Tämän joulun porkkanalaatikoista halusin jämäkät ja oikein porkkanaiset, käyttäen kuitenkin riisipuuroa pohjana.
Täältä löytyy hieman eri tavoin tehty porkkanalaatikko. Tätä kokeilin -21 jouluksi.
Viime jouluksi kokeilin riisiversion lisäksi myös mannaversiota porkkanalaatikosta.
Tämän joulun porkkanalaatikot valmistuivat minulle perinteiseen tapaan. Kypsensin laatikot ja joulun aikaan ne vain lämmitetään. En juurikaan pakasta laatikoita raakoina.
Porkkanalaatikko jouluksi 2023
(ohjeella tulee 6 pientä 5 dl foliovuokaa ihan täyteen)
1,2 litraa täysmaitoa
3 dl puuroriisiä (jos tykkäät löysemmästä laatikosta, laita riisiä vain 2,5 dl)
noin 1,4 kg porkkanasosetta (minulla porkkanoista itse tehty sose, punnittu soseena)
2 isoa kananmunaa
väh. ½ dl siirappia ( ja vielä kunnon loraus päälle)
1½ - 2 tl suolaa
jauhettua valkopippuria (aluksi 2 maustemittaa)
ripsaus jauhettua muskottia
pinnalle; 3 rkl korppujauhoja ja voita nokareina (voin voi tietenkin laittaa halutessaan vasta lämmitysvaiheessa)
Valmistaminen:
Jos teet porkkanasoseen itse, laita kuoritut paloitellut porkkanat kiehumaan suolalla maustettuun veteen, keitä kypsiksi, kaada vesi pois ja soseuta porkkanat (soseen voisi tehdä pakastimeen jo aikaisemminkin) TAI käytä kaupan valmissosetta
Keitä riisipuuro eli kuumenna maito kiehuvaksi, lisää riisit ja keittele kypsäksi miedolla lämmöllä. (Puutokattilan voi välillä vaikka ottaa pois kuumalta levyltä, kannen alla puuro kyllä jatkaa kypsymistä.)
Lisää kypsän sakean puuron sekaan porkkanasose ja sekoita kunnolla, samalla seos jäähtyy. jäähdytä seos, jos se on vielä kuumaa.
Lisä munat, siirappi ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.
Maistele laatikkoa ja lisää tarvittaessa makuja. Minä laitan laatikkomassan selkeästi suolaisemmaksi mitä monissa ohjeissa käsketään.
Jaa laatikkoseos vuokiin (joku tykkää voidella vuoat, minä en tee tätä vaihetta enää). Ripottele halutessasi pinnalle korppujauhoja (ja laita pinnalle pieniä voinokareita tai laita voinokareet vasta laatikon lämmitysvaiheessa syöntipäivänä) Pienet vuoat kannattaa laittaa pellille, niin ovat helpommin käsiteltävissä.
Paista laatikoita noin 60 minuuttia 175-200 asteisessa uunissa keskitasossa, kunnes laatikot ovat kypsiä ja pinta on mieleisen väristä.
1 vuoka on ilman korppujauhoja, kun sen sai ystävä, joka välttelee viljaa (ei ole keliaakikko kuitenkaan)
Koska halusin laatikosta jämäkkää, ei pinnasta tullut niin kauhean nättiä, vaan eipä tuo meitä haittaa ja tuskimpa ystäviäkään, jotka saavat näistä muutaman vuoallisen. Heti piti tietty laatikkoa maistella. Oikein porkkanaista oli ja seuraavana päivänä porkkana maistui vieläkin enemmän?
Kommentit