CIMG0484-normal.jpg

Tämä omenapiirakka on ja pysyy yhtenä kestosuosikkinamme makeista piirakoista. Ohjeita tulee ja menee ja joillakin ohjeilla tulee muutaman kerran tehtyä, vaan sitten meillä omenapiirakan suhteen palataan aina tähän iki-vanhaan ohjeeseen. Alkujaan tässä on aineet olleet kkp, vaan olen ne muuttanut ja muokannut dl, jotta ohje olisi luotettavampi eri tekijöillä. Tämä ohje on ekoja piirakkaohjeita mitä aikoinaan olen blogiini laittanut http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2007/09/omenapiirakka .... sittemmin olen valkoisen päällyksen määrää hieman pienentänyt passelimmaksi omalle pellilleni.

Tässäpä ohje miten omenapiirakan nykyisin toteutan...

Pellillinen omenapiirakka

(Ohjeella tehty mahtuu just ja just paistumaan 50cm uunin pellille..... jos haluat tehdä vain piirakkavuoallisen, puolita ohje.)

Pohja:

3 munaa

4 dl sokeria

2 dl maitoa

150 g sulatettua rasvaa jäähdytettynä

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

 

Pohjan päälle:

5 isoa omenaa

n. 1 dl  fariinisokeria (tai muuta ruskeaa sokeria tai ihan tavallista sokeria)

kanelia oman mielen mukaan (laitoin n. 2 tl)

 

Omenakerroksen päälle

(osittain paistuneen piirakan päälle)

3 dl kermaviiliä ( osa voisi olla rahkaakin)

1 dl sokeria

3 munaa

2 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:

Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi, lisää rasva, maito ja kuivat aineet -> tasainen taikina.

Levitä taikina paperoidulle pellille ( minä laitoin taas 2 leivinpaperia päällekkäin, jotta pohja ei tummu liikaa). Kuori omenat ja lohko ne  ja lado omenalohkot pohjan päälle. Ripottele omenalohkojen päälle fariinisokeri ja kaneli. ( joskus kuorin omenat ihan ekana ja laitan sokerin ja kanelin lohkojen sekaan, joteivat ne tummuisi)

Kypsennä piirakkaa + 175 - 200 asteessa 20-25 min. ( eli siis vain osittain kypsäksi...pinnan pitäisi olla kevyesti ruskistunut)

Kaada piirakan päälle sekoitettu päällysseos ja levitä se taiseksi.

Jatka paistamista vielä n. 10-15 min, kunnes piirakka on kypsää ja pintakin on hyytynyt. Kokeile tikulla piirakan kypsyys keskeltä piirakkaa. Kuiva tikku= kypsä piirakka.

Jäähdytä piirakka ja leikkaa halutun kokoisiksi paloiksi.

 

Huom! tällä ohjeella ei tule mitenkään kauhean makeaa piirakkaa, joten sokerimääriä ei kannata pienennellä.

 

 

CIMG0481-normal.jpg

Jälleen kerran matkasi tämä piirakka siskon mukana Kuopioon.... ite palotteli mielensä mukaisesti ja pakkasi. Reunasta pikkasen maistelin ja kyllä se yhtä hyvälle jälleen maistui... pitääpä tehä itellekkin, kunhan taasen leipomaan rupean.