IMG_20250503_123422_edit_11497414188009.

Joku marmeladitäytteinen kääretorttu oli tarkoitus tehdä, mutta tällaiseksi kääris muotoutui tekovaiheessa. Ihan tavallinen vaalea kääretorttupohjalevy, täytteenä mansikka-vadelma-rahkamousse.

Minä toteutin kääretortun pohjan ja täytteen gluteenittomana, vaikka tämän syövätkin ihan sekaruokavaliota noudattavat. Jos toteutat tortun keliaakikolle, muista tarkistaa myös kaikkien koristeiden (esim nomparellit/strösselit) gluteenittomuus.

Alla olevalla ohjeella valmistui kuvissa oleva torttu. Minä leikkasin täytetyn tortun kahtia, kun toinen puolisko meni yllätyksenä ystäväperheelle. ohjeella tehden ei tule kovin makeaa torttua, joten makean persot laittavat täytteeseen enemmän sokeria. Pääsiäisen tiimoilta oli jääkaapissa vielä sitrus- ja vaniljarahkoja, niin hyödynsin ne tähän. Toki voi käyttää mitä maustettuja rahkoja vaan tai laittaa maustamatonta. Makeutta vaan enemmän, jos ei käytä maustettuja rahkoja.

Mansikka-vadelmamoussetäytteinen kääretorttu

(minä tein tortun 34x37 cm pellillä. Täytemäärä riittäisi vähän  isommallekkin pohjalle)

Pohja:

4 munaa

1½ dl sokeria

1 dl perunajauhoja

½ dl gluteenitonta jauhoseosta (tai tämäkin määrä perunajauhoja TAI vehnäjauhoja, jos ei tortusta tartte tulla gluteeniton)

1 t leivinjauhetta

Täyte:  (näilla määrillä tulee täytettä ihan paksu kerros 34x37 pohjalle)

4 kpl liivatelehtiä (yhden liivatelehden paino 2 g ) + kylmää vettä liivatteiden esikäsittelyyn

1½ rkl jotain nestettä liivatteiden sulattamiseen (mansikoista valunutta mehua, muuta mehua tai vesitilkkakin käy)

250 g ( = noin 3 dl) mansikoita ja vadelmia (minulla pakastemarjoja sulatettuna ja valutettuna mehua pois. Eikä marjaa saa laittaa enempää, jos ei lisää liivatettakin)

2 dl vatkautuvaa kermaa (minä käytän yleensä vispikermaa, joskus harvoin kuohukermaa)

1 prk sitruunarahkaa

1 prk vaniljarahkaa

½ dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän)

Koristeluun:

Kermavaahtoa (minä tein 2 dl vispikermasta vaahdon, koska käytin isoa tyllää pursottamisessa)  ja marjoja (minulla pakastevadelmia, koska ne pysyvät sulaneinakin nätteinä) + lisäsin vielä suklaakarkkeja ja strösseleitä, kun niitä sattui olemaan.

Valmistaminen

Pohja: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen tasalämmölle. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi 2-3 erässä sekoittaen taikina heti tasaiseksi (minä teen tämän vaiheen pallovatkaimella). Varsinkin käytettäessä pelkästään perunajuhoja, klönttääntyyvät ne helposti. Levitä taikina heti (voidellun) leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 10 min. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Anna pohjan jäähtyä pari minuuttia ja kumoa se vasta sitten leivinliinan (tähän ei tartte laittaa sokeria) tai sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota paperi, mutta jätä se pohjan päälle jäähtymisen ajaksi. Paperin päälle voi vielä laittaa leivinliinankin, niin pohja ei kuivu jäähtymisen aikana.

