CIMG6982-001.jpg

Olen aina tykännyt keksipohjaisista paistetuista juustokakuista. Siihen lisäksi esim mansikkasoosia ja herkkuketki on taattu. Siksi ihmettelenkin, etten ole tämän tyyppistä leivonnaista tehnyt vuosikausiin, mitä toissapäivänä viikonlopun herkuksi tein. Vaikka tässä onkin browniepohja, on tämä ollut kokeiltavien listallani heti siitä asti, kun huomasin ohjeen täällä. Iso kiitos herkullisen leivonnaisen ohjeesta. Muuten noudatin ohjetta, mutta vadelmia laitoin enemmän. Pidempään jouduin uunissani leivonnaista paistamaan, vaikka vuoka oli just sen okoinen mitä ohjeessa ehdotetaan. Paistoajan umpeuduttua, oli keskiosa vielä niin reilusti löllyvää, että annoin uunin lämmön olla vielä 10 minuuttia päällä.

Tässäpä ohje kirjoitettuna miten minä tämän herkun tein.

Vadelma-juustokakkubrownie

(minä leikkasin tästä 24 pientä annospalaa, alkuperäinen ohje kehoittaa leikkaamaan 15 palaan)

Pohja

150 g maitosuklaata (ensi kerralla teen tummasta suklaasta)

75 g voita

2 isoa kananmunaa

1½ dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa (voisiko olla ihan ripsaus enemmänkin?)

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa

¾ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1½ rkl maissitärkkelysjauhoja (= valkoinen Maizena)

2 isoa kananmunaa

-----------------------

250 g vadelmia (minulla oli oikein isoja pakastevadelmia)

 

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vuoraa uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla (rypistetty).

Tee ensin pohjataikina: Sulata voi ja suklaa (minä sulatin ihan vaan kattilassa miedolla levyllä sekoitellen). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vaahdon joukkoon voi-suklaaseos. Minä sekoitin pallovatkaimella. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola yhteen ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi vuokaan, ihan kulmiin asti.

Valmista sitten täyteseos: Vatkaa/sekoita tuorejuusto, sokerit ja maissitärkkelys yhteen, ei saa jäädä uyhtään juustokokkareita. Minusta tämä oli helpointa tehdä sähkövatkaimella alusta loppuun asti. Lisää kananmunat juustoseokseen yksitellen, sekoittaen tasaiseksi aina välillä.

Kaada seos raakan pohjan päälle vuokaan ja levitä se ihan reunoille asti. Marmoroi pinta kevyesti pyörittelemällä veistä taikinan läpi muutama kierros, niin että kerrokset sekoittuvat toisiinsa. Tasoita vielä pinta.

Ripottele päälle vadelmat. Näitäkin ihan reunoille asti. Minä murskasin isoimpia vadelmia sormien välissä.

Paista tavallisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia (alkuperäisessä ohjeessa 30 min) ritilän päällä. Sammuta uuni ja jätä brownie jälkilämmölle uuniin vielä vähäksi aikaa (alkuperäisessä ohjeessa 30 minuutiksi.)

Jäähdytä leivonnainen ihan jääkaappikylmäksi. Leikkaa pieniksi annospaloiksi. Tämä on ihan täyttä tavaraa, joten älä leikkaa turhan isoja paloja. Minä leikkasin levyn 24 pieneen palaan, mitkä olivat meille sopivia. Alkuperäisessä ohjeessa levy käsketään leikata 15 palaan

CIMG6947.jpg

Vuoassa alla maitosuklaabrownie ja päällä tuorejuustoseos. Tämän jälkeen marmoroin pohjakerroksia pyörittelemällä veitsellä kerrosten läpi, maitosuklaista taikinaa voi nousta ihan pinnallekkin.

CIMG6951.jpg

Minulla vadelmat olivat 250 g rasioissa ja halusin käyttää ne kaikki. Eikä tuossa vieläkään ole liikaa, eikä vadelmistä valuva mehu sotkenut pintaa liiemmälti. Nuo vadelmat ovat semmoisia, että niitä voi vaikka laittaa koristeeksi kakkuihin yms, niistä ei valu mehua paljoakaan sulaessaan.

CIMG6956-001.jpg

Vadelma-juustokakkubrownien kypsymistä pitää seurata, kuten toki muidenkin leivonnaisten. Minä annoin olla uunin lämmön päällä pidempään mitä alkuperäisessä ohjeessa -> keskeltä leivonnainen just ja just kypsä. Kuvat eivät välttämättä tee oikeutta leivonnaiselle, sillä minulla se ehti olla vain pari tuntia kylmässä, kun jo halusin sen leikata. Varmasti saa siistimmät palat, kun antaa valmiin olla kylmässä pidempään, vaikka ihan seuraavaan päivään.

CIMG6990.jpg

Tämä on sen verran tuhtia makeaa, että pienikin pala jo riittää tyydyttämään makean nälkää. Yltiöpäisen makeaa tämä ei kylläkään ole, vaikka en vähentänyt sokerimääriäkään. Vadelmia laitoin vähän enmmän, joten kirpakkuutta tuli vähän enemmän mitä alkuperäisellä ohjeella leivottuun herkkuun.

Kun tätä rupeaa leikaamaan, kannattaa ottaa iso veitsi ja kun sen painaa leivonnaiseen, on leikattava viiltämällä, ei siis nytkytetä ylös ja alas, kuten monasti näkee leikattavan. Kun leikkaat viiltämällä, etkä nosta veista pois leivonnaisesta, ei pehmeää täyteosaa nouse leikkauspinnoille. tarpeen mukaan, jokaisen leikkuuviillon jälkeen veitsen puhdistus....siis jos haluaisi saaha siistit palat.

CIMG6999.jpg

Vadelma-juustokakkubrowniesta riitti myös ystäväperheille maistiaisia. En ole vielä kuullut, mitä tykkäsivät. Meillä tästä tykättiin paljonkin. Ensi kerralla kokeilen pohjan tummalla suklaalla tai ihan vaaleana.

Nyt päiväkahvien keittoon. Pikkuinen pala tätä suolaista piirakkaa ja vadelma-juustokakkubrownieta ja formulat voivat alkaa.