CIMG6786.jpg

Meillä tehdään joka viikko jonkinlaisia sämpylöitä ja kummasti ne aina hupenevat... tällä kertaa tein juustoisia kaurasämpylöitä.

Juustoiset kaurasämpylät

5 dl maitoa (lämmitä 42 asteiseksi)

1 pss kuivahiivaa

1½ tl suolaa

1 tl sokeria

2 dl juustoraastetta (saa olla voimakasta, minä käytin punaista emmentalia)

4 dl kaurahiutaleita

vehnäjauhoja (....kunnes pehmoinen taikina)

50 g pehmeää voita tai margariinia (toki öljykin käy)

Pinnan voiteluun vettä (toki kananmunaakin voi käyttää, jos haluaa kiiltävän pinnan) ja juustoraastetta ripoteltavaksi sämpylöiden pinnalle

Lämmitä netseet 42 asteiseksi. Lisää nesteeseen  kuivahiiva, suola ja sokeri, juustoraaste ja hiutaleet. Sekoita kunnolla. Alusta taikina pehmoiseksi jauhoilla. Laita rasva alustamisen yhteydessä. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele pinnalle juustoraastetta ohuelti. Paista sämpylät 200 - 225 asteisessa uunissa 12-15 min sämpylöiden koosta riippuen. Koska taikinan nesteenä on maito, ottavat sämpylät paistopintaa paljon helmpommin mitä vesipohjaiset sämpylät, joten vahtaa uunia, ettei sämpylöistä tule liian tummia. Myös sämpylöiden pinnalla oleva juustoraaste ruskistuu helposti liikaa... siis vahtaa sämpylöitä paiston loppupuolella.

CIMG6790.jpg

Osan sämpylöistä jätin ilman pintajuustoa ja näissäkin maistui juusto hyvin. Nuo tummemmat pilkut ovat siis taikinassa olevaa juustoraastetta.

CIMG6796.jpg

Samasta taikinasta tein muutamia kinkku-meetwurstisarvia suolaiseksi iltakahveille.

CIMG6804.jpg

Kaikki nämä syntyi siis yllä olevasta taikinasta + 2 sämpylää, mitkä oli jo tässä vaiheessa maisteltu...