IMG_20220301_125603.jpg

Pitkästä aikaa tein ihan perus jauhelihakastikkeen. Jos ei halua haudutella kastiketta kauempaa, valmistuu tämä lähes samaan aikaan kuin pastakin kiehuu. Halutessaan ja jos aikaa on, voi kastikkeen antaa hautua pidempäänkin. Me söimme kastikeen  keitetyn simpukkapastan kanssa, mutta ihan yhtä hyvin kastike sopisi myös perunan kaveriksi lautaselle. Minä suurustin kastiketta hieman ruskealla maizenasuurusteella, mutta halutessaan voi suurustaa vehnäjauho-vcesiseoksella tai sekoittaa pari rkl jauhoja ruskistuneen jauhelihan sekaan ennen nesteen lisäämistä. Tämän kastikkeen ei ole tarkoituskaan olla ruskistettua kastiketta.

Tälleen minä valmistin lihaisan kastikkeen paistinpannulla alusta loppuun asti.

Tomaattinen jauhelihakastike

1-2 isoa keltasipulia hienonnettuna (laitoin 2, koska tykätään sipulista)

rasvaa kuullottamiseen

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)

200 g  paseerattua tomaattia

4 - 5 dl vettä

1 lihaliemifondi/kuutio

paprikajauhetta noin 1 tl aluksi

suolaa vähän vajaa 1 tl aluksi

soijakastiketta noin ½ rkl aluksi

mustapippuria rouheena/myllystä ½ - 1 tl

kuivattua oreganoa noin 1 tl aluksi (tai pitsamaustetta)

1 oikein pullea valkosipulin kynsi raastettuna

-------------------------------------

tummaa maizenasuurustetta

Valmistaminen

Kuullota sipulia pienessä rasvamäärässä isolla paistinpannulla noin 5 min. Lisää jauheliha sekaan ja jatka kuumentamista samalla hieroen liha pieniksi. Ruskista  kunnes jauheliha on paistunutta. Lisää paistinpannulle paseerattu tomaatti, vesi ja kaikki mausteet. Anna kastikkeen hautua vähintään 15 min. Paljon pidempäänkin voi haudutella. Minulla akstike hautui reulun ½ tuntia. Lisää vettä tarpeen mukaan. Jos katsot tarpeelliseksi, suurusta kastiketta lopuksi tummalla maizenasuurusteella. Minä suurustin, koska tykätään sakeista kastikkeista. Kuumenna kstike kiehuvaksi suurusteen lisäämisen jälkeen.Tarkista vielä kastikkeen maku.

IMG_20220301_122919.jpg

Meillä tämä määrä jauhelihakastiketta piisaa kahdeksi kerraksi kanssasyöjän kanssa syödessä. Jos ei halua kastikkeesta ihan näin lihaisaa, laittaa vaan nestettä enmmän ja suurustaa kastikkeen reilummin.

IMG_20220301_125612.jpg

Tämän kastikkeen halusin pitää ihan ilman kermoja tai muita maitovalmisteita. Meistä tämä oli hyvää kotiruokaa.