Jotain ihanaa raparperista halusin viedä viemisinä erääseen kyläpaikkaan, joten päätinpä tehdä vuolaasti kehutun  Kinuskikissan vanilja-raparperikakun. Tuosta linkistä pääset alkuperäiseen ohjeeseen...minä tapani mukaan muutin ohjetta jonkin verran käytettävissä olevien ainesten ja omien orjallisten tapojeni mukaan...esim. hyytelön aineiden yhdistelyjärjestystä muutin... 

Kakun pohjan tein Moilasen gluteenittomasta murotaikinasta...olipas muuten hyvä, ollakseen valmisjuttu ja vielä gluteeniton....

 

Näin ihanana aurinkoisena päivänä kakkua nautimme muutaman ystävän kesken, samalla viettäen läksiäisiä...

Tässäpä kakkun ohje, kuten minä sen tein...

Vanilja-raparperikakku

Pohja:

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

TAI

(Gluteenitonta) murotaikinaa (pakaste) 250-300 g  ( minä käytin  Moilasen gluteenittomasta murotaikinasta ½ kg pakkauksesta vähän yli puolet...pohja oli paksuhko, mutta se oli valmiina oikein pehmeä ja hyvä...joku voisi tykätä hieman ohuemmasta). Ensi kerralla teen kakun ihan tavallisesta valmismurotaikinasta.

Raparperitäyte:

500 g raparperia
2½ rkl perunajauhoja
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte:

4 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
2-3 tl vanilliinisokeria/ vaniljasokeria
1 3/4 dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g Sunnuntai- tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta, sitruuna ( tai maustamatonta oikeaa tuorejuustoa)
1 rkl sitruunamehua

Koristeeksi:

Kermavaahtoa, suklaata, kukkia...

Valmistaminen:

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu). Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

TAI

jos käytät pakastemurotaikinaa... sulata se ( n. 250 g) ja painele vuokaan tasaiseksi kerrokseksi

Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros ( tarvittaessa). Leikkaa paloiksi. Sekoita joukkoon perunajauho ja levitä pohjan päälle. (Myös pakasteraparpereista luonnistuu... sulata silloin niitä hetkinen vaikka mikrossa ja sekoita sitten niihin perunajauho.)

Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Sekoita seosta koko keittämisen ajan pohjaa myöten ... minä keittelin vain 2-3 minuuttia, niin että seos selkeästi kiehui koko ajan. Kaada seos raparpereiden päälle vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 35 - 45 minuuttia ja anna sitten pohjaosan jäähtyä ihan kylmäksi.

Puhdista vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. (Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.)

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Yhdistä tuorejuuston sekaan tomusokeri ja vanilliinisokeri ja vatkaa seos tasaiseksi sähkövatkaimella. Vatkaa kermavaahto vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.... mutta älä vielä yhdistä vaahtoja. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon vedestä pois otetut liivatelehdet. Tarvittaessa lämmitä varovaisesti levyllä , kunnes liivatteet ovat liuenneet.  Muista, ettei liivateseos saa koskaa kiehua. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-sokeriseokseen. Lisää sitten seokseen kermavaahto ja valkuaisvaahto ja sekoita täyte tasaiseksi. Maistele makeutta. Kaada täyte vuokaan. ( minä tein pinnalle koristekuvioita kuvioraapalla) Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia...mielellään seuraavaan päivään. Siirrä kakku tarjoiluvadille ja koristele kermapursotuksin ja kukkasin. Minä tein kermapursotukset tämän sarja isoimmalla tyllalla. On lempparityllani tuon astetta pienemmän tyllan kanssa....

Tässäpä muutamia kuvia tekovaiheesta....

..... tämän näköisenä minä laitoin keitetyn voi-sokeriseoksen raparperien päälle...

... tässä pohja-raparperikerroksineen jo paistettuna ja jäähtyneenä... olkaa sitten huoletta. täyte kyllä jähmettyy jäähtymisen aikana, kun vaan perunajauhot laittaa raparperien sekaan...

... minä kuljetin kakun vuoassa ilman koristeitä kyläpaikkaan ja viimeistelin kakun siellä ( kermavaahdot yms tein jo kotona) . Irrottamisessa ja vadille nostamisessa ei ollut mitään ongelmia, vaikka hieman jänskäsin sitä...    Koristeeksi laitoin jälleen kerran suklaarouhetta ja omar-kukkasia.

Tässä kuvassa näkyy kakun eri kerrokset ... vaikka pohja oli paksuhko, ei se ollut kova eikä kuiva... leikkautui helposti. Minä lisäsin alkuperäiseen Kinuskikissan täytteeseen 1 dl kermaa, enkä lisännyt liivatemäärää. Sen huomasin että kakku on jääkaappikylmänä mielestäni ehdottomasti parempaa kuin huoneenlämmössä seisottuaan. Hieman täyte myös pehmenee kakkua lämpimässä seisottaessa. Keskusteltiin syöjien kanssa kovastikkin mausta ja onko kakku riittävän "kovaa".  Tulimme siihen tulokseen, että liivatetta on riittämiin ja meista makeuskin oli passeli.

Kakkukahvit nautimme ihanista Myrna-kupeista...

Älkää säikähtäkö kakun monia tekovaiheita... loppujen lopuksi tämänkin tekee ihan nopsaan muiden tekemisten lomassa.  Minusta ainakin tämä kakku oli kaiken vaivan arvoinen. Nyt kun mansikkkaaika alkaa/on parhaimmillaan, niin tähänkin passaisivat varmasti mansikat oikein hyvin koristeluksi

 

TÄMÄN POSTAUKSEN MYÖTÄ MIMMI PESUEINEEN TOIVOTTELEE KAIKILLE OIKEIN MUKAVAA JA MAKOISAA JUHANNUSTA.