CIMG8493.jpg

Mangohyytelökakun ohella, on Baileys(muukin kermalikööri käy) hyytelökakku omia suosikkejani.

Tällä kertaa olen näköjään tehnyt kolme pientä kakkua, koska halusin yllättää kaksi ystäväperhettä kakuilla.

Meille kotia jäi näistä tuo (ylin kuva) missä on gluteeniton sokerikakkupohja, sillä siskon porukka oli kakkua  myös syömässä. Kahdessa muussa on digestivekeksipohja. Tällä kertaa en halunnut tehdä kakkuihin kaakaokiillettä, mutta laitan senkin ohjeen tähän, sillä siivoan joskus pois joitain vanhoja päivityksiä, mistä vuodatus hukkasi kuvat silloin aikoinaan.

CIMG8484.jpg

Baileys-hyytelökakku

(halutessaan kakkuun voi tehdä vielä kaakaokiilteen)

Pohja:

( n.20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

200 g dominokeksejä tms. täytekeksejä tai digestive- tai kaurakeksejä tai mitä keksejä nyt haluaakaan käyttää.

50 -75 g sulatettua, jäähdytettyä rasvaa (osa voidaan korvata öljyllä -> pehmeämpi pohja) Käytä pienempää määrää, jos täytekeksi.

Murskaa keksit esim. muovipussissa lihanuijalla tai kaulimella tai käytä konetta. 

Sekoita keksimuru tasaiseksi rasvan kanssa ja levitä se esikäsiteltyyn irtopohja vuokaan. 

Vuoan esikäsittely tarkoittaa sitä että vuoan pohjalle voidaan pingottaa leivinpaperi, reunat voidaan suihkauttaa vuokaspraylla tai kevyesti öljytä pullasiveltimellä ja siivilöidä reunoille tomusokeria. Tai vuoan reunoille laitetaan reunakalvo. Vuoka voidaan käyttää myös ilman pohjaa, silloin pelkkä reunaosa laitetaan tarjouluvadille tai kakkupahvin päälle.

Älä painele pohjaa kovin tiiviiksii, ettei tule kovaa pohjaa. Anna pohjan jähmettyä sen aikaa kun teet täytteen.

Täyte:

200 g vaniljatuorejuustoa

3 dl vispikermaa

3 liivatelehteä (2 g painoisia)

1½ dl tomusokeria ( kannattaa maistella, minä laitoin vähemmän mitä monissa ohjeissa oli)

n. 1 -> dl Baileys likööriä ( muutkin kermaliköörit käyvät)

(Kaakaokiille:

2 liivatelehteä

3/4 dl tummaa kaakaota siivilöitynä

n. ½ dl sokeria

2 dl maitoa)

Koristeluun kermaa vaahdotettuna, karkkeja, kukkia, sydänkoristeita yms

(jos teet kakun päälle kiilteen, muista että monet koristeet sulavat/värjäävät/pehmenevät liivatekiilteen päällä, joten ne on laitettava juuri ennen tarjoilua tai eristeeksi on laitettava jotain esim. suklaarouhetta, keksimuruja tms)

 

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa tomusokeri tuorejuuston sekaan.

Kuumenna likööri kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä pois puristellut liivatelehdet. Jäähdytä liivateseos haaleaksi.

Sekoita liivateseos tuorejuustoseokseen sekoittaen tasaiseksi.

Yhdistä kermavaahto seokseen viimeisenä. Sekoittele nostellen esim pallovatkaimella. Maistele seosta ja lisää makeutta tarvittaessa. 

Kaada täyteseos pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Ole huolellinen, että levität seoksen ihan reunoihin asti, varsinkin jos aiot laittaa kaakaokiilteen kakun päälle.

Anna kakun hyytyä kylmässä (1- 2 tuntia ja laita sitten kaakaokiille päälle.) vähintään 3-4 tuntia, mieluummin seuraavaan päivään. Suojaa kakkuvuoka esim lautasella/tarjottimella tms. Minä en koskaan rohkene laittaa kelmua vuoan päälle, sillä joskus kelmun sisäpintaan on muodostunut kosteutta ja se on valunut kakun päälle.

(Kaakaokiilteen valmistat seuraavasti; Liota liivatelehtiä 10 min kylmässä runsaassa vedessä. Mittaa maito, kaakaojauhe ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Puristele liivatteista vesi pois ja lisää ne heti kiehuvan kuumaan seokseen. Älä enää keitä liivateseosta. Maistele makeus mieleiseksesi. minä laitoin hieman sokeria lisää kaakaokiilteeseen, koska kaakaon maku tuntui sen verran vahvalta. Jäähdytä seon kylmäksi sekoitellen rauhallisesti ja kaada sitten seos lusikan kautta  tai muutoin varovaisesti avulla hyytyneen Baileyskerroksen päälle vuokaan. Laita kakku hyytymään peitettynä kylmään)

Irrota ( pyöräytä reunat irti ennen vuoan aukaisua ohuella veitsellä tai paletilla, jos et ole käyttänyt reunakalvoa)  kakku vuoasta tarjoiluvadille ja koristele haluamallasi tavalla.

CIMG8488.jpg

Nuo suklaakarkit näyttäävät olevan meillä tykättyjä, kun olen näidenkin kakkujen koristeeksi niitä laittanut.