CIMG1368-normal.jpg

3- viljan jauhojen käyttöön ( =vehnä-ruis-kauraseos) sain vinkin Leena-muori leipoo-blogista, joten kanssasyöjä sai mennä K-kauppaan jauho-ostoksille.... Ihania näistä tulikin, ainakin meistä. Nesteeksi laitoin myös maitoa, niin ottavat väriäkin paistuessaan paremmin/helpommin mitä vesipohjaiset.

 

3-viljan sämpylät

(minulla tästä tuli 26 kpl isoja sämpylöitä)

6 dl nestettä (laitoin 3 dl täysmaitoa + 3 dl vettä)

50 g tuorehiivaa

1½ tl suolaa

½ rkl sokeria

n. 14 dl 3-viljan sämpyläjauhoseosta (Pirkka)

n. 75 g sulatettua rasvaa haaleana

Lämmitä maito-vesiseos kädenlämpöiseksi jaliuta siihen hiiva. Lisää suola, sokeri, osa jauhoista ja alusta joko käsin tai koneella pehmoiseksi taikinaksi. Lisää rasvasula ja lisää jauhoja ja taas alustusta... valmis taikina saa olla pehmeää, semmosta minkä just ja just vaan pystyy leipomaan. Kohota taikina lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia. Leivo taikinasta haluamasi mallisia sämpylöitä. Minä jaoin taikinan 3 osaan ja pyörittelin jokaisesta tangon minkä sitten painelin käsin littanaksi....ja leikkasin siitä veistellä kolmioita ja ihan vaan suorakaiteen mallisia sämpylöitä. Kohota sämpylät pellillä hyvin. Paista 200-225 asteisessa uunissa keskitasolla sämpylöiden koosta/pulleudesta riippuen reilu 10 min. tarkkaile paistumista, äläkä paista sämpylöitä liian kuiviksi.

 

CIMG1374-normal.jpg

Litistetystä tangosta leikatutkin sämpylät ovat ihan kivan mallisia valmiina....ei aina tartte pyöritellä pyöreitä tai soikeita sämpylöitä..

CIMG1364-normal.jpg

Itse tykkään kovin myös tällaisista kolmion mallisista. Helppoja ja nopeita tehdä, isompikin määrä.

Pitkään aikaan en ole tehnyt kotosalla sämpylöitä, kanssasyöjän on ollut tyytyminen kaupasta ostettuun aamusämpylään. Yks haitta näillä oli, niitä tuli tuoreltaan syötyä ihan liian monta pitkin eilistä iltaa....vaan haitanneeko tuo mittään.