IMG_20210812_130139.jpg

Tähän piirakkaan saa hyvin upotettua ne hieman nuupahtaneetkin nektariinit, aprikoosit, omenat tms. Minä laitoin tällä kertaa ihan reilusti omenoita ja nektariineja antamaan makua piirakkaan. Olen tällä hetkellä tykästynyt manteliseen "muruseokseen". Sitä voi käyttää vaikka minkä piirakan tai paistoksen päälle, niin saa huolitellumman näköisen ja vieläkin maukkaamman piirakan. Jos ei tykkää mantelista, laittaa silloin muruseokseen pelkästään jauhoja. 

Omena-nektariinipiirakka mantelimuruseoksella

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja ohjeella tehden tulee ihan hyvän paksu piirakka, varsinkin kun piirakassa on mantelinen muruseos päällä)

Taikina

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos et tykkää kardemummasta, hyvää piirakkaa tulee ilmankin)

1 rkl (=3 tl) leivinjauhetta

(½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa (laitoin 2 dl ruokakermaa ja 2½ dl maitoa)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Raakan pohjan päälle

tuoreita nektariineja 3 kpl ja omenoita (kuorittuna) 4 kpl pieninä kuutioina TAI vain jompaa kumpaa hedelmää tai muuta hedelmää, marjoja, mansikka-rapaprperiseosta yms.

hedelmien sekaan 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria

Muruseos päälle:

1 dl vehnäjauhoja

1 - 1½ dl mantelijauhetta

noin 1 dl sokeria

75 g  voita (voi laittaa sulatettuna, pehmeänä tai ihan kovana)

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175 - 200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla.

Laita taikinan rasva sulamaan.

Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Sekoita keskenään nesteet + munat + rasvasula. Lisää tämä seos jauhoseokseen ja sekoita HETI tasaiseksi taikinaksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Pese nektariinit hyvin, kuivaa ne ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Kuori omenat ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita hedelmäkuutioiden sekaan 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria.

Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Valmista muruseos. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Minä sulatan rasvan nykyisin, niin nyppiminen ei ota niin sormiin. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan pinnalle. Jos muruseoksesta tuli pehmoisempaa, voi sen vaan levittää piirakan pinnalle pieninä möykkyinä.

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa vähän vajaa 200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä,  Aikaa kypsymiseen menee 30-40 min lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen.

Jos haluat varmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

Minulla tämä piirakka kypsyi 35 minuuttia. Varo ettei muruseos saa liian tummaa väriä. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaase sitten halutun kokoisiksi annospalaoiksi.

IMG_20210812_095415.jpg

Uuniin piirakka meni tämän näköisenä. Minä laitoin hedelmänpalasia aika paljon, vähemmälläkin tulee toimeen.

IMG_20210812_110001.jpg

Ja uunista ulos piirakka tuli tämän näköisenä.

IMG_20210812_110040.jpg

Pieni pala oli ihan pakko maistella piirakkaa jo kuuumana. Hyvää oli. Tehään toistekkin.