CIMG9661.jpg

Vime kevään aikana Mimmin keittiössä käytettiin aika paljon spelttiä leipomuksissa ja toki käytän edelleenkin. Aikaisemmin en ole speltistä kauheasti innostunut, mutta niin mieli näköjään muuttuu. Kuvassa olevaan riekaan käytin perunasoseen tähtettä + muusin löysykkeeksi maitoa + yhden kananmunan, jauhoina täysjyväspelttijauhoa, ohrajauhoja ja ihan vähän puolikarkeaa vehnäjauhoja ja mausteena vain suolaa. Mitään kohotusainetta en tähän laittanut.

CIMG9656.jpg

Hyvin maistui rieska porukoille lämpimänä voilla sipaistuna.

CIMG9970.jpg

Samaan syssyyn leivoin sämpylöitä käyttäen spelttia. Ihan kokonaan speltistä en voilä ole tehnyt leivonnaisa, vaan korvannut noin 2/3 jauhoista sillä. Näihin laitoin lisäksi kaurahiutaleita ja iahn puolikarkeita vehnäjauhoja. Taikina kannattaa jättää löysäksi, niin että sen pystyy juuri ja juuri leipomaan. Siksikin teen usein tämän mallisia sämpylöitä, kun nämä onnistuvat oikeinkin pehmoisesta taikiansta. Ei sämpylöitäkään aina tartte pyöritellä pyöreiksi tai soikeiksi...eihän?

Spelttisämpylät

(noin 30 isoa sämpylää)

4 dl maitoa (toki koko nestemäärän voi laittaa vettäkin)

4 dl vettä

1½ pss kuivahiivaa

2 tl suolaa (jos tykkää suolaisista, voi laitta hieman enemmänkin)

2 tl sokeria

1 dl öljyä

kaurahiutaleita (noin 3 dl)

spelttijauhoja (sun spelt täysjyväjauho)

vehnäjauhoja (noin 4 dl)

Lämmitä nesteet 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva (laitan useinmiten ihan sellaisenaan nesteen sekaan), suola, sokeri ja öljy. Sekoita kunnolla. Mittaa sekaan hiutaleet ja anna olla 5 min. Alusta speltti- ja vehnäjauhoilla  pehmeäksi taikinaksi. Kohota taikina. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä tein taasen helppoja pätkittyjä....otin taikinan jauhotetulle pöydälle, hieraisin sen pötköksi, jaoin neljään osaan mitkä pyöritin ohuemmiksi tangoiksi ja pikkasen kädellä litistin tankoa matalammaksi ja sitten vaan leikkasin jokaisen tangon 8 osaan.....eli mulla  tuli 32 isoa sämpylää. Kohota sämpylät hyvin ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min. Muista vahata/tarkkailla uunia 10 min jälkeen, ettei tule turhan kuivia sämpylöitä. Kun on kuohkea taikina, sämpylöiden pinta pehmenee jäähtyessään. Tokihan niiden päälle voi laittaa liinankin jäähtymisen ajaksi.

CIMG9967.jpg

Sämpylöiden jauhoinen pinta ei kaikkia miellytä, vaan meitä se ei ainakaan haittaa. Taikinan ollessa todella pehmoinen, on pakko leipomisessa käyttää jauhoja.