IMG_20230512_230732~2.jpg

Tämän ison appelsiini-suklaakahvikakun tein viemiseksi miehen synnyinkotiin. Ohje on vanha tuttu, yks meidän lempparikakkuja, mutta suurensin ohjeen passeliksi tähän isoon vuokaan (2,6 litraa). Suklaaksi käytin ystävältä saamiani suklaamunasuklaita, mutta periaatteessa mikä vaan suklaarouhe/hippuset käyvät. Ja jos oikein suklaaöverit haluais, vois tämänkin vielä kuorruttaa suklaalla, mutta minä jätin tämän ihan tällaiseksi.

IMG_20230512_190135~2.jpg

Tämän postauksen iso appelsiini-suklaakakku valmistui alla olevalla ohjeella. Vaikka kakussa on suklaata paljon, ei valmis kakku ollut mitenkään äklömakeaa.

Iso appelsiini-suklaakahvikakku

(vuoan on oltava vähintään 2,6 litraa)

325 g voita (tai margariinia)

3,9 dl sokeria (laitoin nyt vain 3,5 dl, koska suklaata paljon taikinassa)

ripsaus suolaa

5 isoa kananmunaa

7 vehnäjauhoja

3 tl (=1 rkl) leivinjauhetta

yhden oikein ison appelsiinin kuori (pese appelsiini hyvin ja raasta oranssi kuori hyvin ohueksi raasteeksi)

1 dl appelsiinista puristettua (siivilöityä) mehua

½ dl maitoa

250 g rouhittua suklaata

Valmistaminen

  1. Vaahdota hyvin huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet kuivista aineista ja puolet maidosta. Sekoita koneella sekaisin.
  3. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi….edelleenkin koneella.
  4. Lisää suklaarouhe viimeisenä taikinaan ja sekoita sen verran, että suklaa levittäytyy tasaisesti taikinaan.
  5. Laita kakkutaikina voideltuun (ja jauhotettuun, käytin vehnäjauhoja) kakkuvuokaan. Tasoita pinta ja halutessaan lusikalla voi tehdä uran keskelle kakkuosaa, niin sen pitäisi estää kakkua repeämästä pinnalta.... minä en tähän kauheasti usko.
  6. Paista kakku +160 asteisessa tavallisessa uunissa tasalämmöllä alimmalla tasolla tunti- toista tuntia. Tämä kakku paistui 70 min ja lopussa nostin hieman uunin lämpötilaa. Huomioi että vuoan materiaali ja muoto vaikuttaa kypsymisaikaan. Kokeile tikulla kypsyys kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa = kypsä kakku. Älä usko siihen, että kakku on kypsä, kun se irtoaa reunoista. Ei se sieltä reunoilta raakaksi koskaan jää, vaan kakkuosan keskeltä. Uunit paistavat niin eri tavalla, joten tarkkaile paistumista.
  7. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms

 

IMG_20230512_201603~2.jpg

Ihan hintun verran kakku repes pinnaltaan, mutta tuosta en välitä pätkääkään.

IMG_20230512_210148~2.jpg

IMG_20230512_230722~2.jpg

Leikatusta kakusta ei tällä kertaa ole kuvaa, mutta hyvä oli rakenne ja kypsää oli. Olin itekkin tätä syömässä kyläpaikassa, mihin tämä vietiin tuliaisena suolaisen piirakan ja kinkku-juustosarvien kanssa.