IMG_20220813_095743.jpg

Tämäkin tonnikalatäytteinen kakku oli miehen synttärikahvipöydässä.

Tässä ohjetta kakkuun. Jos rupeat tekemään kakkua tällä ohjeella, niin malta lukea koko pitkä postaus ensin.

HUOM! jos tykkäät majoneesista, voi sitäkin käyttää tahnaan. Vähennä silloin esim ranskankerman määrää. Meillä ei kaikki tykkää majoneesista, siksi sitä en tähänkään käyttänyt. Ohjeella tulee reilusti tonnikalainen kakku.

Tonnikalatäytteinen rullavoileipäkakku

(iso kakku, valmiin kakun pituus 32 cm eli mahtui just pitkulaiselle Teema-vadille)

Leipä: 9 isoa viipaletta (+ 1 viipale?) moniviljapaahtoleipää (minulla Lidlin)

Kostutusliemi: ½ kasvisliemikuutiosta tehty kahvisliemi

Jos leivät eivät ole kovin kuivia, menee lientä noin 1½ dl. Teen kuitenkin liemen aina varuilta ½ kuutiota + 2½ dl vettä ohjeen mukaisesti.

Täytetahna: 4 x 240/168 g prk tonnikalaa (minä käytän veteen säilöttyä, koska tykätään siitä enemmän)

200 g tuorejuustoa (ruohosipuli ja maustamaton)

1 prk creme fraichea (minulla oli 180 g prk)

2-3 maustekurkkua

1 punainen pienehkö suippoparika

4 kpl keitettyjä munia

tilliä

ruohosipulia

mustapippuria (tai valkopippuria) ja sitruunamehua (tai pinnaa ja mausta tahna sitruunapippurilla)

Kakun kuorrutus

noin 275 g tuorejuustoa (minulla oli ruohosipuli-ja maustamatonta, koska niitä oli aloitetut rasiat) + löysykkeeksi laitoin noin ½ prk ranskankermaa (maitokin käy tai kermaviili) Tällä määrällä tulee kunnon paksu kerros kuorrutusta, ei riitä esim reunojen pursottamiseen.

Kakun koristeeksi esim tonnikalaa hyvin valutettuna, juustokuutioita, pikkutomaatteja, kurkkua (minä en laittanut, kun kaikki eivät meillä sitä syö), paprikaa, keitettyä kananmunaa, jotain vihreää (tilliä, ruohosipulia, purjoa)

Valmistaminen

Tahna: Keitä munat (8-9 min), jäähdytä ja hienonna. Valuta tonnikala. Hienonna maustekurkku ja paprika oikein pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli ja tilli. Laita tuorejuusto ja ranskankerma kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kaikki loput ainekset kulhossa ihan ronskisti sekaan. Tässäkin vaiheessa monet käyttävät sähkövatkainta, minä sekoitin isolla teräslusikalla. Maistele tahnasta maku mieleiseksi. Tahnaa kannattaa maistella leipäpalan kanssa. Minä jätin tahnan tarkoituksella aika kalaisaksi.

Tee kostutusliemi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä se.

Suorista paahtoleipäviipaleista reunat esim saksilla...minä en siis varsinaisesti koskaan leikkaa kuoria pois, ainoastaan suoristan leipäviipaleiden reunat. Makuasioita. Koskaan ei ole kukaan valittanut asiasta.

Asettele leivät tiiviisti esim isosta muoovipussista leikatulle muoville (minusta helpompi käsitellä mitä ohutta kelmua) tai rypistetyn ja kostutetun leivinpaperin päälle. Kostuta leivät ensin toiselta puolelta, käännä leipäviipaleet ja kostuta toiseltakin puolelta. (jotkut kastavat leipäviipaleet nopeasti liemeen, vaan en tunne tätä tapaa omakseni). HUOM! kun kostutuslientä jää vähän, älä laita sitä pois, vaan jääkaappiin. Sitä voi tarvita vielä ennen kakun kuorruttamista.

Jaa täyte pieninä kasoina leipäkerroksen päälle ja levitä täyte niin että leipäviipaleet pysyvät paikoillaan. Rullaa kakku napakaksi rullaksi. Alku vaikka ihan sormin pinaen, eikä haittaa vaikka leipä murtuu. Pieni kunnolla rullautuva alku ja sitten vaan rullataan kokonaan muovin avulla ja kääräistään saman tien muoviin. Laita tasaisin/vähiten liitoskohtia omaava pinta päällepäin, lopetusliitoskohta alle. Rullaa voi vielä muotoilla käsin ihan reilusti muovin läpikin. Ei tartte olla turhan helläkätinen. Laita kakku tasaiselle tekeytymään kylmään mieluiten yön yli. Siis jos illalla tekee, niin seuraavan aaamupäivänä kuorruttaa. Ei haittaa, vaikka kakku tekeytyy pitempäänkin.

Seuraavana päiväna kakun teko jatkuu. Minä aukaisen aina ensin kakkukäärön, koska jos haluaisin kostuttaa pintaa hieman lisää, ehtii se vetäytyä kuorrutuksen teon aikana.

