CIMG0372-001.jpg

Kotijuustoja (muna-, muna-piima- tai juoksutinjuusto) tehdään nykyisin varmaankin aika harvoin. Minulle tuli mieliteko munajuustosta kalojen kaveriksi, joten aamukahvit juotuani rupesin tuumasta toimeen. Kauaa ei tällaisen juuston tekemisessä mene aikaa, jos ei juuston tekeentymisaikaa lasketa mukaan.

Pohjana juustossa on munajuusto. Piimälisällä sitä useimmat tekevät, vaan piimän tilalle passaa ihan mikä vaan hapanmaitovalmiste, jos nyt ensinkään sellaista haluaa käyttää. Litralle maitoa kannattaa laittaa 3-4 kananmunaa ja lisäksi piimää tms 2-3 dl. Minä käytin tähän juustoon Arlan turkkilaisen 10% jogurtin. Minä maustoin juuston vain suolalla, vaan kukaanhan ei kiellä laittamasta esim tuoreita yrttejä, ruohosipulia, yms oman maun mukaista lisämaustetta juustomassan muottiin laittamisvaiheessa sekaan.

Munajuusto (kotijuusto)

(1 pieni juusto siivilässä tehtynä)

1 litra maitoa (minulla punainen laktoositon maitojuoma)

3 kpl isoja kananmunia

300 g prk turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä 1 prk riittää tai piimää 2-3 dl)

1½ - 2 tl suolaa (laitoin isomman määrän mukaan ja voisi olla vieläkin enemmän)

(muita mieleisiä mausteita esim. tuoreita yrttejä, ruohosipulia tms.)

Valmistaminen:

Kuumenna maito/maitojuoma kattilassa kiehuvaksi.

Vatkaa kulhossa keskenään jogurtti (tai kermaviili tai piimä), munat ja suola sekaisin.

Kaada seos kiehuvan maidon sekaan ja sekoittele samalla pohjaa myöten. Seos rupeaa juoksettumaan heti.

Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi varovaisesti pohjaa myöten sekoitellen.

Nosta kattila pois liedeltä ja anna juuston tekeentyä vielä kattilassa 15-30 min.

Maistele juustomassaa, vaikka se onkin vielä lämmintä, ihan vaan suolan takia.

Kerää juustomassa reikäkauhalla kostutetulla sideharsolla peitettyyn ( tai vuoraa valutusväline kostutetulla kahvinsuodatin paperilla, kuten minä tein. Pohja vaan paperista auki ja yksinkertaisella paperilla vuoraa siivilän) siivilään tai juustokehään/juustomuottiin ja anna heran valua. Suolaa voi lisätä tarpeen mukaan vielä tässäkin vaiheessa.

Muista laittaa astia alle, ettei hera valu pitkin pöytiä/jääkaapin hyllyjä. Juuston päälle voi laittaa kelmun, lautasen ja kevyen painon. Minulla juusto valui jääkaapissa vajaan tunnin ja oli meille passelia.

Kun juustomassa on mieleisen kiinteää, kumoa juusto tarjoilualustalle.

CIMG0289-001.jpg

Jäljelle jäävän heran voi hyödyntää vaikkapa rieska- tai sämpylätaikinan nesteeksi tai juoda kylmänä ihan sellaisenaan (juu, minulla on omituinen maku tämänkin asian suhteen. Hera on minusta hyvää, koska se on suolaista nestettä.) Lasillisen join ja lopusta herasta tein muutaman pienen ohrarieskan.

CIMG0294.jpg

Jos joudun laittamaan lisäsuolaa juustyomassaan, kerään sen yleensä kulhoon, lisään suolaa ja sekoittelen kunnolla ja vasta sitten laitan juustokehään/siivilään. Jotkut ripottelevat suolaa juustokerrosten väliin kehään laittaessaan. tapoja on tässäkin asiassa useita.

CIMG0304.jpg

CIMG0309.jpg

CIMG0323.jpg

1 litra maitoa + 3 kananmunaa + 300 g jogurttia + reilu 2 tl suolaa = pieni juusto, mistä leikkaa 12 palaa juustoa.

CIMG0332.jpg

Hyvän jämäkkää juustoa tuli. Itse tykkään, että munajuusto saa olla kovempaa ja taasen juoksutinjuustosta tykkään pehmeämpänä.

Minä herkuttelin munajuustolla kylmäsavu- ja lämminsavulohen ja rosollin kanssa sekä vihreän paprikaisen salaatin yhtenä osana ja vielä sitä riitti uunissa lohkoina kypsennettyjen punajuurilohkojen kaveriksi.