CIMG7034.jpg

Muutamia minulle uusia tiikerikakkuohjeita on ollut jemmassa jo pidemmän aikaa. Viime viikolla yksi niistä pääsi viimeinkin kokeiluun. Tämä on niin iso kakku, että ohjeessa suositeltu 2,5 litran vuoka olisi varmasti täyttynyt. Minun kaikki isot kakkuvuoat olivat keittiön yläkaapissa, enkä niitä sieltä itse uskalla kavuta ottamaan, joten tein kakun tällaiseen vanhaan täytekakkuvuokaan, mikä oli käden ulottuvilla. Pitänee miettiä uudemman kerran kakkuvuokien säilytyspaikat sellaiselle korkeudelle, että ne itsekin sieltä saan. Noh, kakku tuli tehtyä, siitä tuli vaan nyt pyöreä. Aikoinaan synnyinkodissani monet kahvikakut paistettiin tasapohjaisissa vuoissa tai kattiloissa/kasareissa (mistä ruuvattiin aina kädensijat pois paiston ajaksi)

CIMG7005.jpg

Aluperäinen ohje suosittelee kakun paistettavan 2,5 litran vuoassa. Iso kakku syntyy alla olevalla ohjeella.

Iso tiikerikakku

(tarvitset 2,5 litran kakkuvuoan)

200 g voita (huoneenlämpöisenä)

4 dl sokeria (ensi kerralla laitan vähän vähemmän)

4 isoa kananmunaa

6 dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

½  tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

2½ dl kermamaitoa (eli puolet kermaa, puolet maitoa TAI koko määrä maitoakin käy)

----------------------------

tiikeriraitaan: 3 rkl tummaa kaakaojauhetta

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Esikäsittele vuoka. (siis voitele ja jauhota)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri hyväksi, kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Mittaa vehnäjauhot, suola, vaniljasokeri ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita ne keskenään.

Kaada voi-sokerivaahtoon puolet kerma-maidosta, puolet kuivista aineista ja 2 kananmunaa ja vatkaa taikina koneella tasaiseksi.

Lisää sitten loput kerma-maidosta, jauhoista ja 2 kananmunaa ja vatkaa taikina taas tasaiseksi. Tarkista nuolijalla ihan pohjaa myöten, että taikina on tasaista.

Erota 1/3 taikinasta eri kulhoon, yhdistä siihen siivilöity kaakaojauhe ja vatkaa taikina tasaiseksi.

Laita vuokaan puolet vaaleasta taikinasta, sitten kaikki tumma taikina ja päällimmäiseksi loput vaaleasta taikinasta. Nostele kerroksia hieman sekaisin, jos olet siihen tottunut. Tasoita kakun pinta. (Taikinan ainesuhteista riippuen, tiikerikakun raita muodostuu paistumisen aikaan, vaikkei kerroksia mitenkään nostelekkaan.) Minä nostelin taikinaa nyt haarukalla, koska tämä oli eka kokeiluni tällä ohjeella.

Paista kakku tavallisen uunin alimmalla tasolla tunti-reilu tunti. Tarkkaile kypsymistä, kun esim. kakkuvuoan materiaali vaikuttaa kakun kypsymisaikaan. Tarkista kakun kypsyys kakkuosan keskeltä puutikulla. Kuiva tikku = kypsä kakku. Anna kakun jäähtyä väh 5 min. ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle, tarjottimelle tms.

Koska minulla tein kakun tällaiseen isoon pyöreään vuokaan, joutui se paistumaan huomattavasti kauemman aikaa (eli 1 tunti ja 20 min), että oli keskeltäkin kypsä.

CIMG7008.jpg

CIMG7016.jpg

CIMG7045.jpg

Me leikkaamme tämän mallisen kahvikakun joko sektoreittain kolmioiksi

CIMG7071.jpg

tai leikkaamme kakun ensin puoliksi ja sitten poikittain viipaleiksi, jolloin viipaleet tulevat eri kokoisia, mutta tasapaksuja. Samalle kakku maistuu, leikkaapa sen miten vaan. Ystäväperhe sai tästäkin kakusta puolet maisteltavakseen.

Tykkäsin tällä ohjeella tehdyn kakun rakenteesta. Makeutta on meidän makuumme turhan paljon, joten ensi kerralla vähennän vähän (= ainakin ½ dl) sokerimäärää.