Helluntaiviikonloppuna startattiin grillikesämme, kun ensin perjantaina saatiin pestyä etupihan laatoitukset yms. Ennen sitä ei meillä tuoda ulkokalusteita varastosta, enkä voi muutenkaan ruveta pihaa laittamaan. Perjantain siivousten jälkeen toki grillattiin makkarat kaasugrillillä, mutta viikonloppuna grillattiin muutakin.
Lauantain grillataviksi valittiin monesta vaihtoehdosta ihan vaan possun ulkofilettä viipaleina ja siihen lisäksi kasviksia.
Lauantaina mies halusi viritellä Weberin brikettigrillin tulille ja sillä aloitettiin varsinainen grillauskesä. Minähän en meidän grilleihin saa ees koskea, on kanssasyöjän vastuualuetta. Meillä sytytellään briketit tuossa keskellä olevassa härvelissä ja vasta sitten laitetaan grillin sivuosiin. Grilli oli vielä talviterässää, niin puuttuu ritilät yms.ja olin hätäinen kuvien ottaja. Aikaahan tämän grillin virittelyyn menee enemmän mitä kaasugrillin, mutta kyllä grillailu on niin erilaista tällaisella grillillä. Minä vaan istuin pihalla, tuoksuttelin ihania tuoksuja ja kattelin grillaustouhua, koska olin tehnyt grillattavien esivalmistelut jo hyvissä ajoin.
Lauantaina aamusta laitoin possun ulkofilettä maustumaan. Ei edelleenkään oikein tykätä valmismarinoiduista/pintamaustetuista lihoista. Tälle kerralle leikkasin vaan possun ulkofileestä paksuja siivuja (en siis puhdistanut filettä) ja sekoitin marinadin lihojen sekaan. Maustuivat jääkaapissa lähes 6 tuntia. Marinaadiin laitoin:öljyä, teryakikastiketta, hunajaa, mustapippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, suolaa, soijakastiketta ja makeaa chilikastiketta. Luulin jo, että laitoin liiankin vahvan marinadin, mutta olikin oikein hyvää. Määriä en näissä mittaile, vaan fiiliksellä mennää. Sekoitan marinadiainekset ja maistelen sen mieleiseksi ja sitten vasta laitan siihen lihat.
Aterian perunat tehtiin jauhoisesta lajikkeesta. Puolitin perunat ja laitoin pintaan öljy-paprikajauhe-mustapippuri-suolaseoksen. Ja sitten vaan grilliin kypsymään. Olivat aluksi epäsuoralla lämmöllä, mutta halusin niihin tumman pinnan kuoripuolelle, niin mies siirsi sitten perunat suoralle lämmölle. Ainut haitta näissä perunoissa on se, että niitä tulee syötyä ihan liikaa.
Lihat voivat näyttää jonkun mielestä turhan tummilta, mutta ei ne meille olleet, kun tykätään kunnolla paistetusta lihasta. Nuo reunojen tummat kohdat maistuivat kaikista parhaimmalle.Vaikka lihat ovat reilusti ruskistuneet, ei ne missään tapauksessa olleet kuivia. Lihat olivat ensin grillissä suoralla lämmöllä ruksistumassa ja sitten ne siirrettiin keskelle epäsuoraan lämpöön kypsymään.
Paprikassa ja tomaateissa on vaan pikkasen öljyä, suolaa ja mustapippuria. Davelle grillattiin pieni paprika ilman mausteita.
Lauantaina oli ihanan aurinkoinen sää, joten syötiin ulkona, jolloin ruoka maistuu vielä kaksin verroin paremmalta.
Annoksessani oleva kastike on siis tätä Valion kermaviilidippi Ranch.
Muutaman kerran kesässä laitetaan grillin jälkilämpöön kypsymään banaanit. Me tykätään niistä aika pehmeinä, joten saavat kypsyä niin kauan aikaa, että meinaavat poksahtaa ja yleensä vähän estettä tulee ulos ja ovat siis ihan mustia /tummia kuoreltaan.
Varovaisesti terävällä veitsellä mustuneesta banaanista kuori halki ja mahdolliset lisukkeet/päälykset lautaselle ja syömään. Me tykätään banaaneista ihan sellaisenaankin, mutta nyt laitettiin miehen pyynnöstä pienet loraukset siirappia. Ite tykkään ripsauttaa kanelia banaanin pintaan syöntivaiheessa. Jotkut tekevät viillot baanaaniin ennen grillaamista ja laittavat viiltoon suklaata tähän tapaan. Jäätelöä, kermavaahtoa, vaniljakastiketta, rouhittuja pähkinöitä/mantelia, hilloa yms..... mitä nyt ite kukin haluaakaan grillatun banaanin lisukkeena syödä.
Davekin sai omat herkkunsa. Grillattu maustamaton paprika on niin herkkua.
Kommentit