CIMG0123-002.jpg

Koska minulta jäi torttutaikinan jämäpaloja tehdessäni kirsikkaisia torttupullia, päätin kaulita lopputaikinoista uuden taikinan ja tehdä niistä tötteröitä/tuutteja/sarvia täytettäviksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Täältä löytyy ensimmäinen vuonna 2007 tehty postaukseni täytetyistä sarvista/tötteräistä/torttutuuteista.

Täältä löytyy tiramisurahkatäytteisten tötteröiden/sarvien/torttutuuttien ohje. Linkeistä löytyy kuvia tötteröiden tekemisestä.

Kotiliedessä on aikoinaan ollut hyiä kirjoituksia tötteröiden tekemisestä ja täytteistä, niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä.

CIMG0089.jpg

Täytettyihin tötteröihin tarvitaan: torttutaikinaa, joko ihan kaupan valmistaikinaa tai kotitekoista. Minä kaulitsin ja käänsin, kaulitsin ja käänsin 3 kertaa jämäpalaset torttutaikinasta, jotta sain siistin yhtenäisen taikinan. Tiesin toki, ettei tällainen jämätaikina ole niin lehtevää mitä torttutaikina alkujaan, mutta meille nämä kelpasivat oikein hyvin.

Yhdestä 2 tortun kokoisesta torttutaikinalevystä tulee joko 4 pientä tötteröä tai 2 isompaa. Sulanut torttutaikinalevy kannattaa kaulita ensin ohuemmaksi ja leikata sitten lyhyemmältä sivulta 4 yhtä paksuun suikaleeseen. Jos ei kaulitse levyä ohuemmaksi, voi taikinasuikaletta venyttää ohuemmaksi muotin päälle kiepittäessään.

Minulla on metalliset tuuttitötterömuotit (aikoinaan Confetista ostetut) ja kaikelta varalta sipaisen niihin vähän rasvaa, vaikkei niin tartteisikaan tehä. Sukale aletaan kierittää muotin ohuemmasta päästä, niin että reunu tulee aina entisen päälle. Aikoinaan ohjeissa käskettiin voitelemaan kananmunaseoksella pitkän sivun toinen puoli, vaan en minä nykyisin enää voitele. Jotkut kastelevat kylmällä vedellä pitkän päällekkäin menevän sivun. Harjoittelulla oppii, miten suikale kannattaa kieputtaa muotin ympäri. Jos laittaa kaksi suikaletta yhteen tötteröön, liitoskohta vaan hieman päällekkäin ja tähtää liitoskohdan ja lopetuskohdan peltiä vasten. minä paistan nämä aina kyljellään. Jotkut paistavat tötterön ollessa pystyssä pellillä, vaan en ole kokeillut tuota tapaa. Halutessaan ötteröt voisi voidella kananmunaseoskella  ja laittaa niihin vaikka hienoa sokeria ennen paistamista.

Tötteröt paistetaan kyljellään 200-225 asteisessa uunissa pellin päällä missä on leivinpaperi. Nätin vaalean ruskeaksi, kypsää pitää tulla sisältäkin. Minulla meni aikaa lähes 15 min, kun lämpö oli lähempänä 200 astetta.Tötterön annetaan hetken jäähtyä ja varovaisesti irrotetaan muotista. Minä otin uhkarohkeasti aika kuumana tätteröt pois muotista, sillä laitoin aina heti seuraavat kypsymään. Mulla tuli 3 satsia eli 18 tötteröä.

Tötteröt voi ihan hyvin tehdä jo täyttämistä edeltävänä päivänä. Laittaa ne isoon rasiaan tai yhteen kerrokseen isoon muovipussiin. Yhtään eivät kärsineet. Täytin nämä toissapäivänä ja vielä on 2 pientä tötteröä täytettynä jääkaapissa, eivätkä ole meneet miksikään.

Minä laitoin täytteeksi rahka-kermavaahto-luumumarmeladi-sokeri-vaniljasokeri-tilkka sitruunamehua seoksen. Rahkaa 2 dl, vispiä 2 dl -> vaahto ja muut maun mukaan. Täyte kannattaa ilman muuta pursottaa tötteröön. Minulla oli sen verran ahtaat tötteröt, että pursotin ensin vähän täytettä kaikkiin ja pitkävartisen lusikan kädensilalla työnsin täytteen ihan tötterön kapeaan päähän ja pursotin sitten tötterön täyteen.

Ihan pelkkä maustettu kermavaahtokin on ok täytteenä. Kermasarvien nimellähän näitä kahviloissa myydään.

CIMG0116.jpg

Tomusokeria siivilöitynä päälle tai jos haluaisi, voisi pursottaa/spritsata suklaasulaa pintaan.

Jos ei omista muotteja, voi ne askarrella myös ihan moninkertaisesta alumiinifoliosta tai tehdä vaikkapa kartongista ja päällystää ne foliolla.

CIMG0129-001.jpg

Luumutäytteisistä tötteröistä riitti useampaankin perheeseen kahvin kanssa tarjottaviksi.

Torttutaikina/voitaikina on siitäkin hyvä, että niistä tehtyjä tötteröitä voidaan täyttää sekä suolaisilla, että makeilla täytteillä. Täältä löytyy hiivataikinatötteröihin tehdyt suolaiset tötteröt. Myös pullataikinasta voidan tehdä tötteröitä ja täyttää ne vaikkka laskiaispullien tapaan hillolla ja kermavaahdolla.