Oma ruoanlaittio on monasti sellaista, että on joku perusohje (ihan vaan omassa päässä) ja millainen muunnos siitä syntyy, on jääkaapin/kaappien sisällöstä riippuvainen. Toki välillä on ihan jostain napattu ohjekkin, mitä rupeaa ainakin pääosin noudattamaan. Tällä kertaa syntyi tällaista vuokalihamureketta ja tämä oli meistä ihan onnistunut versio, joten pääsee tänne blogiinkin. Tähän voi pinnalle upottaa ne paremmat päivänsä nähneet pikkutomaatit ja mauste/suolakurkkujen kantapalat tai muita mieleisiä sattumia.
Yhteen aikaan tuli tehtyä aika usein tätä oliivipintaista murekettä välimeren tyyliin. Käys tsekkaamassa tuokin ohje, jos vaikka tuntuisi omalta.
Tämän postauksen miedohko vuokalihamureke syntyi alla olevalla ohjeella. Ohjetta voi helposti soveltaa mausteiden ja pintaan upotettavien sattumien mukaan. Perusajatus vuokamurekkeesta on, että murekeseos saa olla hieman löysempää mitä tavallinen "pötkölihamurekemassa."
Jauhelihavuokamureke (pinnalla tomaattia, maustekurkkua ja juustoa)
400 g naudan jauhelihaa (10 %)
1 iso keltasipuli hienonnettuna + rasvaa sipulin kuullottamiseen
½ dl korppujauhoja
1½ dl maitoa (tai vettä)
1 kananmuna
1 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
1 tl paprikajauhetta
½ tl musta pippurirouhetta
½ tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa .....tai maustat murekeseoksen niillä omilla lempparimausteilla
(tarkoitus oli laittaa 1 tl perunajauhoja murekeseokseen, vaan unohin)
Pinnalle
kokonaisia minitomaatteja ja mauste/suolakurkkupaloja
juustoa/juustoraastetta (laitoin ½ palloa mozzarellaa ja 4 isoa siivua emmentaljuustoa pieninä kuutioina)
Valmistaminen
Hienonna sipuli ja laita se paistinpannulle kuullottumaan. Mittaa kulhoon korppujauho ja neste ja sekoita heti sekaisin. Lisää sekaan kaikki loput murekkeen aineet ja sekoita seos tasaiseksi. Kypsennä pieni nokare esim mikrossa ja tarkista maku mieleiseksi. Laita seos uunivuokaan ja tasoita pinta. Paina kirsikka/miniluumutomaatteja ja maustekurkun palasia pinnalle. Lisää juusto pinnalle. Kypsennä mureketta noin 200 asteisen uunin alaosassa 40-50 min. Jos teet murekkeen matalaan vuokaan, kypsyy se nopeamminkin. Anna murekkeen tekeytyä 5-10 min ennen tarjoamista. Leikkaa mureke annospaloiksi.
Pinnalle voi laittaa; pikkutomaatteja, oliiveja, hillosipuleita, suola/maustekurkkupaloja, aurinkokuivattua tomaattia, fetajuuston palasia, viinirypäleitä, yms mitä kukin vain haluaa murekkeeseensa upottaa.
Juustoksi käy melkeimpä mikä vaan. Minä halusin käyttää aukaistuja pakkauksia, sksi viipale-emmentalia kuutioina ja mozzarellapalan lopu revittynä, mutta vaikka ihan tavallinen arkijuustoraaste käy.
Murekkeen tekeytymisvaiheessa paiston aikana mahdollisesti irronnut neste imeytyy murekkeeseen takaisin, sitä ei siis missään nimessä kannata kaataa pois vuoasta.
Me söimme vuokalihamureketta ekalla kerralla ihan vaan perunoiden ja suppilovahverokastikkeen kanssa. Noissa keitetyissä porkkannoissa on mausteena rakuunaa, persiljaa, hunajaa, suolaa, mustapippuria ja ihan vähän voita.
Kommentit