IMG_20240118_123403_edit_28322482284663.

Paristakin eri lähteestä olin tallentanut itselleni cowboy-keiton ohjeen jo joitakin kuukausia sitten. Sama ohje näyttää olevan monessakin eri lähteessä. Ja kokeilukin on vaan jäänyt, kunnes pari päivää sitten tein pakkaspäivän ruoaksi tätä.

Itselleni tämän niminen keitto oli aikaisemmin vieras, joten luin mielenkiinnolla kommentointia tästä keitosta netistä/facen ruokaryhmistä. Ruotsalaisten jauhelihakeitoksi tämä oli nimetty, mistä on eri versioita. Papuja jossakin muodossa moni kirjoitti käyttävänsä (ja itsekkin ilman muuta ajattelin nimen perusteella tähän niitä tulevan), vaikkakaan niitä ei tallentamissani ohjeissa ollutkaan. Säilykepavut ja pakastetut vihreät pavut olivat mulla nyt vaihtoehtoina, päädyin käyttämään nyt vihreitä pakastepapuja.

Tässä linkki toisentyyppiseen (kenties enemmän alkuperäiseen) cowboykeitto ohjeeseen, missä on käytetty papuja.  Tätä en ole vielä kokeillut, vaan aion kyllä tehdä.

Jotta sain tässä postauksessa olevasta keitosta meidän pesueelle passelin, lisäsin sattumia (siis perunaa enemmän  ja vihreät pavut). Annoin keiton kypsyä hieman yli, kun mies varsinkin tykkää, että keiton peruna saa hieman suurustaa lientä.  HUOM! en ole siis koskaan tehnyt noilla alkuperäisillä määrillä keittoa. Myös valmistusohjetta muokkasin.

Cowboy-keitto

(4 annosta)

Alkuperäinen ohje     (suluissa punaisella Mimmin käyttämät määrät)

400 g naudan jauhelihaa (10% naudan jauhelha)

1 sipuli (2 keskikokoista)

1 valkosipulinkynsi (3 kynttä)

4 perunaa (8 kpl keskikokoisia yleisperunoita -> pieniä lohkoja 8 dl)

1 punainen paprika (oikein iso suippopaprika)

(vihreitä pakastepapuja pätkittynä iso kourallinen)

1 rkl rypsiöljyä (voita)

2 ½ dl kermaa (3-4 dl 15% ruokakermaa)

5 dl vettä  (5-6 dl)

1 ½ rkl kasvisfondia (1 kpl kasvisliemikuutio)

3 rkl tomaattipyreetä (4 rkl)

1 tl oreganoa (kukkura)

1 tl paprikajauhetta (kukkura)

suolaa (kukkura)

mustapippuria (pippurimyllystä monta, monta kierrosta)

(ensi kerralla laitan lisäksi chiliä)

Valmistaminen alkuperäisen ohjeen mukaan.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori ja kuutioi perunat. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet ja kuutioi paprika.

Kuumenna rasva kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä, kunnes ne pehmenevät.

Lisää jauheliha ja ruskista se.

Lisää perunat ja paprikat kattilaan ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan.

Lisää vesi kattilaan ja kiehauta se. Lisää kerma, fondi, tomaattipyree ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Minä tein keiton näin:

Kuori ja hienonna sipulit.

Kuori, kuutio ja huuhtele perunat.

Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Ruskista jauheliha samanaikaisesti oikein kuumalla paistinpannulla kunnolla ruskeaksi. (ruskistin lihan pannulla, koska halusin sen oikein kunnolla ruskeaksi. Kattilassa tehden se toki harmaantuu, mutta ei siihen kunnon paistopintaa tule) Yhdistä jauheliha kattilaan.

Lisää valutetut perunakuutiot ja anna niiden freesantua noin 5 min välillä sekoitellen.

Lisää kattilaan vesi ja mausteet. (nestettä tässä vaiheessa niin että just ja just ainekset peittyvät)

Kypsennä keittoa 15-20 min eli kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Suikaloi tänä aikana paprika pieniksi suikaleiksi.

Lisää sitten pienet paprikasuikaleet ja ruokakerma ja jatka kypsentämistä noin 10 min eli kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

Tarkista keiton maku ja liemen riittävyys. Jos keitto tuntuu liian sakealta makuusi, lisää vettä ja kuumenna vielä uudemman kerran kiehuvaksi.

IMG_20240118_122241_edit_28528709558699.

Käyttämälläni ohjeella tehden, tulee valmista keittoa reilu 2 litraa, kun tarkoituksella hieman ylikypsensin keiton. Ja meidän keitossa pitää olla siis sattumia reilusti.

IMG_20240118_123343_edit_118220616211568

Koska tykätään (perinteisistä) keittoruoista, tehään meillä ehottomasti tätä uudemmankin kerran ihan tällaisenakin versiona ja pian kokeillaan papuversiotakin (tosin taidan oikeista ja käyttää kaapissa olevia säilykepapuja)