CIMG3729-normal.jpg

On se kait uskottava, että syksy on tullut...sen verran usein on meidänkin uunissa erilaiset lihapadat nyt lähiviikkoina kypsyneet...

Tällä kertaa laitoin karjalanpaistilihojen seuraksi paljon luomuporkkanaa, sipulia ja mausteita....pitkä haudutus uunissa ja loppupuolella sekaan vielä herkkusieniä. Juu, tuoreet herkkusienet olis tietty olleet maukkaampia, vaan kun niitä harvemmin on jääkaapissa ja säilykkeitä taasen on aina kotosalla.  Näin syntyi hyvää lihapataa vähällä vaivalla.

Monet laittavat kaikki ainekset yhtä aikaa pataan/uunivuokaan ja kypsentävät ruoan kypsäksi. Minä tykkään haudutella lihaa pidempään ja laitan porkkanat yms vasta myöhemmin kypsymään. Teetpä niin tai näin, tärkeintä on hauduttaa ruoka todella kypsäksi, mikään yhden tunnin haudutusaika ei todellakaan riitä.

Lihapata karjalanpaistilihoista

700 g karjalanpaistilihoja

2 isoa keltasipulia lohkoina

3-4 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna isohkoiksi paloiksi

suolaa (aluksi 1½ tl ja lisäilee sitten kypsentämisen loppupuolella tarpeen mukaan)

paprikajauhetta (1 tl)

laakerinlehtiä (2 isoa)

soijakastiketta (½ rkl)

mustapippuria rouheena myllystä

vettä

1 pieni prk kokonaisia herkkusieniä

Laita lihapalat uunivuokaan + tilkka vettä pohjalle. Laita vuoka 250 asteiseen uuniin ja ruskista lihoja siellä pari kertaa niitä sekoitellen....aikaa tähän touhuun menee tällä pienellä lihamäärällä noin 15 min. Lisää vuokaan mausteet, lohkotut sipulit ja vettä sen verran että ainekset peittyvät. Jatka kypsentämistä noin 175 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia välillä sekoitellen ja vettä lisäten. Folio/kansi vuoan päällä helpottaa vahtaamista...tässä vaiheesa voi lientä jo maistella.... minä lisäsin vähän suolaa. Lisää paloitellut (halutessaan voi tietty laittaa pienemmiksikin mitä minä) porkkanat kypsymään ja jatka hauduttamista vielä väh. 1½ tunnin ajan. Kun liha alkaa olla todella pehmeää, lisää säilykeherkkusienet ja anna niiden kuumentua muiden ainesten seassa. Tarkista vielä ruoan maku.

HUOM! Jos et halua kikkailla lihojen alkuruskistamisen kanssa, tee pata näin simppelisti... laita kaikki ainekset herkkusieniä lukuunottamatta uunivuokaan, vettä sen verran että ainekset juuri peittyvät  ja kypsennä ruokaa noin 3 tuntia 175 asteisessa uunissa välillä sekoitellen ja nestettä tarpeen mukaan lisäten. Lopussa säilykesienet sekaan ja kuumennus uunissa. Tarkista maku.

CIMG3729-001-normal.jpg

Myös naudanlihapalojen pitää olla tällaisessa ruoassa niin pehmeitä, että kun haarukalla pikkasen meinaa painaa, lihapala hajoaa...