Ihan oikeaa pata- tai uunipaistia tulee tehtyä todella harvoin. Viime viikonloppuna sain päähäni että nyt pitää saada perinteistä naudan lihasta tehtyä patapaistia. Yleensä suositellaan ettei alle kilon painoista paistia ruvettas edes tekemään....minulla oli n. 800g naudan ulkopaistipalanen ja kyllä siitä kypsänäkin oli vielä vähän jäljellä....

Patapaisti

noin kilon painoinen paistipalanen ( ihan ulko- tai kulmapaisti käy tähän, ei tarvitse olla kalliimpaa sisäpaistia)

rasvaa ruskistamiseen

n. 1 tl suolaa

1 iso sipuli lohkoina

1 porkkana paloiteltuna

10 kokonaista maustepippuria

2 laakerinlehteä

vettä nesteeksi

kastikkeen suurustamiseen joko vehnäjauhoja tai jotain ruskeaa valmissuurustetta ( vaikka Maizena)

kastikkeen parantamiseen kermaa, smetanaa tms (jos haluaa), soijakastiketta, mausteita

Ruskista rasva padassa ja paista paistin pinta ruskeaksi joka puolelta. Lisää pataan porkkana, sipuli, mausteet ja vettä sen verran että paisti just ja just peittyy. ( monissa ohjeissa käsketään laittaa vettä paistin puoleen väliin asti, jolloin paisti on käännettävä kypsentämisen puolivälissä)  Hauduta paisti hiljaa hiplettäen liedellä kannen alla 1-1½ tuntia. Kypsymistä kannattaa seurata, koska siihen vaikuttaa mm. paistipalan muuoto, haudutuslämpötila, haluttu kypsyysaste jne... meillä pitää lihan olla ihan kypsää, joten hauduttelin lähemmän 1½ tuntia miedolla lämmöllä. Kypsyyttä voi kokeilla haarukalla....painaa haarukan piikit lihaan ja kun liha tuntuu pehmeältä se on kypsää. Lihasta ulostuleva neste on väritöntä... ei siis punaista, siitäkin tietää että liha on kypsää. Lihan kannattaa antaa rauhoittua/tekeentyä kastikkeen teon ajan, etteivät kaikki lihasnesteet valu ulos ( ja silloinhan liha tuntuu kuivalta ja se ei ole tarkoitus ihan kypsässäkään lihassa). Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä tarvittaessa.

Valmista kastike siivilöidystä haudutusliemestä ( tarvittaessa lisää vettä, jos lientä ei ole paljoa) suurustamalla se vesi-vehnäjauhoseoksella tai ruskealla valmissuurusteella, kuten minä tein. Kastikkeen kiehauttamisen jäkeen pitää tietenkin maku tarkistaa ja jokainen voi halutessaan lisätä mausteita lisää... vaikka soijakastiketta tms. Minä töräytin lisämauksi pikkasen sinappia  ja laitoin pari lusikallista smetanaa pehmentämään kastikkeen makua ja sitten se olikin hyvää. Kastikkeen voisi kaataa leikattujen paistiviipaleiden päälle tai tarjoaa sen erikseen.

Huom 1. Minä laitoin tuollaisia puolikkaita porkkanapötköjä kypsymään paistipataan reilummin, jotta sain niistä samalla lisäkkeen. Otin vaan porkkanapötköt aikasemmin pois hautumasta. Maistuivat ihanalle.

Huom 2.  Jos ei omista oikeaa pataa, voi tehdä siitä huolimatta patapaistia....ruskistaa lihan kunnolla paistinpannulla ja laittaa ihan tavalliseen kattilaan lihan hautumaan.

Huom 3. Uuniinkin ruskistetun paistin liemineen voi laittaa kannen alle hautumaan.

Tämän verran siitä 800 g paistipalasesta tuli kypsennettynä....

Kypsää paistia voisi hyödyntää vaikka mihin esim. tehdä salaattia, wokkia, suikaloida sitä tortillojen, pitaleipien tms täytteeksi, laittaa keittoon tai munakkaaseen tai.... me söimme loput paistiviipaleet ihan vaan ruisleivän päällä kylmänä.

Ennen patapaistiannoksia nautimme ihan tavalliset  salaattiannokset sinappikastikkeella höystettynä

.