CIMG6578.jpg

Laitanpa tänne blogiin talteen vielä muutamia jouluksi leipomiani kahvikakkuohjeita. Ja tokihan näitä voi muuloinkin leipoa mitä jouluksi.

 

Tämä eka oli varsinkin kanssasyöjän suosikkia...toki itsekkin tätä maistelin, mutta en niin kauheasti tykkää konjakin mausta, joten omaan top-3 kahvikakkulistaan tämä ei pääse. Aika moni vieras tätä meillä maisteli ja tykkäsivät kyllä. Kanssasyöjä ehdotti, jotta seuraavan kerran voisi vesimäärää vähentää ja laittaa konjakkia enemmän. Ohjeessa oleva määrä konjakkia jättää vain vienon konjakin jälkimaun kakkuun.

Konjakkinen luumukakku valmistetaan taatelikakun tapaan, joten kaiveleppas kaapit ja jos sieltä löytyy vielä joulun jäminä kuivattuja luumuja, niin kokeile tätä kakkua. Jos ei tykkää konjakin mausta, niin konjakinhan voi jättää kokonaan poiskin, laittaa vettä koko nestemäärän.

Ensi kerralla laittaisin myös ripsauksen suolaa  taikinaan terävöittämään makua.

 

Kakun ohjeen olen ottanut täältä, kiitos ohjeesta. 

Alla ohje kuten minä kakun valmistan.

 

Konjakkinen luumu-suklaakakku

(1 kpl 2 litran vuokaan tehtynä)

 

250 g kuivattuja luumuja
2 dl sokeria
1 3/4 dl vettä
1/2 dl konjakkia (ensi kerralla laitan konjakkia enemmän ja vettä vähemmän)
150 g voita
100 g tummaa suklaata
2 kananmunaa (isoja)
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

1. Mittaa luumut, sokeri, vesi ja konjakki kattilaan. Keitä luumut pehmeäksi (noin 10 min) ja soseuta ne sen jälkeen sauvasekoittimella. Lisää sekaan paloiteltu suklaa ja voi. Anna niiden sulaa tasaiseksi....sekoittele muutaman kerran.

2. Vatkaa kananmunat yksitellen voimakkaasti suklaa-luumuseokseen. Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet luumu-suklaaseokseen kevyesti sekoittaen esim pallovatkaimella.  

3. Kaada taikina voideltuun/korppujauhoitettuun kakkuvuokaan (noin 2 litraa), tasoita kakun pinta lastalla/lusikalla  ja paista kakku noin 160 asteisessa uunissa kypsäksi tavallisen vastusuunin alimmalla tasolla. Aikaa kakun kypsymiseen menee n.45-55 min. Kokeile kakun kypsyys kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. ;Liian kuivaksikaan kakkua ei kannata kypsentää.

Anna kakun väähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle/tarjottimelle/vadille.

CIMG6480.jpg

Kakun pinnasta saa kauniimman, kun jättää jauhotuksen pois. Minulla on vanhoja Matti ja Maija vuokia ja niissä ulkoreuna nousee korkeammaksi, jos jättää jauhotuksen pois ja se sitten rikkoontuu helposti kakkua leikattaessa, siksi jauhotan vuoat. Ruisjauholla jauhotus antaa tummaan kakkuun hieman huomaamattoman pinnan, eikä maistu valmiissa kakussa.

CIMG6493.jpg

Tällä ohjeella tehty konjakkinen luumu-suklaakakku on rakenteeltaan oikein mehevää kakkua. Kun malttaa odottaa muutaman päivän ja antaa kakun tekeentyä, tulee kakku vain paremmaksi.

 Ihan varmasti teen toistekkin kakkua pienin muutoksin...eli konjakkia enemmän ja vettä vähemmän (aikuiseen miesmakuun) ja ripsaus suolaa taikinaan terästämään makuja.