Rakkaalla kakulla on monta nimeä....

Rex-kakku

Kellarikakku

Radiokakku

Jääkakku

Kare-kakku

Muistojenkakku

Keksikakku

Tietääkö joku vielä muita nimiä tälle kakulle?

Rex-kakulle löytyy netistä ja kirjoista monia, monia ohjeita, hyvinkin erilaisia. Mitä keksejä käyttää? Rex-kakku nimihän tulee rex kekseistä. Millä kostuttaa? Käyttääkö täytteeseen kaakaojauhetta vai oikeaa suklaata? Kootaanko kakku jähmettymään vuokaan vai pelkästään paperin sisälle, laitetaanko täytettä myös kakun päälle/sivuille? Joissakin ohjessa käytetään voitakin rasvana yms eroja.

Alla oleva ohje on kulkenut minulla mukanani jo vuosikymmeniä, enkä sen alkuperää tiedä. Alla olevasta linkista löytyy lähes sama ohje... minä olen yleensä aina tehnyt täytteen oikealla suklaalla, mutta nyt halusin käyttää kaakaojauhetta ja sen määrää pähkäillessä ja eri ohjeita lukiessani päädyin Dansukkerin sivuille.

http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=247&ProductPage=1&ProductID=7991&GroupID=520

KMSU:n blogista löytyy kaunis, hieman eri näköinen Rex-kakku.

1740641.jpg

Keittiön kaappeja siivotessa viskattiin pois kaikki jämäkoristekukat, voi että nyt niitä kaipasin... välinepakista löytyi nuo 2 säälittävää tekelettä... mutta ne pääs nyt kuitenkin kuvaan antamaan vähän väriä.....

Rex-kakku

( 18-20 palaa, minulla tuli vaan 13 isoa ja vähän turhan korkeaakin palaa)

250 g kookosrasvaa

200 g tummaa suklaata TAI 1 dl tummaa kaakaojauhetta ( minä laitoin tällä kertaa kaakaojauhetta, jos et tykkää ihan näin tummasta kakusta, kaakaojauheen määrää voi hieman vähentää)

2 munaa

3-4 dl tomusokeria ( minä laitoin lähes 4 dl -> oli hyvän makeaa, tietenkin jos laittaa suklaata niin silloin sokeria reilusti vähemmän, ettei tule ihan äklö makeaa)

(ripsaus suolaa antamaan terävyyttä täytteelle....ei välttämätön)

n. 25 kpl neliskanttisia/suorakaiteen muotoisia keksejä ( eri ohjeista poimintoja -> digestivejä, marie-keksejä -> aika lähellä Rex-keksejä maultaan? Lidlin neliskanttisia voikeksejä, minä käytin Pally kanelikeksejä, kun ei meidän lähikaupassa oikein hirveästi valinnan varaa ollut, eikä kaneli maistunut olleskaan valmiissa kakussa)

Keksien kostuttamiseen maitoa ( n. 1dl) tai kahvia tai kostuttaapa joku keksit liköörilläkin....

Valmistaminen:

Sulata kookosrasva hitaasti miedolla lämmöllä. Varo, ettei pala -> tulee erittäin paha maku! Lisää sekaan siivilöity kaakaojauhe ja sekoita seos tasaiseksi. (Jos käytät suklaata, niin sulata se yhdessä kookosrasvan kanssa ). Jäähdytä seos ihan kylmäksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Yhdistä seokset hyvin vatkaten. Lisää halutessasi suolaripsaus.

Vuoraa pitkulainen vuoka kelmulla tai leivinpapaerilla (joissakin ohjeissa käsketään käyttää foliota, ei kokemusta, itse käytän tuorekelmua)

Levitä kerros ruskeaa seosta vuoan pohjalle ja sen jälkeen vuorotellen täytettä ja keksejä. Kostuta keksikerroksia. (kaikissa ohjeissa ei kostuteta, mutta kakusta tulee mehevämpää kun kostuttaa. Tosin eräs vanha setä sanoi minulle kerran että rex-kakun ihanuus piilee siinä että keksit rouskuu ja välissä on pehmeää täytettä) Aluperäisen ohjeen mukaan keksien pitäisi tulla limittäin...mutta kannattaako keksejä ruveta puolittamaan...ei ole kovin helppoa, vaikka terävällä veitsellä leikkelisikin.

Päällimmäinen kerros tulee täytettä.

Peitä kakku hyvin ja pane se jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. (minä olin hätäinen ja kumosin kakun noin 4 tunnin teon jälkeen....eikä kosteus oikein ollut ehtinyt tasaantumaan....)

Kumoa kakku tarjolle kokonaisena tai  leikkaa se terävällä veitsellä viipaleiksi. Jos kakku meinaa tarttua veitseen, kannattaa veitsi huuhdella oikeinkylmällä vedellä + kuivata tai laittaa veitsi tai kakku pakastimeen hetkiseksi.

Kakkua voi myös halutessaan koristella esim. kahvi-tai suklaamakeisilla, kukilla tms.

 

  1740649.jpg 1740655.jpg

Viimisestä keksikerroksesta muistin ottaa kuvan...mutta sitten unohdin kostuttaa sen....ei voi muistaa kahta asiaa..vaikka en blondi olekkaan! Heti kakkua leikatessa tunsi että tuo keksikerros oli ihan kuiva...vaikeampi leikata.

1740651.jpg

Keksit kannattaa painaltaa ihan kunnolla täytekerrokseen, jotta ne pysyisivät paikoillaan....minulla keksit tahtoivat olla hieman liikkuvaa sorttia...mutta eipä se syöntitahtia haitanne

Huom. Kaikki eivät tykkää käyttää raakaa munaa sisältäviä, ei kuumennettavia herkkuja -> löytyy myös ohjeita joissa täytteessä ei käytetä munaa.

Tekeepä Rex-kakun millä ohjeella tahansa, niin se on "täyttä tavaraa" ja aika raskasta makeaa, joten jos kakun leikkaa valmiiksi, niin kohtuus viipaleiden koossa.

1740653.jpg

Taidanpas lähteä keittämään kaffet ja ottaa ihan pikkasen palan ( puolet viipaleesta) kakkua kaveriksi.