Aukaise kakkukäärö varovaisesti. Minä vetäisen muovipussin pois kokonaan ja kuorrutan kakun yleensä kotioloissa tarjoiluvadilla, puhtaalla pöytäpinnalla tai isolla tarjottimella. (Muovin päältä ison kakun on nostaminen on hankalampaa yksin, siksi otan muovin alta pois.) Minä kokeilen aina pinnaltaan, onko tarvis laittaa vähän kostutusta lisää. Nytkin laitoin vähän lisäkostutusta.

Tee ensin kuorrutus. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi esim sähkövatkaimella. Lisää creme fraichea tai vastaavaa ja vatkaa tasaiseksi. Tarkista, että kuorrutus on sopivan helppoa levittää, liian löysääkään ei saa olla. Huomaa, että jos käytät kevyttuorejuustoja, ovat ne pehmeämpiä rakenteeltaan.

Kuorruta kakku ja raidoita reunat halutessasi kahvilusikalla/pieniteräisellä paletilla. Kuorrutusta voisi pursottaakkin pinnalle, tällöin sen on oltava paksumpaa.

Koristele kaku haluamallasi tavalla. Minä tykkään edelleenkin koristelusta, mistä näkee heti, mitä kakun täytteessä on. Siksi laitoin tähänkin tonnikalaa, vaikka se ei kaikista niin kaunista koristeena olekkaan.

Alapuolella joitain vaihekuvia tekemisesta.

IMG_20220812_135438.jpg

3 isoa moniviljapaahtoleipää pitkä kakku oli tarkoitus tehdä. Nyt halusin kokeilla latoa leipäviipaleet niin, ettei saumakohdat olisi aina samassa kohdassa, kun jotkut vannovat tämän tavan nimeen. En kylläkään huomannut rullassa selvää eroa.

IMG_20220812_142043.jpg

Levitettyäni täytteen kostutetuille leipäviipaleille, mittailin vielä vatia ja hoksasin, että siihen mahtuisi hieman pidempikin kakku ja täytemääräkin riittäisi sille, joten jatkoin palapelinä vielä kakkua toiselta sivulta yhdellä leipäviipaleella leikaten sen suikaleiksi. Muistin jopa kostuttaa jatkopalat.  Vaan ihan yhtä hyvin tuon täytemäärän voi laittaa kolmen leiväviipaleen pituiseen kakkuun. Käärimisessä oli hankalin kohta tuo pieni jatke kuvassa oikealla.

IMG_20220812_142241.jpg

Sitten kun kakkua rupeaa käärimään, niin siinä ei saa aikailla, eikä ruveta empimään. Pieni alku vaikka ihan sormin painaen, ei haittaa vaikka leipä murtuu, pieni rullaus muovin avulla ja katsoo, että varmasti kakku lähtee rullautumaan, jos ei niin korjaa sormin/veitsellä/lastalla ja sitten vaan rullaamaan muovin avulla hieman painaen ja koko ajan käsillä kiinni pitäen. ehyintä pintaa päällepäin ja minä kiepsautin vielä toisen ison muovipussin kakun ympärille. Mahdollisimman tiukka kääre vaan ja kylmään.

Tokihan samoista aineksista soi tehdä myös pyöreän tai suorakaiteen mallisen kakun, jos käärimistä empii. Ite oon opetellu käärimistekniikkaa ihan 2 pienen paahtoleipäviipaleen pituisilla kakuilla aikoinaan.

Rullatusta, ei muovipussista olevasta kakusta ei ole kuvaa, koska kakku pitää kääräistä heti rullauksen jälkeen muoviin, eikä mulla ollu edes apukäsiä kuvaamaan.

IMG_20220812_142634.jpg

Nyt kakku meni jääkaappiin tekeytymään yön yli.

IMG_20220813_092252.jpg

Sitten sitä aina toivoo, että olis tapahtunut ihme ja kakku pysyis ihan ok kasassa. Vielä on aina niin käynyt. Empä huomannut kummaisempia eroja, vaikka laitoinkin nyt leivät hieman eri tavoin, ettei saumat oleet aina samoissa kohdissa. Minä en edes tasoita päätyjä leikkaamalla ennen kuorruttamista.

IMG_20220813_094147.jpg

Juhlapäivän aamuna sai kakku kuorrutuksen pintaansa ja muutkin koristeet, paitsi sipulit laitoin vasta kakkua pöytään siirtäessäni. Hyvin simppelillä koristelulla mentiin tässäkin päivänsankarin toiveesta. Rullan päihin en laita kuorrutusta. Tämäkin on makuasia.

IMG_20220813_095739.jpg

IMG_20220813_151635.jpg

Pöytään viedessä laitoin kakkuun vielä sipulia (sipulin vihreitä varsia ja pikamarinoitua punasipulia pimeä pullo sitruskastikkeella ja sitruunan mehulla + ripsaus suolaa ja sokeria) pinnalle antamaan väriä (koska en halunnut sipulien antavan tuoksuja muihin). Tilliä oli jo muissa, eikä meillä kaikki tykkää siitä, niin sen jätin tästä ihan suosiolla pois. Tokihan se kävisi koristeeksi oikein hyvin.

IMG_20220813_163645~2.jpg

Hyvin teki kakku kauppansa kahvipöydässä/illan aikana, vaikka olikin montaa sorttia tarjolla. He ottivat, jotka tykkäsivät tonnikalasta. Yritin laittaa tarjottavia, että jokaiselle löytys jotain passelia. Tais olla päivänsankari ronkelin.