IMG_20210812_164546.jpg

Jauhelihaa tulee käytettyä hyvin harvoin isoissa suolaisissa piirakoissa. Viime viikolla oli suolaisen piirakan tarvis, enkä halunnut tehdä kinkku- tai tonnikala- tai savukalaversiota, koska kaikki kahville tulevat eivät olisi niitä syöneet, joten päädyin tekemään jauhelihapiirakkaa. Tein tästä aika mausteisen version.

Täältä löytyy vanha postaus jauhelihapiirakasta, vaan päivitän tähän ohjeen pellillisen kokoisena ja mausteisempana.

Porkkanan lisäksi/tilalla tähän on helppo lisätä muitakin kasviksia. Monilla on nyt kesäkurpitsaa pilvin pimein, niin sekin kävisi oikein hyvin täytteeseen. Jos laittaa kasviksia enemmän, voi lihan osuutta vähentää. Sienetkin passaisivat jauhelihan kaveriksi täytteeseen.Tällä ohjeella tulee aika jauhelihavoittoista piirakkaa.

IMG_20210812_144847.jpg

Jauheliha-porkkanapiirakka (sulatejuustopäälys)

(Ohjeella tulee pellillinen, pellin koko 34x37 cm. Jos haluat tehdä piirakkaa vain piirakkavuoallisen, puolita ohjeen määrät)

Pohjataikina

150 g voita

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 prk ( = 2 dl) kermaviiliä

Täyte

400 g jauhelihaa (minulla naudan 10%)

2 isoa sipulia

3 keskikokoista porkkanaa

(3 suippoa minipaprikaa, ilmankin tulee hyvää)

suolaa (noin 1½ tl)

mustapippuria ( 1-2 maustemitallista rouhittuna)

paprikajauhetta ( 1½ - 2 tl)

tomaattisosetta ( noin 4-5  rkl)

valkosipulia ( 2-3 pulleaa  kynttä)

(chiliä?)

Kuorrutus

 noin 400 g sulatejuustoa (minulla oli koskenlaskijaa, osa tavallista ja osa voimakasta)

4 dl maitoa

3 isoa  kananmunaa

Valmistaminen

Nypi taikinan rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina leivinpaperoidulle pellille (pellin mitat 34x37 cm ja pohjataikina piisaa tälle hyvin). Nosta taikinasta myös reunat.

Ruskista jauheliha, lisää hienonnettu sipuli, (paprikasuikaleet), raastettu (saa olla karkeaa) porkkana ja täytteen mausteet

 (minä raastoin valkosipulin) ja hauduta seosta vielä 5 min. Maistele täytettä ja lisämausta sitä, jos siltä tuntuu. Meille piisasi ohjeen maustemäärät.

Levitä täyte pohjalle ihan joka paikkaan.

Kuumenna maito ja lisää sulatejuusto ja sekoittele, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä seos (voi olla vähän haaleaa)

Lisää kananmunat ja sekoita juustotäyte tasaiseksi. Maistelöe tätäkin seosta. Minä en laittanut tähän mitään lisämakuja, koska jauhelihaseos oli jo maustettu meidän makuun reilulla kädellä.

Kaada seos piirakka-ainesten päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa n.200 asteisessa uunissa  25-35 min. (huom! jos teet vain puolikkaan ohjeen ja sen piirakkavuokaan, sellainen voi kypsyä jo 20 minuuttiin). Jotta pohja paistuu kunnolla, kannattaa ainakin aluksi laittaa piirakka paistumaan uunin alaosaan.

Oman uunisi tuntien, tsekkaa piirakkaa jo 25 min kohdalla, ettei tule turhan kuivaa/tummaa. Tällä ohjeella tehty piirakka kypsyy yllättävän nopeasti.

IMG_20210812_145138.jpg

Jauheliha-porkkana-paprikatäyte levitetty raakalle pohjalle. Täytettä tulee reilun paksu kerros. Vähän harmittaa, kun en kesäkurpitsaa hoksannut nyt täytteeseen laittaa.

IMG_20210812_150811.jpg

Tässä on sulatejuustokastike-kananmunaseos laitettu tätteen päälle. Just ja just riitti taikinareunojen korkeus.

IMG_20210812_154513.jpg

Piirakka paistettuna. Vähän pinta repeili, vaan ei välitetä siitä. Kun piirakan on leikannut tarjolle, ei noihin repeilyihin enää niin kiinnitä huomiota.

IMG_20210812_164157.jpg

Minä leikkasin piirakan aika pieniksi paloiksi, koska tarjolla oli montaa muutakin sorttia. Lämmitin piirakkapalat mikrossa ennen tarjoilua.