Tämän piirakkaohjeen alkuperästä ei minulla oikein ole tarkkaa tietoa/mielikuvaa. Olen tehnyt tällä ohjeella vuosikymmenien aikana monet...monet kerrat hyvää piirakkaa niin arkeen kuin juhlaankin. Tämä ohje on yksi lempipiirakkaohjeistani. Tämän ohjeen ideana on käyttää samna kokoista lasia kaikissa mittauksissa. Jos muutat ohjeen deseiksi, niin mittaa lasisi tilavuus.

Yleensä tavallinen arkilasi vetää  noin 2 dl. (2½ dl). Ohjetta muokattu 5.6.20 ja lisätty määrät sulkuihin dl.

Sitruunarahkapiirakka (pellillinen)

Ohje:

4 lasillista vehnäjauhoja (= 8 dl)

1,5 lasillista sokeria (= 3 dl)

2 tl leivinjauhetta  (nykyisin laitan 3 tl)

2 tl soodaa (nykyisin laitan 1 tl)

1 rkl vanilliinisokeria

250 g rasvaa = voita

1 lasillinen piimää  (=2 dl)

1 muna

Sitruunatäyte:

1 lasillinen sokeria ( = 2 dl, vähemmänkin riittää)

2 pientä prk rahkaa (eli yhtensä 4 dl = 500 g)

2 tl vanilliinisokeria

yhden sitruunan siivilöity mehu + raastettu keltainen kuori

Valmistaminen:

- nypi vehnäjauho, sokerit, kohotusaineet ja rasva ryynimäiseksi muruseokseksi ja jaa muruseos kahteen osaan ja lisää toiseen osaan muruseosta piimä ja muna ja taputtele tämä taikina pellille piirakan pohjaksi (ja taas minun piti laittaa kaksinkertainen leivinpaperi), siis puolet muruseoksesta käytetään sellaisenaan piirakan pinnalle

- sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle

- ripottele muruseos rahkatäytteen päälle

- paista piirakka + 175 - 200 °C 30 - 40 minuuttia

Varo paistamasta turhan tummaksi, kuivaksi.

 

960081.jpg

...sitruunaisen täytteen levittäminen piirakkapohjan päälle..

960083.jpg

...ja tässä levitetään muruseosta sitruunatäytteen päälle...

960086.jpg

...tässä piirakka on uuniinmeno kunnossa...

960088.jpg

...ja tässä valmis sitruunarahkapiirakka. Anna piirakan jäähtyä ihankylmäksi ennen leikkaamista.

Pinnan kupruileminen paistamisen aikana kuuluu asiaan!

960090.jpg

Tämä piirakka on parhaimmillaan täysin jäähtyneenä.