CIMG3892.jpg

Viime viikolla piti äkkiä saaha tehtyä jotain gluteenitonta suolaista. Olin aloittamassa tavallisten perunarieskojen tekemistä ja siitä se ajatus hieman empien lähti, sillä taaskaan ei ollut mitään gljauhoseosta kotona. Paitsi perunajauhoja ja maissitärkkelysjauhoja.

CIMG3886.jpg

Taikinan tein ihan summan mutikassa. Sekoitin perunasoseen sekaan puolikkaan isosta kananmunaseoksesta, lisää suolaa ja ruokalusikan nokalla nostaen sekä peruna-, että maissitärkkelysjauhoja. Maistelin seosta, ei pöllömpää. Päätin lisätä seokseen vielä juustorastetta, taas uusi maistelu ja nyt oli  paljon parempaa. Siinä pohjataikina.

Taikinasta taputtelin pienet rieskaset, ihan vaan lusikalla leivinpaperin päälle. Tässä vaiheessa oli vielä ajatus jättää rieskaset tällaisiksi ja päällystää kylmänä leikkeleillä ja tuoreilla.

Tehdessä välähti, että pääsen paljon vähemmällä myöhemmin, kun laitan päällykset rieskasten päälle ennen paistamista.Tsekkailin jääkaapin sisältöä ja sieltä valitsin muutamaa päällystä. 

Kaikissa on päällimmäisenä juustoraastetta

kahdessa on pelkästään juustoraastetta pinnalla

kahdessa sen alla kypsää broileria pieninä kuutioina + paprikaa+ sipulin vihreää vartta

kahdessa on pelkästään meetwurstia

kolmessa on pippurikinkkua hienonnettuna + tomaattia.

Paistoin rieskaset reilussa 225 asteisessa uunissa keskitasossa, kunnes olivat saaneet väriä päältä ja pohjakin näytti hyvin paistuneelta.

CIMG3888-003.jpg

Vasemmalta oikealle; pelkkä juustoraste päällä, seuraavissa kahdessa meetwurstia, broileri-paprikaversio ja oikealla ulommaisena pippurikinkku-tomaattiversio.

Missäkö yks pippurikinkkuversio?

Sen ennätin jo maistella. Pitihän nämä testatta, että kehtaako näitä kellekkään tarjota. Oli minusta ihan hyvää. Vastaaviahan voisi tehä tavallisenakin versiona.

 

Tällaisia tavallisia rieskoja olin rupeamassa tekemään, kun gluteenittomien pikkusuolaisten pakottava tarve ilmaantui.

CIMG3902.jpg

Rieskataikinassa on perunamuusia (ihan on ite tehtyä, ei jauheesta), vähän vettä lisänesteenä, kananmunia, suolaa, vähän vehnä- ja hiivaleipäjauhoja ja pääjauhoina on ohrajauhot. Taikinan jätin oikein pehmoiseksi. Rieskat saa jättää paksuhkoiksi, sillä perunainen taikina kutistuu/hupenee paiston aikana. Pistellyt rieskat paistoin kuumassa uunissa (mulla termostaatti näyttäs 300 astetta, olen mitannut mittarilla sen olevan noin 270 asteinen uuni silloin) oikein ruskeiksi, jonkun mielestä jopa liiankin, mutta meillä tuollaisista tykätään. Rieskan alla oli paistamisen aikana rieskan mallinen pyöreä leivinpaperi ja paistan uunin keskitasossa, niin pohjakin ehtii paistua ihanan ruskeaksi. Tällainen rieska missä on paljon perunaa, ruskistuu paljon helpommin mitä pelkkä ohrarieska, varsinkin jos ohrarieska on tehty veteen.

CIMG3907.jpg

Juu, jauhoisia ovat päältä, mutta en niitä ruvennut harjaamaan poiskaan. Ei niihin syödessä kiinnitä huomiota. Rieska oli oikein pehmoista vielä seuraavanakin päivänä.