CIMG6415-normal.jpg

Parasta Runebergia mitä olen koskaan tehnyt tai syönyt...tokihan ohjeella voisi tehdä tavallisia korkeita tai matalampia pikkuisia leivonnaisia, vaan minä tein tällaisen sydämen mallisen kakun.... tulipahan juhlistettua ystävänpäivääkin jo etuajassa.

Alkuperäinen ohje on Arlan sivustolta, vaan jonkin verran sitä muutin....alla ohje miten minä kakun tein.

 

Sydämellinen Runeberginkakku

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl pipari- tai keksimuruja (laitoin joulupipareita)
1 dl mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 tl punssia (voisi laittaa enemmänkin)
1 dl kevytkermaa
½ dl omena- tai appelsiinitäysmehua (laitoin appelsiinimehua)

Kostutus:
1 dl omena- tai appelsiinitäysmehua (laitoin appelsiinimehua)
1 rkl punssia (alkup. ohjeessa vain 1 tl...mikä oli minusta ihan liian vähän)

Pinnalle:
n. 2 dl vadelma-/mansikkahilloa

Kuorrutus:
1½ dl tomusokeria + tilkka vettä/sitruunamehua

 

Laita uuni kuumenemaan 150-160 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi kerma, mehu ja punssi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista uunin keskiosassa n. 50 min. Tarkista kakun kypsyys tikulla kakun keskiosasta, kuiva tikku = kypsä kakku. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Kostuta kokonaan jäähtynyt kakku mehu-punssiseoksella. Kostuttaminen käy kätevästi pullasudilla.... ja kannattaa sitten laittaa kaikki kostusliemi, vaikka määrä tuntuisikin isolta. Jos mahdollista, anna kakun maustua pari tuntia tai seuraavaan päivään ( kuten minä tein), jolloin maku on parhaimmillaan. Levitä kakun pinnalle mansikkahilloa. Tee tomusokerista ja vedestä tahna. Kaada seos muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota koristekuvioita kakun pinnalle.

Huom! Mikäli tomusokerikuorrutuksen pursottaa kostean hillon päälle, häviää sokerikuorrutus kakun säilytyksen aikana, joten pursotus kannattaa tehdä juuri ennen kakun tarjoamista tai pursottaa kuorrutus vain esim hillon ympärille kakun reunoja mukaellen.

CIMG6429-normal.jpg

Jätin tarkoituksella ruskeiden piparien murut aika isoiksi, siksi kakussa näkyy ruskeita "sattumia". Kakku vain parani muutaman päivän jääkaappisäilytyksessä.