CIMG9120.jpg

Torttu ja torttu! Onko kaikki pienet voitaikinasta tehdyt makeat leivonnaiset torttuja? Minusta eivät ole, vaan tortuiksi niitä eri tietolähteissä nimitetään.

CIMG9101.jpg

Tässä kokeilin isoa piparimuottia (tupperin muotin halkaisija on 10 cm) ihan ohentamattomasta torttutaikinalevystä (myllyn paras voihin tehty).

Karkin alta keskeltä pistelin taikinaa haarukalla, ettei nousisi niin paljoa. Tämä kannattaa aina tehdä, muodosta riippumatta, jos tämän tapaisia tekee.

Keskelle marmeladikarkin puolisko. Minusta sillä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta, laitetaanko marmeladi tasainen pinta ylös vai alas. Moneen kertaan jo viime joulun alla testasin ja nytkin olen tehnyt sekä että. Valmiissa ei eroja.

Muffinssivuokaa ei ole voideltu. Hyvin on irronnut leivonnainen.

Isolla piparimuotilla tehty, ainakin ohentamattomasta taikinasta, ovat meille turhan isoja syötäviä, joten ei jatkoon meillä.

CIMG9106.jpg

Sitten tein hieman ohennetusta torttutaikinasta tähden mallisia samalla periaatteella. Keskiosaa pistelty haarukalla.

CIMG9110.jpg

Kun kukat ja tähdet olivat syvennyksissä, painoin vielä karkilla pohjaa mahdollisimman ohueksi. Jotkut tekevät tämän käsin, ennen karkin laittamista.

Paistoin 200-225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 15 min kieppeillä.

CIMG9125.jpg

Eturivissä ns tähdetaikinasta tehtyjä. Laitoin taikinasuikaleet vaan mahdollisimman ehyinä levyksi, kaulitsin ja käänsin kolmeen osaan muutamaan kertaan ja otin muotilla aihiot. Vasemmalla oleva on vaan koottu suikaleista vuuokaan. Kaikki tuli syötyä, vaikka jämistä tehdyt eivät niin lehteviä olleetkaan.

Nuo pienet tähdet pääsevät meillä jatkoon ja niitä teen pyhiksi kahvipöytään.

Kun jatkossa tekisin pieniä kukka- ja tähtileivonnaisia torttutaikinasta, kaulitseisin taikinaa vähän ohuemmaksi, ottaisin muotilla, siirtäisin pellille leivinpaperin päälle tai muffinssipellin syvennyksiin, pisteleisin haarukalla pohjaosaa, laittaisin täytteen (voi olla vaikka marmeladi/tortun täyte, jos tekee paljon, kannattaa laittaa täyte pursotinpussiin) ja paistaisin.