Ennen joulua tuli ostetua vihreitä omppuja omppupiirakkaa varten, vaan se jäikin tekemättä. Tänään nuo hieman jo nahistuneet omput pääsivät paistokseen....




Haaleaa paistosta ja ihan ite tehtyä jääkaappikylmää vaniljakastiketta, nam smiley.




Kaura-omenapaistos (Elovenan)


 Uunivuokaan pohjalle:

4-5 kpl isoja omenoita (=n. 600 g) 
2-3 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Päälle:

100g margariinia tai voita
1dl sokeria ( laitoin vaan 0,75 dl ja ensi kerralla vähennän vieläkin enemmän)
1 tl vanilliinisokeria
3 dl Elovena-kaurahiutaleita

Kuori ja lohko omenat. laita lohkot uunivuokaan, ripottele päälle fariinisokeri ja kaneli. Sulata päällyksen rasva ja sekoita siihen sokerit ja kaurahiutaleet. levitä seos omenalohkojen päälle vuokaan. Paista paistosta n. 200 asteessa 20-25 minuuttia

Ohjeella tehtdystä paistoksesta tulee 5:lle ruokailijalle inhimillisen kokoiset  jälkiruoka-annokset.


Kotitekoinen vaniljakastike

3 dl maitoa (tai maitojuomaa, jos kastikkeesta pitää tulla laktoositon)
1½  rkl maissitärkkelysjauhoja ( siis valkoista Maizenaa... laita 2 rkl, jos haluat sakeampaa kastiketta)
1 keltuainen
2-3 rkl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Mittaa kaikki ainekset kylminä kattilaan, sekoita tasaiseksi ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan esim. pallovatkaimella vatkaten/sekoittaen. Jäähdytä kastike sitä välillä sekoittaen tai pienen määrän voi helposti vatkata ihan kylmäksikin kylmässä vesihauteessa.





Ihanan lisäsäväyksen saat vaniljakastikkeeseen laittamalla kylmän kastikkeen sekaan pienen palan vaniljajätskiä... sulaessaan antaa mukavan lisämaun soosille.