CIMG6977-001.jpg

Pikaista gluteenitonta makeaa tein päiväkahveille. Jauhoina käytin kaura- ja perunajauhoja. Kaurajauhot antavat mukavaa suutuntuma ja tietenkin makua pohjassa, vaan jos ei niitä ole, niin sitten laittaa koko jauhomäärän tärkkelysjauhoja. Minä olen tällä hetkellä kovin tykästynyt käyttämään kaurajauhoja vaikka missä leivonnaisissa. Lisärapeutta kääretorttuun tuovat pohjan päälle ripotellut mantelilastut. Täytteeksi laitoin ihan vaan kotitekoista omana-mansikkasosetta.

Kääretorttu (gluteeniton kaurajauho + perunajauho)

4 isoa kananmunaa

1½ dl sokeria

1 dl perunajauhoja

3/4 dl kaurajauhoja (Viljatuotteen gluteeniton täysjyvä kaurajauho)

1 tl leivinjauhetta

Lisäksi tarvitaan

mantelilastuja noin 50 g

Täytteeksi kiinteää sosetta/hilloa tai marmeladia

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen (uunisi tuntien)

Laita pellille leivinpapaeri ja voitele se.

Mittaa kaikki ainekset. Munat ja sokeri yhteen kulhoon ja kuivat ainekset toiseen kulhoon.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kun nostat koukulla taikinaa ja teen pintaan kuvion, pitää kuvion pysyä hetken.

Siivilöi jauhot 2-3 erässä seokseen samalla sekoittaen nostellen taikinaa. Minä teen sekoittamisvaiheen pallovatkaimella. Nykyisin monet käyttävät tässäkin sähkövatkainta tai yleiskonetta, mutta minä olen tämän(kin) asian suhteen vanhanaikainen ja laitan jauhot muna-sokerivaahtoon käsivatkaimella. Tarkista nuolijalla, että vaahto on tasaista ihan pohjaa myöten. Sen verran reippaasti pitää sekoittaa, että jauhopaakkuja ei taikinaan jää. Kostuneita jauhopaakkuja ei oikein enää millään saa pois. Varsinkin tärkkelysjauhot tuppaavat paakkuuntumaan helposti.

Kaada taikina heti voidellun leivinpaperin päälle ja tasoita tasaiseksi levyksi ihan reunoille asti. Ripottele mantelilastut tasaisesti koko pohjan päälle.

Laita pohja heti paistumaan uunin keskitasoon 7-10 minuutiksi. Pohjankin pitää saada väriiä ja pinnan olla nätin vaalean ruskea. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Kumoa paistettu levy leivinliinalle (leivinliinan etu on, että pohja pysyy hyvin paikoillaan ja sen avulla on kääris helpompi rullata, eikä sille tarvitse laittaa sokeria) tai leivinpaperin päälle (ripottele sille ensin sokeria). Irrota paperi ensin sormin reunoilta ympäriinsä ja vedä se sitten varovaisesti kokonaan pois. (mitään kylmävesilääräyksiä ei tarvita, kun pohja on paistunut kunnolla ja leivinpapaeri on voideltu)

Koska täytteenä on sose, levitä se heti pohjalle. Jätä takareunasta muutama cm ilman täytettä. Jos soseen tms päälle laittaisi esim kermavaahtokerroksen, tulee pohjan olla ihan kylmä ennen täytteen laittamista.

Rullaa napakaksi rullaksi liinan avulla, aluksi oikein pieni aloitus, ihan sormilla liinan avulla painaen ja noin puolesta välistä rullausta vain omalla painollaan, liinan päältä ohjaten. Kääräise käärötorttu liinaan, jätä kääriksen liitoskohta alaspäin. Anna kääretortun tekeentyä hetkinen ja leikkaa se sitten sahalaitaisella veitsellä viipaleiksi. Puhdista veitsi tarpeen mukaan leikkaamisten välissä

Jos kääretortun täytteeksi laittaisi jotain maitovalmistetta, on pohjalevyn oltava tietenkin ihan kylmä. Tällöin pohjalevy kannattaa peittää liinalla jäähtymisen ajaksi, niin ei kosteus pääse karkaamaan ja pohja pysyy pehmeänä.

CIMG6967-001.jpg

Täytteeksi laitoin kääretorttuun  kotitekoista omena-mansikkasosetta.

Jos haluaisi, niin tuon sosekerroksen älle voisi laittaa kermavaantokerroksen pehmentämään makua. Sillon sosetta riittäisi vaikka vähän ohuempikin kerros.

CIMG6972.jpg

Osa kääretortusta syötiin päiväkahveilla ja loppu jatkojalostuu charlotte russen päällykseksi.