CIMG9324.jpg

Monet varmaankin keittelivät hernekeittoa joulun jälkeen kinkun tähteistä. Meillä hernekeittoa keitettiin jo ennen joulua, sillä kinkkua meillä ei yleensä nykyisin jää keittoon asti. Lähivuosina olen keitellyt hernekeiton haudutuspadalla, mutta nyt keittelin isomman määrän kerralla, joten 10 litran kattila pääsi jälleen käyttöön.

Lihaksi laitan milloin mitäkin. Tällä kertaa laitoin herneiden kanssa hautumaan naudan ja sian lihan suikaleita, vaan ihan yhtä hyvin meillä maistuu savukinkusta, savupotkasta tai jauhelihasta tehty hernekeitto.

Meillä tehdään hernekeitostakin aika lihaisaa keittoa, joten pienempikin määrä riittää, jos lihamääriä haluaa vähentää. Minä itse tykkään ihan lihattomastakin hernekeitosta, eikä sekaan tartte laittaa ees mitään "lihan korvikkeita."

Pieniä porkkanakuutioita laitan lähes aina keittoon mukaan hautumaan, vaikka monien mielestä porkkanakaan ei hernekeittoon kuulu.

CIMG0827-001.jpg

Mukaellen yllä olevalla (hernepussin kyljessä) ohjeella valmistui keittoa reilu kolminkertainen määrä. Kyllähän tuohon 10 litran kattilaan mahtus vielä isompikin määrä hautumaan.

Iso kattilallinen hernekeitto  (naudan ja sian lihasta)

1,7 kg vihreitä kuivattuja herneitä

vettä

1½ - 2 kg naudan ja sian lihaa kuutioina/suikaleina (laitoin puolet ja puolet)

3 isoa keltasipulia hienonnettuna

4 isoa luomuporkkanaa oikein pieninä kuutioina (jotkut myös raastavat karkeaksi)

suolaa

kuivattua meiramia

sinappia

(2-3 lihaliemikuutiota)

Valmistaminen:

Minä huuhtelin aamulla herneet  kylmällä vedellä ja jätin ne kattilaan veteen likoamaan vain noin tunniksi. Monasti keitän keiton ihan ilman herneiden liottamistakin, eikä keittoaika välttämättä ole sen pidempi.

Jos haluat tehdä perinteiseen tapaan, muista huuhdella ja laittaa herneet likomaan jo edellisenä iltana. Sitten se ainainen kysymys, laitetaanko kiehumaan liotusvedessä vai vaihdetaanko uusi vesi. Minä saatan tehä ihan kummallakin tavalla. 

Laitoin hernekattilallisen liedelle kiehumaan heti aamulla kahdeksan aikaan. Ihan vaan herneet ja vettä sen verran, että herneet kunnolla peittyvät. Kun herne-vesiseos rupesi kiehumaan, laitoin raakat lihasuikaleet/kuutiot ja hienonnetut sipulit mukaan kypsymään. Joskus laitan naudan lihan aikasemmin, vaan nyt humpsautin kaikki kerralla. Kun seos kiehui, säädin lämmön pienelle, ettei tartte kovinkaan usein sekoitella.

Pienet porkkanakuutiot laitoin keiton sekaan kypsymään, kun keitto oli hautunut noin 1½ tuntia.

(Minä lisäsin tässä vaiheessa keittoo ystäviltä saahun ½ savustetun possun sisäfileen ihan pieneinä kuutioina hautumaan.)

Pohjaa myöten pitää muistaa sekoittaa varsinkin sitten kun herneet rupeavat soseutumaan ja tarpeen mukaan lisätä vettä nesteeksi ja lämpö pitää säättää niin pieneksi, ettei teräskattilassakaan pala keitto pohjaan (senkin olen nähnyt ja kylläpä se haisikin pahalle). Minä en ihan noin paljoa käytä vettä mitä hernepussin ohje kehoittaa.

Kun keittoa alkaa olla kypsää, eli että herneet ovat jo pehmeitä ja soseutuvat osittain, keiton voi maustaa. Samalla kun keitto hautuu lopullisesti kypsäksi, tasaantuu maku.

Monet tykkäävät keittää hernekeiton ihan velliksi asti, vaan meillä tykätään, että hernesattumia tuntuu suussa syöntivaiheessa. Kypsää pitää keiton kuitenkin olla.

Minulla keitto hautui aika hissukseen, vaan valmista se oli siitäkin huolimatta jo noin 11.30.

CIMG9133.jpg

Kuvaa hämää, tämä kattila on 10 litran kattila, joten aika paljon sakeaa keittoa tuli tehtyä. Lämmitysvaiheessa siitten lisätään lientä.

Ihan kaksistaan ei me tällaista määrää keittoa syöty. Osan laitoin pakastimeen ja pari ystäväperhettä haki kattiloidensa kanssa keittoa heillekin syötäväksi.