Perunarieskaohjeita on blogiarkistossani rieskat kategoriassa monia, mutta tämä ohje on sen verran erilainen, että laitan sen tänne muistiin. Yleensä laitan perunarieskoihinkin osaksi ohrajauhoja, mutta nämä on tehty pelkästään vehnäjauhoilla. Tykättiin kyllä tästäkin versiosta.
Perunarieskat (perunamuusi pohjana, jauhoina pelkästään vehnäjauho)
(minä tein tästä määrästä taikinaa 11 kpll rieskoja. 4 kpl/pelti paistoin)
9-10 dl perunamuusia (minulla oli sakeaa ja ihan hyvän suolaista)
2 dl maitoa (kaikki eivät laita nestettä, mutta minä tykkään laittaa, koska muusini on yleensä paksua…neste voi olla myös esim vettä tai piimää)
1 -1½ tl suolaa (laitoin isomman mukaan, lopputulos oli meille sopivan suolaista)
2 kananmunaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja (yleensä laitan ohrajauhoja suurimman osan ja vain vähän vehnää, mutta nyt tein kokonaan vehnäjauhoista)
Valmistaminen
Sekoita muusin sekaan kaikki muuta ainekset tasaiseksi taikinaksi. Jätä taikina aika pehmeäksi. Maistele taikinasta suolaisuus, sitä voi tarvittaessa lisätä valmiiseen taikinaan. Ripsauta pellille leivinpaperin päälle jauhoja ja annostele taikina kasoina pellille. Minä käytin dl mittaa ja yhteen rieskaan tuli sellainen kukkurana. Rieskat voi tehdä pieniksi annosrieskoiksi tai pellille ison. Minä tein nyt 4 rieskaa/pelti. Taputtele taikinakasat jauhoisella kädellä ohuiksi, reunoiltaan yhtä paksuiksi mitä keskiosa on. Pistele jauhotetulla haarukalla rieskojen pintaan reikiä ja paista rieskat keskitasossa kuumimmalla lämmöllä mitä uunissasi on kunnes rieskat ovat ruskeatäplilkkäisiä pinnaltaan ja pohjassa on myös hyvä paistopinta. Aikaa pitäs mennä noin 10 min uuninlämmöstä, rieskataikinasta ja rieskan paksuudesta riippuen ja tietenkin siitä, miten ruskeista rieskoista tykkää. Varo polttamasta rieskoja. Peittele rieskat hetkeksi jäähtymään liinan alle.
Minulla uunin suurin kuumuus on 300 astetta ja osan paistoin kiertoilmalla ja osan tasalämmöllä ihan kokeilumielessä. Pohjaosa paistui paremmin tasalämmöllä.
Minä ripsautan pellille paperille vähän jauhoja, annostelen taikinan ja sitten rupean jauhoisella kädellä taputtelemaan rieskat sopivan paksuisiksi. Oikein perunainen suht vähäjauhoinen rieska kutistuu paksuussuunnassa kypsyessään. Kaikki eivät pistele rieskoja ennen paistoa, mutta minä tykkään tehä tämänkinvaiheen, niin rieska pysyy tasaisena paiston aikana.
Tässä näkyy hyvin ero tasalämmöllä ja kiertoilmalla paistetuissa rieskoissa. Oikealla olevat on paistettu kiertoilmalla 300 asteessa ja nuo olivat pari minuuttia vähämmen aikaa paistumassa, vaikka ovatkin tummempia. Mehän tykätään tummista. Minä en vielä noitakaan luokittele palaneiksi.
Minun uunissani tasalämmöllä paistetuissa paistui pohja paremmin mitä kiertoilmalla. Minä tykkään, että pohjassakin pitää olla kunnon paistopinta. Taikinasta ja uunin lämmöstä riippuen, käännän rieskat ylösalaisin aina välillä paiston aikana. Kun käytän uunissani tasalämpöä ja paistan keskitasossa ei tartte rieskoja käännellä ylösalaisin.
Kommentit