IMG_20221008_141220.jpg

Tuoreet sämpylät tekevät aina kauppansa, niin meillä kotona kuin ystäväperheissäkin. Nytkin tein ison taikinan, että piisas kaikille ja muutaman pikkupussillisen pelastin vielä pakastimeenkin. Pellavarouhe pussillisen olin ostanut jo aikaa sitten sämpylä/leipätaikinoita varten, mutta nyt vasta käytin niitä taikinaan. Näytin kanssasyöjälle pellavarouhetta ja sanoin toteavasti, etteiväthän sämpylät jää syömättä, jos laitan tällaista niihin. Kuulemma ei jää, eikä ole jäänytkään. Ens kerralla rohkenen laittaa niitä jo enemmänkin taikinaan.

Sekasämpylät (sisältävät esim pellavarouhetta)

Huom! ohjeella tulee iso taikina

6 dl täysmaitoa

6 dl vettä

50 g tuorehiivaa

4 tl suolaa (valmiit sämpylät eivät ole suolaisia, ite voisin laittaa enmmänkin suolaa...)

1 rkl sokeria

100 g sulatettua voita tai margariinia (myös öljy käy)

1 kukkura dl pellavarouhetta (ens kerralla laitan jo enemmän)

1 dl ruisleseitä (tai muita leseitä tai jättää pois ja laittaa jauhoja vähän enemmän)

5 dl rouheista sämpyläjauhoseosta

8 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja (-> kunnes pehmeä taikina. minulla meni noin 12 dl)

Valmistaminen

Lämmitä nesteet käden lämpöisiksi. Lisää hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, sokeri, pellavarouhe, leseet, sämpyläjauhot ja sekoita seos tasaiseksi. Lisää hiivaleipäjauhot ja rasvasula ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikina vehnäjauhoilla kädestä/reunoista irtoavaksi.

Taikinan kiinteyteen vaikuttaa myös sämpylöiden tekotapa. Minä muotoilin sämpylöitä käsin, joten laitoin taikinan hieman kiinteämmäksi. Jos vaan nostelee taikinasta lusikalla kokkareita pellille tai taputtelee taikinasta jauhoisella pöydällä levyn ja esim leikkaa siitä halutun mallisia paloja, voi taikinan jättää hyvinkin pehmeäksi.

Anna taikinan levätä noin 15 min.

Muotoile halutun mallisiksi sämpylöiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Peittele liinalla (ja muovilla) ja anna sämpylöiden kohota hyvin. Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa keskitasossa 15-20 min.

IMG_20221008_140734.jpg

IMG_20221008_140802.jpg

Tällä kertaa kukaan syöjistä ei kyselly, että mitä nuo roskat ovat sämpylöissä? Näin kyseltiin joskus vuosia sitten, kun laitoin kaljamaltaita sämpylätaikinaan.