CIMG1352.jpg

Omat syömiseni ovat taasen lähiaikoina olleet vähän sitä sun tätä...tarkoittaa siis lähinnä kaurapuuroa lämpimänä tai kylmänä, viiliä, banaania, marjoja, näkkileipää... onneksi edes yksi ruoka on maistunut pienessä määrässä...  nimittäin näinkin vaatimaton ruoka kuin kalakeitto. Kalana oli tuolla kertaa seitä ja puna-ahventa. Vähän perunaa, porkkanaa, sipulia, vettä, kuohukermaa, palanen voita ja reilusti tilliä,  suolaa ja sitruunapipuria rouheena.

CIMG1301.jpg

Alkukesästä tuli keitettyä kalikeittoa aika useinkin, milloin minkäkinlaista versiota... tämä paprikainen versio oli miun suun mukaista. Tosin perunat olisin omasta keitostani jättänyt pois, vaan kun syömässä oli semmoinenkin syöjä, joka ei niin kaaliruoista perustanut...vaan sainpas hänetkin syömään tätä keittoa, kun ei muuta ruokaa ollut tarjolla.

Kaali-jauhelihakeitto (paprikaversio)

 

noin 2 l vettä (lisää tarvittaessa)

2 lihaliemikuutiota

suolaa

mustapippuria myllystä

paprikajauhetta

siirappia

meiramia

soijakastiketta

noin 300 g pakastekeittojuureksia (tai esim tuoretta porkkanaa )

noin 800 g valkokaalia

( 4 isoa perunaa kuorittuna ja lohkottuna...ei ole ollenkaan välttämätön)

öljyä (sipulin kuullottamiseen)

500-600 g naudan jauhelihaa

2 sipulia (vihreine varsineen)

1-2 pientä valkosipulin kynttä

1 iso punainen paprika

 

Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää sekaan liemikuutiot ja muut mausteet, keittojuurekset sekä suikalotu kaali  ( ja pienet perunalohkot) ja anna kaalin pehmetä puolikypsäksi. Käyttäessäsi varhaiskaalia, tämä tapahtuu hyvinkin nopeasti (vajaa 10 min). 

Sinä aikana kun keiton alku kypsyy...

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynsi. Laita ne paistinpannulle öljytilkkaan kuullottumaan. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää jauheliha pannulle rakeistumaan. Kaada liha-sipuliseos heti kaalin sekaan kiehumaan. Lisää paprikasuikaleet sekaan ja anna niidenkin pehmetä keitossa. Lisää tarvittaessa vettä.

Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

 

CIMG1307.jpg

Kaiken sortin kaalikeitot ovat aina kuuluneet omiin lempparikeittoihin. Eilenkin ostin kauppareissulla kaalin, vaan siitä taitaa valmistua lauantaina kaalilaatikkoa. Tai jos laiskottaa, niin pataruokaa..