CIMG4196-normal.jpg

Näiden ihanien sämpylöiden alkuperäinen ohje täältä ja kaurainen sämpyläjauho (sunnuntai) pussin kyljessäkin näyttää olevan. Pieniä muutoksia tein, joten tässäpä taasen ohje miten minä sen toteutin.

Kauraiset sämpylät

(noin 20 kpl isoja sämpylöitä)

6 dl haaleaa vettä

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

n. 25 g tuorehiivaa (tai 11 g pss kuivahiivaa)

2 dl vehnäjauhoja

10 - 12 dl kauraisia sämpyläjauhoja (sunnuntain).... kunnes pehmoinen taikina

50 g rasvaa sulatettuna

Lisää haaleaan veteen tuorehiiva, suola ja sokeria. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikina sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää haalea rasva alustamisen aikana taikinaan. Taikina kannattaa jättää aika pehmeäksi. Kohota taikina hyvin (noin ½ tuntia) peitetynä lämpimässä paikassa. Ota taikina jauhotetulle pöydälle, hieraise tanko, jaa pienmpiin osiin ja leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä tein taasen superhelppoja; pyöreä tanko litistetään ohuemmaksi ja leikataan pätkiksi mitkä laitetaan sellaisenaan pellille kohoamaan. Näin tehden onnistuu sämpylät tekemään todella pehmoisesta taikinasta ja isompia määriäkin tehdessä on todella nopea malli. Ja kaikki ei taida niin rakastaa sämpylöidenkään pyöritystä.... Teeetpä minkä mallisia sämpylöitä tahansa, kohota ne hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista 200 (jopa 225) asteisessa uunissa kypsiksi...minun uunissa meni aikaa reilu 15 min. Varo kuitenkin ettet paista sämpylöitä turhan kuiviksi. Anna sämpylöiden jäähtyä hetken ja nauti heti maistelusämpylä mieleisellä rasvalla höystettynä.

CIMG4198-001-normal.jpg

Pinnan voisi tietty voidella/kostuttaa ja laitta vaikka kaurahiutaleita- tai leseitä koristeeksi, vaan meillä mennään monasti ihan näin ilman koristeluja... aamupalasämpylänä nämä syödään ihan ite.

CIMG4193-normal.jpg

Kahdelle pellille laitoin sämpylät paistumaan, siksi jotkut pikkasen tarttuivat reunasta toiseen kiinni, vaan eipä se makua haittaa.... ja voishan näistä tehdä ihan tarkoituksellakin sisarussämpylöitä.