Tämän piirakkaohjeen alkuperästä ei minulla oikein ole tarkkaa tietoa/mielikuvaa. Olen tehnyt tällä ohjeella vuosikymmenien aikana monet...monet kerrat hyvää piirakkaa niin arkeen kuin juhlaankin. Tämä ohje on yksi lempipiirakkaohjeistani.

Sitruunarahkapiirakka (pellillinen)

Ohje:

4,5 lasillista vehnäjauhoja (käytin 3 dl lasia, koska halusin piirakasta aika paksun)

1,5 lasillista sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

1 rlk vanilliinisokeria

250 g rasvaa

1 lasillinen piimää 

1 muna

Sitruunatäyte:

1 lasillinen sokeria

2 pientä prk rahkaa (eli yhtensä 4 dl = 500 g)

2 tl vanilliinisokeria

yhden sitruunan siivilöity mehu + raastettu keltainen kuori

Valmistaminen:

- nypi vehnäjauho, sokerit, kohotusaineet ja rasva ryynimäiseksi muruseokseksi ja jaa muruseos kahteen osaan ja lisää toiseen osaan muruseosta piimä ja muna ja taputtele tämä taikina pellille piirakan pohjaksi (ja taas minun piti laittaa kaksinkertainen leivinpaperi), siis puolet muruseoksesta käytetään sellaisenaan piirakan pinnalle

- sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle

- ripottele muruseos rahkatäytteen päälle

- paista piirakka + 175 - 200 °C 30 - 40 minuuttia

Varo! Tummuu liikaa helposti!

 

960081.jpg

...sitruunaisen täytteen levittäminen piirakkapohjan päälle..

960083.jpg

...ja tässä levitetään muruseosta sitruunatäytteen päälle...

960086.jpg

...tässä piirakka on uuniinmeno kunnossa...

960088.jpg

...ja tässä valmis sitruunarahkapiirakka. Anna piirakan jäähtyä ihankylmäksi ennen leikkaamista.

Pinnan kupruileminen paistamisen aikana kuuluu asiaan!

960090.jpg

Tämä piirakka on parhaimmillaan täysin jäähtyneenä.