. Jättää vaan tuosta ohjeesta pois appelsiinin ja lisää 1/3  taikinasta raita-ainekset eli 2-3 rkl kaakaojauhetta (+ tilkka kermaa tai maitoa)

Tällä Myllyn paras-sivustolta löytyvällä ohjeella olen myös tiikerikakkuja tehnyt, mutta ei ollut ohje minun makuuni, ainakaan tiikerikakkuversiona. Monet tälläkin ohjeella  tekevät ja tykkäävät siitä, en siis moiti ohjetta. On sekoitettava kakkutaikina, enkä tykännyt tiikerikakun rakenteesta. Syötyä kyllä tuli. On tarkoitus antaa kylläkin tälle helppotekoiselle kakkutaikinalle vielä uusi mahdollisuus ja kokeilen jonkin muun makuisen ohjeen. Tuolta linkista löytyy siis monia vaihtoehtoja käyttää tätä ohjetta.

Muutama uusi tiikerikakkuohje odottaa kokeilua, kunhan saan ehdin niitä kokeilla.