Täyte ja kääretortun tekeminen valmiiksi: Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä 5-10 minuutiksi. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Soseuta sulaneet pakastemarjat. Sekoita marjasoseen sekaan rahkat ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Kuumenna 1½ rkl mehua (tai vettä) kattilassa ja puristele lionneista liivatteista liika vesi pois ja laita ne heti kerralla kuumaan nestemäärään. Sekoita ja kuumenna vain sen verran, että liivatteet liukenevat. Muista, että liivateseosta EI saa keittää, jotta se ei menetä kykyään hyydyttää seosta. Jäähdytä liivateseos haaleaksi (ei siis liian kauan, muuten tulee liivateklönttejä täytteeseen, eikä se hyydy) ja yhdistä se sitten rivakasti sekoittaen rahka-marja-sokeriseokseen. Minä teen tällaiset sekoittelut pallovatkaimella. Lisää seokseen viimeisenä kermavaahto ja sekoita seos tasaiseksi. Maistele seosta ja lisää sokeria, jos oma makusi sitä kaipaa lisää. Täyte on tässä vaiheessa löysähköä. Laita se jähmettymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Tarkkaile ja sekoita täytettä välillä, josko rupeaisikin hyytymään nopeammin. Minulla täyte hyytyi 35 min jääkaapissa. Sekoita täyte tasaiseksi nostellen esim nuolijalla ja levitä puuromainen täyte jäähtyneen käärötorttulevyn päälle ihan reunoille asti, paitsi jätä parin cm täytteetön kohta pohjan takareunasta. (Minä vauhditin tortun hyytymistä laittamalla tortun tässä vaiheessa hetkiseksi pellillä pakastimeen, siis ennen rullaamista.) Rullaa torttu napakaksi rullaksi liinan/paperin avulla. Paina ensin sormin pieni alku ja siitä sitten rullaat pyöreäksi rullaksi. Kääräise täytetty rulla leivinliinaan/leivinpaperiin ja siirrä kylmään tekeytymään ainakin pariksi tunniks, mielellään vaikka yön yli. Leikkaa päätyreunat tasaiseksi. Koristele torttu kermapursotuksin ja marjoilla ja muilla mieleisillä koristeilla.

GridArt_20250503_141833318.jpg

Pohja uuniin menossa ja valmis pohja kumottumna leivinliinan päälle.

GridArt_20250503_141946599.jpg

Vasemmalla täyte vastavalmistuneena ja oikealla oltuaan jääkaapissa reilun puoli tuntia. Täytteen pitää malttaa antaa jähmettyä kunnolla puuromaiseksi, ennen pohjalevylle laittamista ja rullaamista.

GridArt_20250503_141926584.jpg

Ennen täytteen laittamista pähkäilin marjan maun riittävyyttä täytteessä ja laitanko marmeladikerroksen ensin käärislevylle ja vasta sitten marjamoussen. Nyt päätin olla laittamatta marmeladia, pitää kokeilla joskus sekin versio.

Kun aloittaa rullaamaan, sormin kannattaa painaa ihan pieni alku ensin ja sitten alkaa rullaamaaan ja vieläkin voi tarkistaa, että lähtee tulemaan pyöreä rulla. Alkua voi ihan reilusti käsin korjata ja sitten omalla painollaan liinan tai paperin avulla rullaa loppuun asti painamatta rullaa paljoa. Tässäkin vaiheessa voi saada aikaiseksi rullan repeilyn. Onneksi se ei makuun vaikuta. Liinaan/paperiin kääräistyn rulllan kannattaa antaa tekeytyä ihan rauhassa kylmässä. Olisin tehnyt tämän jo eilen, jos olisin suunnitellut tekeväni tällaisen. Nyt tuli vähän hoppu saada torttu tarjolle tälle illalle.

IMG_20250503_123407_edit_11529717465028.

Tuon pinnan kostuttamista jäin miettimään, että sipaisenko siihen jotain kosteutta, mutta empäs sitten laittanut. Kokonaan en torttua halunnut peittää kermavaahdolla päältäpäin.

IMG_20250503_154434_edit_13230426157504.

Täyte ei jämähdä kovaksi/kovin jämäkäksi ohjeen määrillä. Hyvin tämä meille maistui kahvin kanssa. Jos tähän kaipaisi lisämakua/lisämakeutta, voisi täytteen alle sipaista ohuen kerroksen esim mansikkamarmeladia antamaan vielä lisämakua.