IMG_20220216_161156.jpg

Pakastimessa on vielä muutama pussillinen syksyllä pakastamiani kotimaisia omenalohkoja, oman pihan puusta noukittuja. Paistoksia olen niistä kaiksta eniten tänä talvena tehnyt, vaan nyt päätin tehdä ihan tavis omenapiirakan, vaikkakin tiedossa oli, että kuoriosuus tuntuu hieman nahkealta ja korostuu, varsinkin kun ei laita mitää kosteaa seosta enää piirakan pinnalle. Joskus olen tehnyt niin, että olen sen veran omenalohkoja sulattanut, että sain leikeltyä kohmeiset lohkot pienemmiksi kuutioiksi ja vain ripottelin piirakan pinnalle, silloin ei huonohampaisellekkaan kuoret niin selvästi tunnu, vaan nyt en viittinyt tehä niin.

Tälleen kuvassa oleva pellillinen omenapiirakkaa valmistui. Pohja käy tietenkin myös muihin makeisiin piirakoihin.

Omenapiirakka

(ohjeella tulee pellillinen piirakkaa, pellin mitat 34 x 37 cm)

Pohjataikina:

4 isoa kananmunaa

3 dl sokeria (ei tule kovin makeaa piirakkaa, ei kannata pienentää määrää)

200 g sulatettua voita

2 dl maitoa

6 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

2 tl kardemummaa (tämä maistuu jo ihan reilusti)

Taikinan päälle: omenaa kuutioina/viipaleina -> minulla oli kotimaisia pakastettuja omenalohkoja

Omenoiden pinnalle kanelia ja sokeria

(Paiston jälkeen sokeria pinnalle?)

Valmistaminen

Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin. Lisää sekaan sulatettu voi, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi esim pallovatkaimella. Kaada taikina leivinpaperoituun korkeareunaiseen uunipeltiin. Levitä takina ihan reunoille ja kulmiin asti. Levitä omenat pinnalle limittäin. Minä käytin pakasteomenakuutioita ja jotta sian ne irti toisistaan ehyinä, jouduin hieman sulattamaan niitä mikrossa. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista piirakka uunin keski tasossa 200 asteisessa uunissa 20-25 min.

Minä ripsautan monasti tämän piirakan pinnalle sokeria uunista oton jälkeen tai jäähtyneen piirakan pinnalle tomusokeria.

original_7fff6ddb-f638-4e37-8001-143eb2cIMG_20220216_170642.jpg

Vaikkei piirakka hääpppöiseltä näytä, on pohja pehmeä ja meille ainakin mieluista.