CIMG6394-001.jpg

Jos meillä pitäisi valita yksi suolainen suosikkileivonnainen, olisi se varmaankin jonkin sortin suolainen kinkku-juustohyrrä. Joten taasen toteutin perheen/ystävien toiveita....tosin tästäkin leivonnaishetkestä on jo aikaa.

Lähivuosina olen tehnyt hyrrät aika usein hiivataikinasta, vaan kyllä kotitekoinen rahkavoitaikina taitaa sittenkin olla suosikkimme. Myös ruisversiona pitäisi näitä kokeilla, sillä ainakin pellillä tehtävässä piirakassa rukiinen rahkavoitaikina toimii todella hyvin.

Rahkavoitaina

(20 - 25 hyrrään)

250 g kovaa margariinia tai voita

275g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa

(jos käytät margariinia, ripsauta taikinaan vähän suolaa)

Nypi jauhot, leivinjauhe ja rasva ryynimäiseksi seokseksi

Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi tai esim yön yli ( periaatteessa taikinan voi käyttää heti, mutta kovettumisen jälkeen sitä on helpompi käsitellä/kaulita...)

Itse tykkään laittaa taikinan pussiin ja taputella littanaksi ja sitten kylmään.... ja siitä on sitten aikanaan helppo ruveta kaulitsemaan sopivan paksuista levyä ....

Täytteeksi

savukinkkua hienonnettuna ( minä hienonnan monitoimikoneen leikkuriterällä tai ihan vaan käsin oikein pieniksi kuutioiksi) n.300g  TAI savukalaa TAI tonnikalaa TAI kypsää maustettua broielria TAI paisettua maustettua jauhelihaa...

maustettua tuorejuustoa "levitteeksi"

juustoraastetta n.300 g (osa päälle )

tuoretta paprikaa pikku kuutiona

tuoretta persiljaa

purjoa hienonnettuna

Pinnan voiteluun kananmunaa

Koristeluun juustoraastetta

Hyrrät paistetaan 200- 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi uunin keskitasossa ( n.15 min ?) .... jostain syystä paistuvat helposti pohjasta liian tummiksi...itse nostan aina joskus paiston loppupuolella hyrräpellillisen uunin ylätasolle saamaan enemmän pintaväriä ja käytän tietenkin kaksi leivinpaperia päällekkäin pellillä.

CIMG6385.jpg

Kaulitse jähmettyneestä taikinasta suorakaiteen mallinen (esim korkeus 25 cm x leveys noin 60 cm), vähän jauhoja levyn alle. Jos käytät tuorejuustoa, levitä se ekaksi levylle ja sitten kaikki muut täytteet ja pinnalle juustoraastetta (tämä juustoraaste edesauttaa hyrrän kiinnipysymistä). Rullaa täytetty levy napakaksi rullaksi, nipistele liitoskohta kiinni ja leikkaa rulla hyrriksi/kiekoiksi....2-2½ cm paksuus. Laita hyrrät leikkauspinta peltiä kohden, voitele munalla, ripottele vielä juustoraastetta päälle ja paista 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi. Aikaa menee 15-20 min, hyrrien koosta ja uunista riippuen.

CIMG6389.jpg

CIMG6392.jpg

Näissä hyrrissä on täytteenä chilipaprikatuorejuustoa, savukinkkua, paprikaa, persiljaa ja juustoraastetta ja voidellulla pinnalla EI ole juustoraastetta.

CIMG6399.jpg

Kaikki eivät halua pintaa voidella munalla....sekin ihan ok, ei vaan tule kiiltävää pintaa. Ja pikkasen munalla voitelu pitää hyrrää kasassa paiston aikana.

CIMG6409.jpg

Minä "pinnaan" yleensä reunojen munalla voitelusta, vaan pinnalle haluan kiiltävän pinnan....varsinkin jos en laita juustoraastetta pinnalle.

CIMG6419.jpg

Näissä hyrrissä on täytteenä valkosipulituorejuustoa, savukinkkua ja hienonnettua meetwurstia, persiljaa, paprikakuutioita ja hienonnettua purjoa sekä juustoraastetta sisällä ja pinnalla.

CIMG6432.jpg

Ihan aina ei nipistelty liitoskohta pysy kiinni (ollut jauhoja välissä tai täyteet kosteahkot), vaan samallehan se maistuu. Jotkut tykkäävät laittaa tällaiset hyrrät ennen paistoa paperisiin vuokiin.... minä en ole sellaisten fani.

CIMG6413.jpg

Kunnolla kun antaa hyrrien jäähtyä, voi niitä pinota päällekkäin ihan huoletta pakastuspusseihin...jos niitä pakastimeen asti riittää. Minä teen yleensä isomman satsin kerralla...yleensä nelinkertaisen ohjeen, joten pakastimeenkin yleensä jää muutama pussiillinen.

CIMG6428.jpg

Täältä löydät ekan hyrräpostaukseni elokuulta 2007. Samoista aineksista voisi tehdä esim nyyttien  tai kolmion mallisia pikkusuolaisia. Jauhelihatäytteisten hyrrien ohje löytyy täältä.