IMG_20230923_145847_edit_126182752216395

Olen tänä syksynä ruvennut asioimaan Reko-suoramyynnissä Oulaisten torilla. Reilu viikko sitten ostin kotimaisia luomu päärynöitä pomssin ja niistä onkin riittänyt monenmoiseen, toki olen syönyt niitä myös ihan sinällään.

Eilen päätin tehdä lopuista päärynöistä miehen vihjauksesta paistosta uuniin. Kaurapaistokset ovat taattua herkkua, ainakin meillä. Ja koska ollaan kardemumman maun faneja, päätyi sitä tähänkin paistokseen. Meillä kaikki ei tykkää päärynän kuoresta (nämä olivat siis kotimaisia luomupäärynoitä, joten ihan huoletta olis voinu käyttää kuorineen), joten minun oli pakko kuoria ne ja totesinpas taas kerran, että nivelrikkoisille sormille yks kauheimpia keittiöhommia on jonkin pienen aineksen kuoriminen.... noh, saimpa homman kuitenkin tehtyä, vaikka aikaa siihen meni tuhottomasti.

Alla olevalla ohjeella valmistui kuvan päärynäpaistos. Vaihtamalla päärynoiden tilalle omenat, saa tehtyä omenapaistoksen.

Päärynä-kaurapaistos (pääärynä-kaura crumble)

500 g kuorittuja päärynöitä (kuorimaton paino oli näillä pienillä päärynöillä 800 g)

Kauraseos:

(näillä suhteilla tulee reilusti kauraseosta )

100 g voita (käytetään sulatettuna)

4 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

suolaa pieni ripsaus

1 tl jauhettua kardemummaa

Valmistaminen

Pese, (kuori) ja poista siemenkota ja kanta päärynöistä. (minä kuorin päärynät, vaikka käytinkin kotimaisia luomupäärynöitä, koska syöjäni vaan eivät tykkää päärynän kuoriosasta)

Viipaloi/lohko päärynät ja laita ne laakeaan uunivuokaan.

Sulata voi ja sekoita siihen kaikki kuorrutuksen ainekset. Kardemumman voi jättää pois, jos siitä ei tykkää, mutta hyvin se käy päärynöiden makuunkin. Levitä kauraseos tasaisesti vuokaan, ihan reunoille asti. Kypsennä paistosta (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa  keskitasolla 35-40 min. Tarkkaile paiston loppupuolella, ettei tummu pinnalta liikaa. Anna paistoksen jäähtyä haaleaksi ja tarjoa se vaniljakastikkeen, löysähkön kermavaahdon tai vaikkapa jäätelön kanssa.

IMG_20230923_113753_edit_135873892768687

Ohjeen määrillä tulee ihan reilusti kauraseosta päärynoiden pinnalle. Jos haluaa ohueman kerroksen laittaa esim 75 g voita + 3 dl kaurahiutaleita...

IMG_20230923_122913.jpg

Päärynä-kaurapaistos valmiina. Pikkasen piti reunasta jo maistella, että ripsautanko lisää sokeria pinnalle, vaan ei kyllä tarvinnut meille lisätä.

IMG_20230923_122643_edit_135832991880786

Tällä kertaa kiehautin vaniljakastikkeen ite, vaikka me kyllä tykätään ihan kaupastakin ostetuista. Oma leppari valmistakstikkeista on Valion Vanillakastike.

Nyt suurustin kastikkeen perunajauhoilla, mutta tykkään kyllä enemmän maissitärkkelyksestä tässä hommassa. Keltuaista (tai koko kananmunaa) ei tietty ole mikään pakko laittaa, jos pelkäöä kastikkeen juoksettumista, mutta kyllähän keltuainen antaa samettisuutta kastikkeeseen suurustamisen lisäksi.

Vaniljakastike

4 dl täysmaitoa (tai 2 dl maitoa ja 2 dl kermaa, kuten minä laitoin)

kukkura rkl perunajauhoja

1 keltuainen (joissakin ohjeissa laitetaan koko kananmuna, mutta tällöin kastike juoksettuu helpommin)

2 -3 rkl sokeria

pieni ripsaus suolaa (ryhdistää makua)

vaniljasokeria oman maun mukaan (minä laitoin 2 tl)

Valmistaminen

Laita kattilaan kylmä neste, keltuainen, sokeri ja perunajauhoja sekoita kaikki tasaiseksi. Kuumenna seosta kokoa ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kuplahtaa. Älä keitä kastiketta enempää (varsinkin kastike missä käytetään kokonainen kananmuna juoksettuu helpolla) Lisää kastikkeeseen vaniljasokeri ja pieni ripsaus suolaa. (jos käytät vanilliinisokeria, lisää se vasta jäähtyneeseen kastikkeeseen) Laita kastikeastia kylmään veteen ja sekoittele silloin tällöin, kunnes kastike on kylmää. Maistele kastiketta ja lisää sokeria tarpeen mukaan.

Vinkki: Jos tekee maitopohjaisen kastikkeen ja haluaa sitä vielä hieman parantaa, voi kylmään kastikkeeseen lisätä löysää kermavaahtoa.

 

Lisäys 27.9.23

Jos haluat käyttää kastikkeeseen koko kananmunan, esim K-ruokasivustolta löytyy siihen ohje

IMG_20230923_122623_edit_135903954437842

IMG_20230912_191504_edit_123317391343477

Rekomyynnissä 4½ kg kotimaisia luomupäärynöitä maksoi 20 e.